Διακριτικές αποστάσεις από το κεντρικό αφήγημα του μεγάρου Μαξίμου, που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από το κάδρο των ευθυνών για τις υποκλοπές, έχουν αρχίσει να παίρνουν βουλευτές της ΝΔ και υπουργοί της κυβέρνησης, μετά και τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. Το επιχείρημα των στελεχών της ΝΔ, ότι οι λίστες των προσώπων που «δήθεν είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση» δεν στηρίζονται σε απτά και αδιάσειστα στοιχεία, έχει αρχίσει να φυλλοροεί.
Μετά την αποκάλυψη τόσο του δελτίου παρακολούθησης του Κ. Χατζηδάκη με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2020 έως 17 Νοεμβρίου 2021, όσο και καταγεγραμμένων συνομιλιών του υπουργού με δημοσιογράφους –τους κ.κ. Θανάση Κουκάκη και Τάκη Χατζή, ενδεικτικά–, με υπουργούς και στελέχη της ΝΔ, με επιχειρηματίες, με εκδότες και άλλους πολλούς για σημαντικά θέματα, στο κυβερνών κόμμα είναι διάχυτη η ανησυχία από το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί τεκμηριωμένα ότι όντως είχαν επισυνδεθεί όλοι οι υπουργοί που ονοματίζονται στις λίστες των υπό παρακολούθηση, αλλά κυρίως να βγουν στο φως της δημοσιότητας συνομιλίες του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων καταγεγραμμένες από την ΕΥΠ.
Ενδεικτική είναι η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στην ερώτηση που του τέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση εάν γνώριζε ή όχι ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, και αν ναι, τι έκανε για να αποτρέψει κάτι που συνιστά «μείζον ζήτημα και για την εθνική ασφάλεια και για τις ένοπλες δυνάμεις και για τη δημοκρατία».
«Δεν γνωρίζω. Τι να διαψεύσω, αφού δεν γνωρίζω; Τι σχέση έχω εγώ με τις παρακολουθήσεις; Καμία απολύτως… Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει να κάνει τίποτα με αυτήν την υπόθεση, γιατί η ΕΥΠ δεν έχει να κάνει τίποτα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Ψάξτε αλλού απάντησε, στην ουσία, ο υπουργός, παραπέμποντας έμμεσα στο μέγαρο Μαξίμου και στον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΥΠ, δηλαδή στον πρωθυπουργό, στην ουσία (ξανα)βάζοντας ο υπουργός (εκ παραδρομής;) στο κάδρο των ευθυνών για τις παρακολουθήσεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν θα βγει εύκολα από εκεί ο πρωθυπουργός –αν ποτέ βγει πριν από τις εκλογές. Μέχρι τις οποίες το επιτελείο του Μαξίμου θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να κρατηθεί στη συσκότιση η ευθύνη του για το διπλό σκάνδαλο των υποκλοπών και του κουκουλώματός τους, μολονότι ακόμη και στα άδυτα του κυβερνώντος κόμματος λιγοστεύουν όσοι (ακόμη) πιστεύουν ότι το αφήγημα πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε μπορεί εύκολα να πείσει ακόμη και τα μέλη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Ο στενός κύκλος των εμπίστων του Κυρ. Μητσοτάκη θα επιμείνει μολαταύτα. Απόδειξη το νέο αφήγημα που διακινεί εσχάτως το Μαξίμου, για την ύπαρξη εντός της ΕΥΠ ενός παράκεντρου, ενός σκοτεινού κυκλώματος που δρούσε εν αγνοία του πολιτικού και διοικητικού επικεφαλής της, δηλαδή του πρωθυπουργού.
Ανατέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να το θέσει κομψά. Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις δεν είναι πλέον «μύθοι του Αισώπου». Τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, «ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου».
Όπου «εκτός πλαισίου» σημαίνει: καλύτερα ανίκανος ο πρωθυπουργός να ελέγξει πλήρως το «φιλέτο» των εξουσιών του, όπως ο ίδιος θεωρεί τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους, παρά υπόλογος απέναντι ακόμη και σε στελέχη σφικτά προσδεδεμένα στο οικόσημο της φαμίλιας, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο οποίος, λουσμένος απ’ την κορυφή μέχρι τα νύχια, δεν διέψευσε μεν τις υποκλαπείσες συνομιλίες του, ούτε απέκλεισε να τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε όμως το λίγο που περνούσε από το χέρι του για να βγάλει από το κάδρο τον άνθρωπο «με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια», για τον οποίο, όπως είπε, δεν πιστεύει ότι «υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία». Τόσο υπολήπτονται στη ΝΔ τη νοημοσύνη του (θεωρούμενου) αρραγούς πυρήνα των ψηφοφόρων του κόμματός τους, στον οποίο κυρίως απευθύνονται, ήτοι του 27,81 % των εκλογών του Ιανουαρίου 2015.
Αλλά, ας είναι…
Το θέμα είναι άλλο. Είναι η νοημοσύνη του υπόλοιπου 72,19 %. Στην οποία το πρωθυπουργικό επιτελείο επιφυλάσσει, εν όψει των επερχόμενων εκλογών, το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος», όπου σταθερότητα ο Μητσοτάκης και τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, και χάος όλοι οι υπόλοιποι.
Το θέμα είναι ποια σταθερότητα μπορούν να εγγυηθούν αυτοί που είναι αποδεδειγμένα απρόθυμοι να κρατήσουν σταθερές και διαχειρίσιμες από το βαλάντιο των πολλών τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής στο ράφι του σουπερμάρκετ, σταθερό και διαχειρίσιμο το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στο ATM των τραπεζών, σταθερό και διαχειρίσιμο το κόστος στις αντλίες καυσίμων και στους οικιακούς μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το θέμα είναι τι εννοούν όταν αυτοπροβάλλονται ως εγγυητές της σταθερότητας αυτοί που, με τους εξοργιστικούς χειρισμούς τους στο κραυγαλέο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχουν οδηγήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη στα πρόθυρα της αστάθειας και του απρόβλεπτου.
Είναι μια πρόκληση όλο αυτό. Μια πρόκληση που έχει αρχίσει να αφυπνίζει τα αντανακλαστικά ατομικής επιβίωσης σε πολλούς υπουργούς, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, με ό,τι αυτό μπορεί να επιφυλάσσει στη σταθερότητα και τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος μετά το άνοιγμα της κάλπης το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.