Του Κώστα Μάγου

 

Ήταν καιρός που το σκεφτόταν ο Άη Βασίλης. Είχε κουραστεί τόσα χρόνια από το κρύο και το χιόνι στο μακρινό Ροβανιέμι, όπου ζούσε. Άσε εκείνο το σκοτάδι. Τον χειμώνα ιδιαίτερα, η κατάσταση ήταν αφόρητη. Το φως της μέρας κρατούσε ελάχιστα και μετά πλάκωνε η ατελείωτη νύχτα. Ενώ σε άλλες χώρες που είχε γνωρίσει καθώς μοίραζε τα δώρα στα παιδιά, ακόμη και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, μέσα στο καταχείμωνο, έκανε τόση ζέστη που συχνά ίδρωνε κάτω από την κόκκινη κάπα του.

Ήταν καιρός, λοιπόν, που ο Άι Βασίλης σκεφτόταν να μετακομίσει, όμως δεν το έπαιρνε απόφαση. «Κι όταν τα παιδιά με ρωτάνε από πού έρχομαι τι θα τους απαντώ;», αναρωτιόταν, κι όλο ανέβαλε τη μετακόμιση.

Όμως αυτή τη χρονιά το πήρε απόφαση. Θα το έκανε. Είχαν αρχίσει να πονάνε και τα αρθριτικά και δεν σήκωνε άλλη αναβολή. Δεν χρειάστηκε να πολυσκεφτεί σε ποια χώρα θα μετακόμιζε. Όταν μοίραζε τα δώρα στα παιδιά και πέρναγε βιαστικά πάνω από τις χώρες, είχε ξεχωρίσει μερικές που πίστευε ότι θα του ταίριαζαν. Πρώτη και καλύτερη ήταν η Ελλάδα! Δεν τον ένοιαζε σε ποιο μέρος της Ελλάδας θα έμενε, αρκεί να έβρισκε κάπου να νοικιάσει ένα σπίτι.

Αρκετούς μήνες λοιπόν πριν το τέλος της χρονιάς, αποφάσισε να πάει στην Ελλάδα και να αναζητήσει ένα σπίτι. Όμως αυτό δεν μπορούσε να το κάνει φορώντας τη στολή του Άι Βασίλη, γιατί θα τον πέρναγαν για τρελό. Έτσι, ξύρισε την γενειάδα του, φόρεσε κανονικά ρούχα, χαιρέτισε τους ταράνδους, πήρε το τρένο και έφτασε στην Ελλάδα.

 

«Ξέρω που θα πάω», είπε στον εαυτό του όταν έφτασε, θα πάω στην οικογένεια του Γιαννάκη. Έχουν πολλά σπίτια, όλο και κάποιο μπορεί να είναι ξενοίκιαστο. Εξάλλου, είναι μια οικογένεια που με αγαπά πολύ. Βάζουν τα περισσότερα γλυκά μέσα στις κάλτσες που αφήνουν κρεμασμένες για μένα στο τζάκι.

Βρίσκει, λοιπόν, ο Άι Βασίλης το σπίτι της οικογένειας του Γιαννάκη και χτυπά του κουδούνι. Ανοίγει ο πατέρας του, ενώ λίγο πιο πίσω στέκεται ο ίδιος ο Γιαννάκης. «Καλημέρα», λέει όσο πιο ευγενικά μπορεί με τα λίγα ελληνικά που έχει μάθει, «μήπως υπάρχει κάποιο σπίτι για να νοικιάσω;»

«Σπίτι υπάρχει, όμως όχι για ξένους. Τα σπίτια μας τα νοικιάζουμε μόνο σε Έλληνες», λέει με άγριο ύφος ο πατέρας κλείνοντας άγρια την πόρτα στον Άι Βασίλη και χαμογελώντας συγχρόνως με καμάρι στον Γιαννάκη.

 

Στενοχωρημένος ο Άι Βασίλης συνεχίζει την αναζήτηση. «Θα πάω στο σπίτι της Αννούλας. Θυμάμαι ότι πέρσι η οικογένεια της Αννούλας είχε για ενοικίαση ένα παλιό μικρό διαμέρισμα. Αν είναι ξενοίκιαστο, είναι ότι πρέπει για μένα», σκέφτεται.

Δεν αργεί να βρει το σπίτι της Αννούλας και χτυπά την πόρτα. «Καλημέρα», λέει στην μητέρα της, που του ανοίγει, «ξέρετε, ψάχνω να νοικιάσω ένα σπίτι. Μήπως έχετε κάτι;»

«Πώς, πώς, έχουμε, αλλά είναι λίγο ακριβό», απαντά η μητέρα.

«Πόσο;», ρωτά με αγωνία ο Άι Βασίλης.

«710 ευρώ», απαντά με γλυκιά φωνή η μαμά της Αννούλας.

Ο Άι Βασίλης δεν πιστεύει στα αυτιά του. Σκέφτεται ότι στην πατρίδα του, στο Ροβανιέμι με τόσα χρήματα μπορεί κανείς να νοικιάσει ένα καινούριο μεγάλο σπίτι. «Ευχαριστώ», λέει και φεύγει απογοητευμένος.

 

 

«Και τώρα τι κάνουμε;», αναρωτιέται και κάθεται σε ένα παγκάκι έξω από ένα μεγάλο πολυκατάστημα, κάπου κοντά στο σπίτι της Αννούλας. «Να γυρίσω στο Ροβανιέμι είναι δύσκολο. Να ψάξω σε άλλη χώρα, είμαι πολύ κουρασμένος».

Δεν προλαβαίνει να τελειώσει τις σκέψεις του και ένας οπλισμένος φρουρός βγαίνει από το πολυκατάστημα. «Γέρο, φύγε από εδώ», του λέει αυστηρά, «το παγκάκι είναι μόνο για τους πελάτες». Όμως, καθώς ο Άι Βασίλης φοβισμένος σηκώνεται να φύγει ο φρουρός τον σταματά.

«Τώρα που σε βλέπω κοιλαρά, έχω μια πρόταση να σου κάνω. Μήπως θέλεις τις μέρες των Χριστουγέννων, να αφήσεις γενειάδα, να φορέσεις κόκκινη στολή και να κάνεις τον Άι Βασίλη; Θα βγάζεις φωτογραφίες με τα παιδιά των πελατών, ε και τότε θα μπορείς να κάθεσαι και στο παγκάκι. Αν θέλεις μπορείς ακόμη και να κοιμάσαι εκεί το βράδυ. Είσαι να κάνεις τον Άι Βασίλη;»

«Είμαι;», αναρωτιέται ο Άι Βασίλης και παίρνει την απόφαση να γυρίσει πίσω στο Ροβανιέμι.

Όμως θα ξανάρθει στην Ελλάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Εξάλλου, ανάμεσα στις υπόλοιπες, τον περιμένουν όλο χαρά οι οικογένειες του Γιαννάκη και της Αννούλας…

 

Κώστας Μάγος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet