Η κοινωνία φαίνεται να ξεπερνά το παλιό ψευτοδίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον». Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι δυναμώνουν και πληθαίνουν οι φωνές για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της ιδιαίτερα προικισμένης χώρας μας, πάνω στον οποίο, στηρίζουμε και την οικονομική μας ανάπτυξη: ακαταμάχητος πόλος έλξης επισκεπτών και ταυτόχρονα βάση για υψηλής ποιότητας πρωτογενή παραγωγή.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος, εντούτοις, είναι ότι το «δυνάμωμα των φωνών» οφείλεται στην έντονη υποβάθμιση που έχουν υποστεί, και υπόκεινται, εμβληματικές φυσικές περιοχές, από μακρόχρονη, αλόγιστη και αρπακτικού χαρακτήρα οικονομική εκμετάλλευση, η οποία εντείνεται με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ. Εξάλλου, για την προφανή και μετρήσιμη υποβάθμιση, η Ελλάδα είναι υπόλογη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ειδικά σε ό,τι αφορά οικότοπους και είδη προτεραιότητας για την ΕΕ.
Πολλοί ψάχνουν ή προτείνουν μαγικές λύσεις. Για να τους γλυτώσουμε από τον κόπο: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η λύση είναι μία και είναι αυτή που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πριν 30 χρόνια: να θεσπιστούν κανόνες. Με τα λόγια του λαού, χωρίς κανόνες υπάρχει αναμπουμπούλα, στην οποία μόνον ο λύκος χαίρεται.
Ήδη πριν 30 χρόνια, όταν οι περιοχές αυτές εντάσσονταν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, γνωρίζαμε ότι έπρεπε να συνταχθούν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες[1] (ΕΠΜ) οι οποίες, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να κυρωθούν με Προεδρικά Διατάγματα.
Κόντρα στο αρχικό ψευτοδίλημμα, κόντρα στο καφενειακό «οι οικολόγοι που δεν θέλουν την ανάπτυξη», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκαθεν και σταθερά υποστήριζε τη θέσπιση χωροταξικών, πολεοδομικών και περιβαλλοντικών κανόνων αλλά και ειδικότερων ρυθμίσεων για τις προστατευόμενες περιοχές. Επί κυβέρνησής του, στηρίχθηκε το σύστημα με τους τοπικούς Φορείς Διαχείρισης και δόθηκαν 17 εκ. ευρώ για τη σύνταξη ΕΠΜ και Προεδρικών Διαταγμάτων και για τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας. Εξασφαλίστηκε και ένα υποστηρικτικό πρόγραμμα (LIFE IP) με επιπλέον 17 εκ. ευρώ για την εφαρμογή, μεταξύ άλλων, μέρους των προτάσεων που θα προέκυπταν από τη σύνταξη των ΕΠΜ.
Η σύνταξη των ΕΠΜ, όμως, προχωρά με τραγικές καθυστερήσεις από την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, καθυστερήσεις που γεννούν βάσιμες αμφιβολίες για την πρόθεσή της να τις ολοκληρώσει ως το στάδιο κύρωσης των Προεδρικών Διαταγμάτων. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ήδη προειδοποιητικές συστάσεις από αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Όποιος ενδιαφέρεται για τη σωτηρία και την ορθολογική ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών δεν φέρνει, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, απανωτούς νόμους οι οποίοι επιτρέπουν ό,τι επιθυμεί κάθε επενδυτής ή «επενδυτής» στις περιοχές αυτές. Δεν μαγειρεύει «νόμιμες» παρεκκλίσεις από την υφιστάμενη νομοθεσία που η ίδια κουτσούρεψε. Δεν καθυστερεί, με κάθε δυνατή πρόφαση. Δεν αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές εγκλίσεις με εξυπνακισμούς.
Όποιος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών και τη διάχυση των οφελών σε όλη την κοινωνία, αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για να έρθουν μια ώρα αρχύτερα τα Προεδρικά Διατάγματα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών. Ο αγώνας αυτός είναι για όλους μας, από την/τον απλό πολίτη, συλλογικότητες και ΟΤΑ, ως τα κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης. Ο αγώνας αυτός είναι και το μέτρο της ειλικρίνειας του καθενός που ευαγγελίζεται τη διατήρηση των περιοχών αυτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδινε και θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα αυτόν με όλες του τις δυνάμεις και θα συστρατευθεί με την καθεμία και τον καθένα που ενστερνίζεται το ότι οι προστατευόμενες περιοχές έχουν ανάγκη, πριν από οτιδήποτε άλλο, κανόνες.
Καθαρές κουβέντες. Κυρωμένα Προεδρικά Διατάγματα, τώρα! Από λόγια και μαγικές λύσεις χορτάσαμε.
Σημείωση
1. Οι ΕΠΜ περιγράφουν αναλυτικά τη φυσική αξία της προστατευόμενης περιοχής. Τη διακρίνουν σε ζώνες (κατά κανόνα 4 αλλά πιθανώς και λιγότερες) ξεκινώντας από τη ζώνη με την αυστηρότερη και προχωρώντας σε αυτές με χαλαρότερη προστασία. Αναφέρουν για κάθε ζώνη όλες τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Αφού γίνει δημόσια διαβούλευση γι’ αυτές τις δραστηριότητες, τότε γράφονται στη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, που μετά την έγκριση από το ΣτΕ, γίνεται νόμος του κράτους.