Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Τo food pass, που έγινε market pass, για να μην θυμίζει κουπόνια φαγητού επί Κατοχής, ήταν για την κυβέρνηση το θέμα της εβδομάδας. Σκοπός της ήταν να δώσει την αίσθηση ότι παρεμβαίνει στην ακρίβεια, ότι κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί» και φυσικά να ξεχαστούν οι έρευνες ή/και διώξεις που γίνονται σε βάρος ευρωβουλευτών και πρώην ευρωπαίου επιτρόπου. Ακόμα, όμως, και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό, αφού το market pass, όχι μόνο αποδεικνύεται μια τρύπα στο νερό, αλλά φοροαπαλλαγή-πλυντήριο για τα διυλιστήρια.

 

Μέτρο φοροαπαλλαγής διυλιστηρίων

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «είναι ένα σημαντικό μέτρο που αφορά και τη μεσαία τάξη, επιστρέφοντας μάλιστα στην κοινωνία ένα σημαντικό μέρος των υπερεσόδων των πιο ισχυρών. Από τα διυλιστήρια, δηλαδή, στους πολίτες». Ο Κ. Μητσοτάκης δε στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για «επιπόλαιες προσεγγίσεις των αριστερών του χαβιαριού και κάποιων φιλελεύθερων πολυτελείας που κάνουν εύκολη κριτική», στο πλαίσιο της προσπάθειας του επιτελείου να εμφανιστεί η ΝΔ ως παραδοσιακά λαϊκό κόμμα. Ας αφήσουμε στην άκρη τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Αριστερά –έχουν φτάσει να είναι ψιλά γράμματα στις εποχές που ζούμε- και ας δούμε σε ποιους τελικά απευθύνεται το νέο επίδομα και πόσο σημαντικό μέτρο είναι. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια αποσκοπεί να προστατεύσει τα ίδια τα υπερκέρδη. Συγκεκριμένα: «βαφτίζει την έκτακτη εισφορά δαπάνη, η οποία εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος, γλιτώνοντας ουσιαστικά τις εταιρείες από ένα μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα είχαν κανονικά. Εφαρμόζει ποσοστό 33% στη φορολόγηση  των υπερκερδών των διυλιστηρίων στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ, αντί για 90% που ο ίδιος είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλει στους ηλεκτροπαραγωγούς. Δεν επεκτείνει σκόπιμα την έκτακτη εισφορά και στο 2023». Επιπλέον, το market pass, που θα ακούμε πόσο ευεργετικό μέτρο είναι –μαζί με το Καλάθι του Νοικοκυριού που αποδείχθηκε διαφημιστικά κουπόνια- θα εφαρμοστεί τον Φεβρουάριο, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος εκείνου του μήνα. Το ποσό θα είναι για ένα άτομο 22 ευρώ το μήνα (0,70 ευρώ την ημέρα) και για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά 52 ευρώ (1,6 ευρώ την ημέρα).

 

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

 

Ευθαρσώς η κυβέρνηση εμφανίζει την ενίσχυση αυτή ως μία ακόμα τομή και πως καλύπτει τις αυξήσεις στη λογική του «10% πληθωρισμός, 10% επιστροφή». Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Οκτώβριο καταγράφηκε 17% αύξηση στον δείκτη τιμών εισαγωγών της βιομηχανίας τροφίμων και 21,3% αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών. Ο δείκτης φυτικής παραγωγής, που δίνει την πορεία των τιμών από το χωράφι, καταγράφει αύξηση 16,7% και ο δείκτης ζωικής παραγωγής 23,9%. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, φέτος θα χαθεί το 1/3 του περσινού τζίρου από την εγχώρια αγορά για το γιορτινό τραπέζι, καθώς το 71% των καταναλωτών δηλώνει ότι φέτος τα Χριστούγεννα οι αγορές που θα κάνουν θα είναι μειωμένες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας η αύξηση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι της τάξης του 11,6% και αυτή η αύξηση έρχεται να συνοδεύσει την αύξηση άνω του 25% στα τιμολόγια ρεύματος που προβλέπεται για τον Ιανουάριο και την αύξηση κατά 7 λεπτά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Μέχρι και ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας εκπέμπει σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό του 2023, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν τις ανισότητες αφού θα πλήξει «περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα που έχουν υψηλότερη ροπή προς την κατανάλωση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντιδιαστολή με το market pass κατέθεσε τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ καυσίμων, η οποία και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση με το «επιχείρημα pass» για όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν είναι κοστολογημένη».

 

Χωρίς Δικαιοσύνη

 

Την εβδομάδα αυτή που το κράτος επιχειρεί να εμφανιστεί ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, έτσι όπως την κατανοεί, άφησε την κοινωνική δικαιοσύνη να χαθεί μέσα από κινήσεις λειτουργών της Δικαιοσύνης που μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν. Πέραν του ότι ανώτατο στέλεχος της Δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ντογιάκος απειλεί εκδότες εφημερίδων [«Δεν είναι άξιοι κάποιοι να φέρουν τον άλλοτε άκρως τιμητικό τίτλο και ιδιότητα του εκδότη εφημερίδων ή περιοδικών (…) Ίσως ένας εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος σε αυτούς τους ολίγους αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες»], υποθέσεις που απασχολούν την κοινωνία και την κινητοποιούν επιχειρείται να εξαφανιστούν στις δαιδαλώδεις διαδρομές της «Δικαιοσύνης». Από τη μία, ο αστυνομικός που σκότωσε τον Κώστα Φραγκούλη αφήνεται ελεύθερος με μόνο περιοριστικό όρο να μην διαφύγει στο εξωτερικό την στιγμή που η κοινότητα Ρομά βρίσκεται σε αναβρασμό για να μην χαθεί η υπόθεση και, από την άλλη, ο εισαγγελέας προτείνει μαστροποί και βιαστές στην υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης να απαλλαγούν από τις κατηγορίες, στη λογική ότι το θύμα μπορούσε να επιλέξει έναν άλλο τρόπο ζωής, επομένως ήταν επιλογή της όσα της συνέβησαν. Τις ίδιες μέρες, η μαφία έκανε ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην πλατεία Νέας Σμύρνης με τον αρμόδιο υπουργό Τ. Θεοδωρικάκο να λέει ανερυθρίαστα πως η αστυνομία «έχει φοβικό σύνδρομο από το περιστατικό της Νέας Σμύρνης» και δεν παρενέβη. Φοβάται δηλαδή η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, επειδή καταγγέλθηκε το όργιο βίας και αυθαιρεσίας στο οποίο προέβη τον Μάρτιο του 2021, χτυπώντας κατά την καραντίνα πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία και κατόπιν διαλύοντας ανηλεώς τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η ευθύνη που δεν λειτουργεί η αστυνομία είναι των πολιτών που αντιδρούν στην βία και την αυθαιρεσία, την ίδια ώρα που κανείς δεν αποδίδει ευθύνη στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης που δεν εφαρμόζουν τον νόμο.

Και η σύγκριση για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη γίνεται αβίαστα όταν βλέπουμε πώς προχωρούν οι έρευνες ή/και οι διώξεις για Εύα Καΐλή, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Μαρία Σπυράκη. Στην Ευρώπη οι αρχές ερευνούν τη διαφθορά, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τη διαπλοκή. Στην Ελλάδα, οι αρχές απειλούν τους δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν και αφήνουν ελεύθερους αστυνομικούς που παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και σωματεμπόρους. Πώς νομίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να βγει αλώβητη από τον αφανισμό της κοινωνικής δικαιοσύνης; Από την αποκάλυψη ότι στα σπλάχνα της εδράζει η διαφθορά και διαπλοκή; Η απόσυρση όσων ερευνώνται από τα ψηφοδέλτια δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, διότι ολοένα και αυξάνονται οι κενές θέσεις επιφανών υποψηφίων. Και η οργή ξεχειλίζει.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet