Όταν ο κόσμος βγαίνει αυθόρμητα στους δρόμους για να διεκδικήσει ψωμί, ζάχαρη, λάδι και γάλα καταλαβαίνει κανείς την απόγνωση και την οργή του, αλλά και την αποτυχία της κάθε κυβέρνησης. «Σήμερα η σιωπή αποτελεί έγκλημα. Δεν θα σας αφήσουμε να παίξετε με τη χώρα και δεν φοβόμαστε τη φυλάκιση. Ο λαός θα κάνει να ακουστεί ο λόγος του διαμέσου ενός ειρηνικού αγώνα», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της Τυνησίας, του UGTT, Νουρεντίν Ταμπούμπι, τον πρόεδρο Κάις Σαϊντ, τον οποίο είχε στηρίξει προηγούμενα για να κλείσει τη βουλή και να απολύσει την κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας με ένα εκατομμύριο μέλη, που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 2015, απειλεί με απεργίες, ενώ η εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 10% και της ανεργίας απάνω από το 16% οδήγησαν έναν στους τρεις κατοίκους της χώρας να ζουν κάτω από το όριο της ένδειας, με αποτέλεσμα για πολλές οικογένειες να έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας ακόμη και τα πιο βασικά τρόφιμα. Η κλιματική αλλαγή και η καθυστέρηση των βροχοπτώσεων κινδυνεύει να οδηγήσει στην καταστροφή μεγάλου τμήματος της αγροτικής παραγωγής επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τον Σαϊντ, παρόλο που είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για μια νέα αραβική άνοιξη στην καρδιά του χειμώνα. Ο αυταρχικός πρόεδρος της Τυνησίας έχει άμεση ανάγκη ρευστού χρήματος. Ο προϋπολογισμός λιτότητας και αντιλαϊκών μέτρων, με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,5% το 2023 από το 7,7% του 2022, η αύξηση της φορολογίας ορισμένων ελεύθερων επαγγελματιών από το 13% στο 19% και η μείωση των επιδοτήσεων για την αγορά τροφίμων κατά 26,4%, μετά την πρόσφατη αύξηση της τιμής του πόσιμου νερού, αποτελούν προάγγελο της κατάρρευσης του καθεστώτος που επέβαλε με τα τανκς ο εκλεγμένος Σαϊντ με το 72% και συμμετοχή στο 55% το 2019. Λεφτά δεν υπάρχουν και ο χρόνος τελειώνει, γιατί οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να εισπράξουν στο τέλος του έτους ληξιπρόθεσμο χρέος 5 δισ. δηναρίων, ή 1,4 δισ. δολάρια για το 2022 και άλλα 2 δισ. δολάρια στα τέλη του επομένου έτους.

H εσκεμμένη καθυστέρηση του ΔΝΤ να εγκρίνει δάνειο 1,9 δισ. δολαρίων στις 19 Δεκεμβρίου προκάλεσε την οργή του Σαϊντ κατά τη διάρκεια της Συνόδου ΗΠΑ – Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας υποκριτικά ότι κανείς ξένος δεν μπορεί να επιβάλλει λύσεις στους Τυνήσιους και ότι η Τυνησία δεν θα επιλέξει ανάμεσα σε μια συμμαχία εναντίον μιας άλλης συμμαχίας και ότι θα πάρει αποστάσεις από την πολιτική των μπλοκ. «Η παγκοσμιοποίηση αυτοκαταστρέφεται και εμείς δεν θέλουμε να είμαστε τα θύματά της», τόνισε ο Σαϊντ στην Ουάσιγκτον, που έφθασε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κίνας και Αραβικών Χωρών στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι και η Afreximbank προσπαθούν να σώσουν τον Σαϊντ με 1,3 δισ. δολάρια, τη στιγμή που διαπραγματεύεται άλλα 1,8 δισ. δολάρια από το Συμβούλιο των χωρών του Περσικού Κόλπου.
Στο πολιτικό επίπεδο ο διάσημος πρώην συνταγματολόγος είχε την αυταπάτη ότι η διεξαγωγή των εκλογών την 12η επέτειο από την αραβική άνοιξη στις 17 Δεκεμβρίου στην Τύνιδα θα οδηγούσε τους πολίτες στις κάλπες. Από τους περισσότερους από 9 εκατομμύρια εκλογείς προσήλθε στις κάλπες περίπου ένα εκατομμύριο, ή το 11,2%, παγκόσμιο ιστορικό ναδίρ, ενώ τον Νοέμβριο το 70% των πολιτών είχε γυρίσει τις πλάτες του στο δημοψήφισμα που πρότεινε για να καταργήσει στην πράξη μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές και να μετατρέψει τη βουλή σε όργανο της προεδρικής εκτελεστικής εξουσίας.

Η Εκλογική Επιτροπή κατοχύρωσε μόλις 23 από τις 161 έδρες της βουλής, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών με τα τελικά αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις 3 Μαρτίου. Από τους 1.055 υποψήφιους μόνο 173 ήταν γυναίκες, με ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες εκλογής τους. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 65 ενστάσεις διαβλητόττητας των εκλογών, τις οποίες μποϋκοτάρισαν δώδεκα κόμματα και κινήματα, μεταξύ των οποίων το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας που συμμετέχουν και οι μετριοπαθείς ισλαμιστές του Ennahda του οποίου συνελήφθη ως τρομοκράτης ο αντιπρόεδρός του και πρώην πρωθυπουργός Αλί Αλ Αρίντ.

Ο αυταρχισμός του Σαϊντ λειτουργεί αντανακλαστικά υπέρ των Αδελφών Μουσουλμάνων, με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και την πορεία της εθνικής ομάδας της Τυνησίας να ενισχύουν τους ισλαμιστές εναντίον της κοσμικής Τυνησίας. Οι πολίτες πάντως φαίνονται απογοητευμένοι όχι μόνο από την αυταρχικότητα του Σαϊν, αλλά χειρότερα και από τα πολιτικά κόμματα με την ελευθερία, τη δημοκρατία και την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια να αποτελούν προνόμια των λίγων.

Η Τυνησία βρίσκεται μεταξύ Αλγερίας και Λιβύης και μόλις πρόσφατα εξομάλυνε κάπως της σχέσεις της με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Από τις ακτές της εκτός από τις βάρκες με μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλοί πρωταγωνιστές της παλιάς αραβικής άνοιξης, περνά και ο μεγάλος αγωγός που προμηθεύει την Ιταλία με αλγερινό φυσικό αέριο, ενώ αυτές τις ημέρες η ΕΕ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 307 εκατ. ευρώ την κατασκευή αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας – Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θέλουν να αποκλείσουν την εισβολή της Ρωσίας και της Κίνας στην Τυνησία, παρακολουθούν τις εξελίξεις κα αφήνουν τα αυταρχικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου να σώσουν εάν το θέλουν την Τυνησία από την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της πρώτης δυτικού τύπου αραβικής δημοκρατίας.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet