Υπήρξε μικρή ταραχή μετά τις πληροφορίες από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ότι το εκεί υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει προ τριετίας άκαρπες προσπάθειες να έρθει σε επαφή με το ελληνικό υπουργείο και να προσφέρει βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μετά την παράδοση της λίστας με 10.588 ΑΦΜ ελλήνων καταθετών της ελβετικής τράπεζας UBS από το κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ δήλωσε ότι ήδη το 2012 είχε προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση. Ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν κεντρικός τραπεζίτης, ο κ. Γ. Στουρνάρας, έσπευσε να διαψεύσει ότι ο ίδιος είχε τέτοια επαφή.
Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι το άτακτο παιδί των γερμανικών φορολογικών αρχών. Το 2012 είχε κάνει αίσθηση με την πρωτοβουλία για φορολογική εξίσωση των ομόφυλων ζευγαριών με τα ετερόφυλα, η οποίαν προκάλεσε έντονες πολιτικές συζητήσεις, αλλά εντέλει πραγματοποιήθηκε. Το 2011 υπονόμευσε τη γερμανοελβετική φορολογική συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών, αγοράζοντας ένα CD με γερμανούς καταθέτες ελβετικής τράπεζας. Η συμφωνία προέβλεπε την ανωνυμία των φοροφυγάδων και την απαγόρευση αγοράς και χρήσης τέτοιων CD. Τότε κατηγορήθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και ελβετός εισαγγελέας άσκησε δίωξη εναντίον των γερμανών εφοριακών που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Ο ίδιος ο Βάλτερ-Μπόργιανς σχολίασε τις αντιδράσεις λέγοντας ότι και για τη δίωξη εμπόρων ναρκωτικών πληρώνουν οι αρχές πληροφοριοδότες, επομένως  αυτό μπορεί να γίνει και για τη δίωξη της φοροδιαφυγής. Ουσιαστικά ο Βάλτερ-Μπόργιανς προσφέρει, σε όσους μπορούν να του προμηθεύσουν λίστες φοροφυγάδων υψηλή αμοιβή και προστασία της ανωνυμίας τους.
Ο σκοπός της αγοράς των CD, κατά τον Βάλτερ-Μπόργιανς  δεν είναι τόσο η επεξεργασία και η εύρεση των φοροφυγάδων όσο ο φόβος και η αυτοκαταγγελία. Όποιος παραδέχεται τη φοροδιαφυγή και αποκαλύπτει πλήρως την έκτασή της έχει σημαντική ελάφρυνση ποινής, έως και απαλλαγή, εφόσον βέβαια πληρώσει. Το γερμανικό δημόσιο εισπράττει έκτοτε δεκάδες δισεκατομμύρια από δεκάδες χιλιάδες φοροφυγάδες.
Το 2012, λοιπόν, το υπουργείο του Βάλτερ-Μπόργιανς πρόσφερε διά του ελληνικού προξενείου στο Ντίσελντορφ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου, στην ελληνική κυβέρνηση κάθε είδους βοήθεια. Αυτό είναι διαπιστωμένο από το ρεπορτάζ. Όμως, ο ισχυρισμός του κ. Στουρνάρα υπάρχει. Εάν το προξενείο διαβίβασε τη σχετική προσφορά, τότε τη διαβίβασε στη δική του προϊσταμένη αρχή, την ελληνική πρεσβεία στη Βόννη και αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών. Ίσως, λοιπόν, η προσφορά χάθηκε κάπου εκεί, στα συρτάρια του τότε υπουργού Εξωτερικών. Έτσι, φαίνεται πως μια σε βάθος έρευνα της υπόθεσης δεν αποκλείεται να μας ξαναφέρει μπροστά σε πρόσωπα που ξανασυναντήσαμε με τη λίστα Λαγκάρντ. Αλλά και σε νέα πρόσωπα, που φαίνεται ότι γνώριζαν την προσφορά από το Ντίσελντορφ ως μέλη της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 
Εν πάση περιπτώσει, αρχές του 2015, υπήρξε νέα κρούση από το Ντίσελντορφ, αυτή τη φορά δια της γερμανίδας πολιτικού Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ. Η κ. Σκαρπέλη-Σπερκ υπήρξε βουλευτής των σοσιαλδημοκρατών επί 25 χρόνια. Μετά την αντίθεσή της με τη γερμανική συμμετοχή στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και με την κοινωνική πολιτική του καγκελαρίου Σρέντερ αποκλείστηκε το 2005 από τα ψηφοδέλτια του κόμματός της.  Ήταν παντρεμένη με τον, θανόντα εν τω μεταξύ, Κώστα Σκαρπέλη που τον καιρό της Χούντας υπήρξε γραμματέας της οργάνωσης του ΚΚΕ εσωτερικού στη Γερμανία. Σήμερα η κ. Ε. Σκαρπέλη-Σπερκ είναι πρόεδρος της Ένωσης Γερμανό-Ελληνικών Εταιρειών, μέλος του συμβουλίου της γερμανικής ATTAC και σύμβουλος του προέδρου του συνδικάτου υπηρεσιών Ver.di.
Η κ. Σκαρπέλη-Σπερκ, λοιπόν, μετέφερε την προσφορά από το Ντίσελντορφ μέσω στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στην νέα ελληνική κυβέρνηση και τον Μάιο 2015 υπήρξε η πρώτη επίσημη επαφή που οδήγησε τον Νοέμβριο στην παράδοση της «λίστας Μπόργιανς», αρχή, όπως διαβεβαιώνει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που συνέστησε ειδική επιτροπή, μιας συνεργασίας που μπορεί να είναι εξαιρετικά γόνιμη, κυρίως όσον αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Ειδικού συνεργάτη
Πρόσφατα άρθρα ( Οικονομία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet