Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Η Αθήνα διακοσμήθηκε και φέτος με ένα έλατο 21 μέτρων, που ήρθε από το Καρπενήσι και στολίστηκε με 40.000 λαμπιόνια, μήκους 5 χλμ. για να μαραίνεται μέρα με τη μέρα στην πλατεία Συντάγματος. Αυτό το «οικολογικό μήνυμα» επέλεξε να στείλει ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης από τον γερανό που ανέβηκε για να κρεμάσει ο ίδιος τα μπαλάκια, σε ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν διαθέτει καμία ευαισθησία, έστω σε συμβολικό επίπεδο, απέναντι στην κρισιμότητα της κλιματικής κρίσης.

Η Ανοιχτή Πόλη, σχολιάζοντας την περιφορά του πτώματος του ελάτου, επισημαίνει: «Η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη παριστάνει την πράσινη και τη μοντέρνα, οι πρακτικές της όμως μυρίζουν ναφθαλίνη. Η επιμονή σε φιέστες με λαμπερούς αστέρες του τραγουδιού πλάι σε δέντρα που ορθώνονται νεκρά, τη στιγμή μάλιστα που πολλές εναλλακτικές λύσεις στολισμού είναι διαθέσιμες, για παράδειγμα με αξιοποίηση των υφιστάμενων δέντρων, υπογραμμίζει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να συναισθανθεί και να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές απαιτήσεις της εποχής».

Δυστυχώς για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, ο δήμαρχός της, προσηλωμένος στο όραμά του να μετατρέψει την πόλη σε τουριστική Disneyland και θαμπωμένος από τα χριστουγεννιάτικα φώτα, αρκείται να διαφημίζει ότι τα λαμπιόνια είναι LED, άρα οικονομικά, όπως πρόθυμα τα ΜΜΕ που τον στηρίζουν έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Την ίδια ώρα, όμως, στις σκοτεινές γειτονιές της Αθήνας οι δημότες καλούνται να κάνουν οικονομία στο ρεύμα. Οι πολυδάπανες φιέστες για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα, δεν είναι ικανές να ζεστάνουν τα σπίτια που τα περισσότερα παραμένουν χωρίς θέρμανση. Στη σκοτεινή πλευρά της πόλης οι υποδομές ρημάζουν στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία, όσες σειρές ακαλαίσθητα λαμπιόνια κι αν τοποθετήθηκαν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet