Στη Θεσσαλονίκη στο εργοστάσιο της ιστορικής οινοποιίας Μαλαματίνα διεξάγεται ένας ανισομερής, λυσσαλέος πόλεμος: ο Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ. Στα χαρακώματα από τη μια πλευρά, η διοίκηση με τον εσμό απεργοσπαστών, παράνομα νεοπροσληφθέντων, πρόθυμων φιλοκυβερνητικών κονδυλοφόρων με την προστασία των ΜΑΤ. Από την άλλη, οι απεργοί με την Αριστερά και το λαό της Θεσσαλονίκης. Στο Καλοχώρι, με εντολή της διοίκησης, τα «άτεγκτα» γαλάζια γκλομπς και οι αστυνομικές ασπίδες πάντα «ετοιμοπόλεμα» προσπαθούν, μάταια, να λυγίσουν το φρόνημα των απεργών που αγωνίζονται για την προάσπιση των εργασιακών κεκτημένων, της αξιοπρέπειας, της ίδιας τους της ζωής. Μάχονται ενάντια στην επιδεινούμενη φτωχοποίηση του λαού μας. Ο δικός τους αγώνας είναι και δικός μας, γεμίζοντάς μας υπερηφάνεια. Από το δικό τους μετερίζι, υπερασπίζονται τις πύλες της Δημοκρατίας. Είναι το φως που αχνοφέγγει για όλους μας.

Η αλληλεγγύη από παντού, εντός και εκτός Ελλάδας, τους δίνει δύναμη και είναι ποικιλότροπη. Το Σάββατο, 10/12, πραγματοποιήθηκε στο Ιβανώφειο η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης με οργανωτές επιτροπές αλληλεγγύης, συλλογικότητες κινήματα και με τη στήριξη της Αριστεράς. Στο στάδιο -με είσοδο ελεύθερη και οικειοθελή αγορά κουπονιών στήριξης του απεργιακού ταμείου- χιλιάδες κόσμου αντάμωσαν τους απεργούς της Μαλαματίνα τραγουδώντας για τα αιματοβαμμένα εργατικά δίκια, για τους νεολαιίστικους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι εξής καλλιτέχνες: Γιώργος Μεράντζας - Γιώργος Καζαντζής, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βουκολική Διαταραχή, Αγία Φανφάρα, Χασούρηδες, Βάσω Βασιλειάδου, De Facto, Γιάννης Μήτσης, Lostre Community, Nowruz και Γιώργος Αετόπουλος.

Η Αλληλεγγύη για όλους, το πανελλήνιο δίκτυο συνέργειας δομών συμμετοχικής αλληλεγγύης και συλλογικοτήτων που μάχεται ενάντια στις σιδερόφρακτες δημοκρατίες, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτωχοποίηση και στον φασισμό, από τη Θεσσαλονίκη, στις 7/12, απέστειλε φορτίο με είδη πρώτης ανάγκης στους απεργούς/απολυμένους της Μαλαματίνα, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση νέας καμπάνιας αλληλεγγύης πανελλαδικής εμβέλειας. Ήδη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν σημεία συγκέντρωσης τροφίμων μακράς διαρκείας και ειδών υγιεινής όπως και συγκέντρωσης χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό της Συλλογικότητας για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου των απεργών.

Στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «η Αλληλεγγύη για Όλους ενώνει τις δυνάμεις της με το ευρύ κίνημα αλληλεγγύης υπέρ των απεργών και απολυμένων της οινοποιίας Μαλαματίνα, γιατί ο αγώνας τους είναι ο αγώνας όλων μας».

 

 

Όλοι μαζί παντού

 

Δηλώσεις καλλιτεχνών και απεργών

 

Γ. Φραγγίδης (πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Μαλαματίνα): «Ως Σωματείο, ως εργαζόμενοι, ως απεργοί και ως απολυμένοι θα έχω να το λέω ότι ίσως βοηθήσαμε και εμείς βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι ώστε ο κόσμος να ξεσηκωθεί λίγο και να δει ότι με αγώνα μπορείς να τα καταφέρεις, ότι αν παλέψεις, αν είσαι ενωμένος και αν πιστεύεις στον στόχο, που για μας είναι η νίκη, να μπούμε μέσα να δουλέψουμε ξανά, μπορείς να τα καταφέρεις.»

 

 Δ. Ζερβουδάκης: «Μπροστά στη φτώχεια, στην ανεργία και στον εργασιακό μεσαίωνα που έχει προκύψει στις μέρες μας λέμε όχι, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο Σωματείο της Μαλαματίνα. Θαρρείς και έχει προσωποποιηθεί αυτή η ταξική μάχη, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στην απεργία τους μέχρι την τελική τους νίκη. Όλοι μαζί παντού.»

 

Γιώργος Μεράντζας: «Mε κάλεσαν οι απεργοί, τιμή μου και χαρά μου να έρθω. Δεν ζω πια από το τραγούδι, το κάνω αυτό γιατί γιατρεύομαι κι είπα στα παιδιά ότι ακόμα και με τα πόδια θα ερχόμουν. Ακόμα και σαν διαδηλωτής είμαι στο πλευρό τους. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχουν συμβεί είναι και η απεργία των εργαζομένων στη Μαλαματίνα… Και μην ξεχνάτε τα τραγούδια δεν έχουν εποχή αν είναι σημαντικά. Ένας ποιητής δεν έχει εποχή, ο λόγος δεν έχει εποχή, η άμυνα, η αντίσταση, η αναζήτηση, ο πολιτισμός δεν έχει εποχή.»

 

Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet