Ένα νεκρό βρέφος σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε την Τετάρτη 21/12 στην περιοχή του Αγίου Ερμογένη της Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Μέσου stonisi.gr, το νεκρό προσφυγόπουλο προέρχεται από ναυάγιο στις 09/12 στην περιοχή Τσίλια του νησιού.
Στις 16/12, στην περιοχή Γέρα της Λέσβου, ένα βρέφος δύο μηνών πέθανε, όταν η βάρκα προσέκρουσε στα βράχια εξαιτίας των δυνατών ανέμων. Από εκείνο το ναυάγιο διασώθηκαν 34 άνθρωποι ενώ αγνοούνται 16, ανάμεσα τους και η μητέρα του νεκρού βρέφους. Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από τις αντιφατικές ενημερώσεις της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού αναφορικά με την ώρα που ειδοποιήθηκαν για το ναυάγιο, την ώρα που έσπευσαν στο σημείο, αλλά και τις ακόλουθες ενέργειες. Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή πως οι ελληνικές αρχές εμπόδιζαν επί δύο ώρες το κλιμάκιο της οργάνωσης να φτάσει στον τόπο του ναυαγίου, ώστε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. «Ενώ κατευθυνόμασταν προς το σημείο, η ελληνική αστυνομία μάς σταμάτησε για σχεδόν δύο ώρες, καθυστερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας. To Λιμενικό σταμάτησε και άλλη μία ομάδα μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού», έγραψε στο twitter ο Teo Di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των ΓΧΣ.
Ακόμα, μία νέα έκθεση («Η Μαύρη Βίβλος των επαναπροωθήσεων») από την ομάδα Border Violence Monitoring Network (Δίκτυο Επιτήρησης της Συνοριακής Βίας) χρηματοδοτήθηκε από την ευρωομάδα της Αριστεράς και δημοσιεύθηκε στις 08/12 σε αρκετά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων The Guardian, Le Monde, Balkan Insight, Εφημερίδα των Συντακτών. Πρόκειται για δουλειά περισσοτέρων από 15 οργανώσεων, που περιλαμβάνει 1.635 μαρτυρίες για επιχειρήσεις επαναπροώθησης 24.990 ανθρώπων από 15 κράτη (Αλβανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελλάδα, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία) τα τελευταία έξι χρόνια.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο συνολικός αριθμός των επαναπροωθήσεων και των θυμάτων είναι αρκετά μεγαλύτερος. Στην παρουσίαση των ευρημάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλεύτριες/ές της Αριστεράς ζήτησαν να κινηθούν οι νομικές διεργασίες εις βάρος των κρατών που εμπλέκονται σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.
Τέλος, η ΜΚΟ «Aegean Boat Report» καταγγέλλει επαναπροώθηση 26 προσώπων τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η καταγγελία της οργάνωσης –που μπορείτε να διαβάσετε στο site της– συνοδεύεται από βίντεο και φωτογραφίες. Σύμφωνα με την οργάνωση, την Πέμπτη 15/12, 26 άνθρωποι (25 από Παλαιστίνη και ένα πρόσωπο από την Υεμένη) εντοπίστηκαν στους Λειψούς. Μεταξύ των προσώπων ήταν τέσσερα παιδιά και τρεις έγκυες. Οι πρόσφυγες αρχικά εντοπίστηκαν στο λιμάνι των Λειψών. Αναφέρεται, μάλιστα, πως οι κάτοικοι του νησιού παρείχαν φαγητό, νερό και παιχνίδια στα προσφυγόπουλα. Το μεσημέρι της Πέμπτης ενημερώθηκαν από τις αρχές πως θα μεταφερθούν στη Λέρο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής έφτασε στους Λειψούς όπου και επιβιβάστηκαν οι 26 πρόσφυγες με προορισμό τη Λέρο. Όμως, τα ίχνη των 26 προσφύγων από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν εντοπίζονται σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με την επίσημη ημερήσια ενημέρωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στη Λέρο στις 15/12 έφτασε ένα άτομο και στις 16/12 κανένα. Δεν καταγράφεται η άφιξη 26 προσώπων δηλαδή. Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως τα ξημερώματα της 16ης Δεκεμβρίου εντόπισε και διέσωσε 26 πρόσωπα, στα ανοιχτά της περιοχής Menderes της Σμύρνης, εκ των οποίων τα 25 από Παλαιστίνη και ένα από Υεμένη. Η ΜΚΟ «Aegean Boat Report» σημειώνει πως «αναμφίβολα πρόκειται για την ίδια ομάδα ανθρώπων που επιβιβάστηκαν στο πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής στους Λειψούς». Όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι αναρτημένα στην καταγγελία της οργάνωσης και μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτά. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλει να ενημερώσει για το που βρίσκονται αυτά τα 26 πρόσωπα και εάν έφτασαν στη Λέρο.
Ενώ γνωστοποιούνται καθημερινά τόσα περιστατικά, το υπουργείο αρνείται να δώσει εξηγήσεις για όλες αυτές τις καταγγελίες, ο πρωθυπουργός «πανηγυρίζει» στη Βουλή για το βίαιο κλείσιμο της δομής στον Ελαιώνα, αγνοώντας τα προβλήματα που δημιουργεί σε δεκάδες προσφυγικές οικογένειες, το πρόγραμμα ESTIA διακόπτεται και χιλιάδες πρόσωπα μένουν στον δρόμο. Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης στολίζει δέντρα στο υπουργείο με τη …φάτσα του και ανεβάζει το σχετικό βίντεο στους επίσημους λογαριασμούς του υπουργείου.
Η κυβέρνηση «ποινικοποιεί» τις διασώσεις προσφύγων και τις οργανώσεις που καταγγέλλουν διεθνώς τα περιστατικά. Ταυτίζει την πολιτική της με την πολιτική τής ακροδεξιάς Μελόνι στην Ιταλία. «Ο τρόπος δράσης αυτών των ιδιωτικών σκαφών [σ.σ. των διασωστικών] δεν συνάδει με το πνεύμα του διεθνούς νομικού πλαισίου σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», αναφέρεται σε κοινή δήλωση Ιταλίας, Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, στις 13/11/22. Με το πνεύμα του διεθνούς νομικού πλαισίου συνάδουν, άραγε, οι παράνομες επαναπροωθήσεις;
Η προσφυγιά δεν είναι ποινικό αδίκημα. Η διάσωση και η αλληλεγγύη δεν είναι ποινικά αδικήματα. Ως πότε θα ανεχόμαστε πολιτικές που πνίγουν πρόσφυγόπουλα στα νερά του Αιγαίου;