Η φωτογραφία που μοίρασαν την περασμένη Τετάρτη στα ΜΜΕ οι βελγικές αρχές με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα (κυρίως σε 50ευρα) ίσως μάς στοιχειώνει για χρόνια.
Μέσα σ' ένα τόσο ταπεινό και απλό φωτογραφικό στιγμιότυπο αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια το μέγεθος της διαφθοράς για την οποία συνελήφθη, ήδη από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, η πρώην, πια, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για τη βαλίτσα στην οποία τοποθετούσε, όπως προκύπτει, «μαύρα» χρήματα ο πατέρας της κ. Καϊλή.

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί της βελγικής δικαιοσύνης

Από τη στιγμή της αποκάλυψης, οι εξελίξεις έτρεξαν ταχύτατα. «Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά» είναι οι τρεις κατά βάση λόγοι για τους οποίους βρίσκονται ελεγχόμενοι από τις αρχές (αλλά και προφυλακισμένοι από την πρώτη στιγμή) τόσο η Εύα Καϊλή, όσο και ο σύντροφός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι.
Η υπόθεση σχετίζεται κυρίως με προσπάθειες επηρεασμού από την πλευρά του Κατάρ έτσι ώστε να εξωραϊστεί η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο διοργανώνεται στο Κατάρ. Τις ίδιες βλέψεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε και η κυβέρνηση του Μαρόκου, η οποία επίσης επιχείρησε να ασκήσει επιρροή με παράνομες πρακτικές.
Όπως προκύπτει, οι Καταριανοί πλήρωναν αδρά σε μία επιχείρηση να αντιστραφεί η αρνητική άποψη που η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είχε σχηματίσει από το γεγονός ότι περίπου 6.500 εργαζόμενοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα έργα προετοιμασίας της διοργάνωσης του Μουντιάλ.

Άμεσες σχετικές έφοδοι στα σπίτια των εμπλεκόμενων (μαζί και το σπίτι στο οποίο διέμενε το ζεύγος Τζόρτζι – Καϊλή στις Βρυξέλλες) έβγαλαν λαβράκι, καθώς βρέθηκαν χρήματα σε βαλίτσες και σακούλες. Γιατί άραγε να κρύβει μεγάλη ποσότητα μετρητών στο σπίτι της μία ευρωβουλεύτρια όπως η Εύα Καϊλή; Γιατί επιχείρησε να διαφύγει ο πατέρας της κρατώντας επίσης βαλίτσα, η οποία περιείχε τεράστιο αριθμό μετρητών; Ο ίδιος ο Τζόρτζι φέρεται πάντως να ομολόγησε ότι «είναι χρήματα που δεν χρειαζόμασταν».
Το συνολικό ποσό των χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή, αλλά και σ' αυτό του πρώην ιταλού ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέρχεται συνολικά σε 1,6 εκατομμύρια ευρώ. Όλες οι παραπάνω έρευνες –και αυτό έχει σημασία να αναφερθεί– ολοκληρώθηκαν μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, γεγονός που καθιστά κάθε σύγκριση με τους ρυθμούς που κινείται για άλλες υποθέσεις η ελληνική δικαιοσύνη περιττή.
Ειρήσθω εν παρόδω, η ελληνική δικαιοσύνη παρακολουθεί, έστω ασθμαίνοντας, την υπόθεση. Μόλις την Πέμπτη, έξι ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, η κ. Καϊλή βρέθηκε στο στόχαστρο της Εισαγγελίας κατά του Οικονομικού Εγκλήματος, με συνέπεια οι δύο αρμόδιοι εισαγγελείς που διαχειρίζονται την υπόθεση, να ζητήσουν τη δικαστική συνδρομή του Βελγίου έτσι ώστε να λάβουν αντίγραφα της εκεί δικογραφίας για να ελέγξουν κατά πόσο μπορούν οι ίδιοι να ελέγξουν τα αδικήματα της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και άλλων αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

«Είμαι αθώα»

Η υπερασπιστική γραμμή που χαράσσεται για την Εύα Καϊλή στο Βέλγιο και στην Ελλάδα συνοψίζεται στον ισχυρισμό ότι η ελληνίδα ευρωβουλεύτρια δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της αποδίδονται. «Στόχος μας δεν είναι απλώς μία μικρή ποινή, αλλά να αποδείξουμε την αθωότητα της κ. Καϊλή» τόνισε ο εν Ελλάδι δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε μία από τις πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες ημέρες.
Συνολικά η Καϊλή εκπροσωπείται από τρεις δικηγόρους (δύο στο Βέλγιο και έναν στην Ελλάδα), ενώ ο σύντροφός τους επέλεξε άλλους νομικούς για τη δική του εκπροσώπηση, γεγονός αν μην τι άλλο αξιοσημείωτο.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραμένει προφυλακισμένη, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί αν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αποφυλακιστεί υπό όρους μέχρι να διεξαχθεί η δίκη της. Είναι χρήσιμο εδώ να θυμίσουμε ότι το ζεύγος Καϊλή–Τζόρτζι έχει μία κόρη δύο ετών, η οποία είδε και τους γονείς της να προφυλακίζονται με διαφορά μερικών ωρών.
Είναι αναμενόμενο ότι η κ. Καϊλή θα ζητήσει να αποφυλακιστεί επικαλούμενη και την ομαλή ανατροφή της κόρης της γι' αυτό και εξετάζεται ο κατ' οίκον περιορισμός της με «βραχιολάκι». Ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο βέλγος ανακριτής την προσεχή Πέμπτη.
Από την πλευρά του ο Φραντζέσκο Τζόρτζι ουσιαστικά ομολόγησε τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο, κάλεσε όμως τις αρχές να απελευθερώσουν τη σύντροφό του, ισχυριζόμενος ότι η ίδια δεν γνωρίζει τις δραστηριότητές του.

Πολιτικό τσουνάμι

Όπως ήταν αναμενόμενο οι εξελίξεις στην υπόθεση Καϊλή και στο αποκαλούμενο πλέον ως Qatargate προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Με απόφαση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, η Εύα Καϊλή διαγράφηκε άμεσα από το κόμμα, ενώ η απόφαση συνοδεύτηκε από μία σκληρή δήλωση του προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε την κα Καϊλή ως δούρειο ίππο της Νέας Δημοκρατίας.

Η ελληνίδα ευρωβουλεύτρια βέβαια δεν είχε κρύψει τις προνομιακές σχέσεις που διατηρούσε με το σύστημα εξουσίας του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την είχαν επαινέσει δημοσίως και είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά της για το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ σε ανάλογη κίνηση είχε προβεί σε ανύποπτο χρόνο και ο πρώην ισχυρός άνδρας του Μαξίμου Γρηγόρης Δημητριάδης. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν επίσημη ένταξη της κ. Καϊλή στη ΝΔ.
Φυσικά το κυβερνών κόμμα, με το ξέσπασμα του σκανδάλου, φρόντισε να πάρει αποστάσεις ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, καταλόγισε θράσος στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δήλωση περί δούρειου ίππου και χαρακτήρισε την υπόθεση «εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών». Είναι φανερό τις τελευταίες ημέρες ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το σκάνδαλο για να «λεηλατήσει» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές.
Από τις υπόλοιπες αντιδράσεις ξεχωρίζει το δίχως άλλο αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου, διότι έως και πριν από μία εβδομάδα η κυρία Καϊλή λογιζόταν ως πολιτικό «πουλέν» του πρώην υπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στη σχετική δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε πλήρως το σκάνδαλο Καϊλή από αυτό του σκανδάλου των υποκλοπών και τόνισε σχετικά ότι «πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές. Όταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας. Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κ. Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη, αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος».
Σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου η κ. Καϊλή πάφθηκε άμεσα από αντιπρόεδρος του σώματος. Η ίδια βέβαια ισχυρίζεται ότι στις σχέσεις της ΕΕ με το Κατάρ εφάρμοσε «πλήρως» την επίσημη πολιτική της Ένωσης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ύπατο αρμοστή Ζοζσέπ Μπορέλ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Ματσόλα, όμως ελάχιστοι μπορούν να πιστέψουν αυτό τον ισχυρισμό. Η περιβόητη φράση «το Κατάρ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στα εργασιακά δικαιώματα» θα κυνηγάει για χρόνια την κ. Καϊλή, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται ως πρωταγωνίστρια. Η συνέχεια, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, θα δοθεί άμεσα.


Ελέγχεται και η Σπυράκη

Η Εύα Καϊλή δεν είναι η μοναδική ελληνίδα ευρωβουλεύτρια που ελέγχεται από τις αρχές για έκνομες δραστηριότητες. Το απόγευμα της Πέμπτης έσκασε σαν βόμβα στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση ότι η Μαρία Σπυράκη βρίσκεται στο στόχαστρο του ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα σχετικά με παραβάσεις στην καταβολή αμοιβής σ' έναν πρώην συνεργάτη της. Ζητήθηκε έτσι η άρση της ασυλίας της για περαιτέρω έρευνα, κάτι που η πρώην δημοσιογράφος αποδέχθηκε. Η υπόθεση, που εκ πρώτης όψεως δεν έχει σχέση με το Qatargate, χαρακτηρίστηκε πολύ σοβαρή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ανεστάλη η κομματική ιδιότητα της κ. Σπυράκη, όπως είχε δηλώσει και η ίδια ότι επιθυμεί να γίνει, και όσο διαρκεί η αναστολή αυτή, δεν θα είναι υποψήφια βουλεύτρια στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet