Το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Διάβαση ξεκίνησε να λειτουργεί το 1990 στην Αθήνα και απευθύνεται σε ενήλικους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους. Είναι «στεγνό» πρόγραμμα (δε χρησιμοποιεί υποκατάστατα) και τα μέλη του το παρακολουθούν συνεχίζοντας την εργασία τους ή τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες. Oι Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα είναι εθελοντικά, μη κερδοσκοπικά σωματεία αυτοχρηματοδοτούμενα που απαρτίζονται κυρίως από γονείς, αδέρφια, συντρόφους και παιδιά που αντιμετωπίζουν ή είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα εξάρτησης στο οικείο περιβάλλον τους και προσήλθαν στις δομές του ΚΕΘΕΑ προκειμένου να στηρίξουν και να βοηθήσουν το μέλος της Οικογένειάς τους προκειμένου να απεξαρτηθεί.

Οι Σύλλογοι Οικογένειας συνεργάζονται στενά με τα Θεραπευτικά Προγράμματα προσφέροντας εθελοντική εργασία, προβάλουν το έργο του ΚΕΘΕΑ. Βοηθούν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης και στηρίζουν οικονομικά τις δράσεις των Προγραμμάτων όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ ιδρύθηκε το 1999 και συμμετέχει σε όλες τις δράσεις και προσπάθειες της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Διάβαση. Συνεργάζεται στενά με τους Συλλόγους Οικογένειας των υπολοίπων Θεραπευτικών Κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ και συμμετέχει στις κοινές δράσεις τους. Διαθέτει δημιουργικές ομάδες εργασίας κοσμήματος, πλεκτού, κατασκευών κ.α. που μέσα από αυτές τα μέλη του κοινωνικοποιούνται μεταξύ τους προσφέροντας εθελοντική εργασία με στόχο τη διοργάνωση γιορτινών Bazaar που τα έσοδα τους βοηθούν στη λειτουργία του Συλλόγου, τη δημιουργία Ενημερωτικών Δράσεων, αλλά και τη στήριξη των δομών του ΚΕΘΕΑ Διάβαση όποτε χρειαστεί.

Τα γιορτινά Bazaar είναι πάντα μία μικρή γιορτή για τα μέλη που συμμετέχουν, ξεκινούν καιρό πριν τη διεξαγωγή τους με την αναζήτηση ιδεών και υλικών ώστε οι δημιουργικές ομάδες να κατασκευάσουν τα είδη που θα εκθέσουν. Το διάστημα προετοιμασίας διαρκεί αρκετούς μήνες και δίνει τη δυνατότητα στα μέλη των ομάδων να γνωριστούν καλύτερα, να στηρίξουν ο ένας τον άλλο συναισθηματικά, να νοιώσουν τη χαρά του εθελοντισμού, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι στη μάχη κατά των ναρκωτικών και της απεξάρτησης των αγαπημένων τους προσώπων. Αφού τελειώσει η περίοδος προετοιμασίας ετοιμάζεται με ιδιαίτερη φροντίδα ο χώρος που έχει επιλέξει ο Σύλλογος για τη διεξαγωγή του bazaar και τα εκθέματα έρχονται, η διάρκεια είναι διήμερη και στην παρουσίαση των εκθεμάτων συμμετέχουν όλα τα μέλη των ομάδων εργασίας. Παράλληλα με το bazaar ομάδες ενημέρωσης δραστηριοποιούνται στον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου οι περίοικοι να ενημερωθούν για τις Δράσεις του ΚΕΘΕΑ, τις δυνατότητες που προσφέρει σε όλη την οικογένεια και τη βοήθεια που δίνεται στα εξαρτημένα άτομα μέσω του ΚΕΘΕΑ Διάβαση.

Αυτός είναι κι ο κυριότερος σκοπός της δράσης καθώς όλοι οι συμμετέχοντες είναι βέβαιοι για τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το πρόγραμμα. Στο bazaar προσφέρονται χειροποίητα στολίδια, δώρα και σπιτικά γλυκά που με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη έχουν φτιαχτεί από τα μέλη του Συλλόγου. Το χριστουγεννιάτικο Bazaar του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Διάβαση πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στο χώρο του Ιστορικού Κτίριου της Στοάς Κοραή στην Αθήνα και εκατοντάδες φίλοι και περαστικοί το επισκέφθηκαν προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες των μελών του. Τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν θα καλύψουν μέρος των εξόδων λειτουργίας του Συλλόγου και θα συνεισφέρουν στις ανάγκες του προγράμματος το επόμενο διάστημα.

Η προετοιμασία του πασχαλινού Bazaar θα ξεκινήσει τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους καθώς όλα τα μέλη των ομάδων εργασίας ανυπομονούν να βρεθούν μαζί και να ξεκινήσουν τις Ομαδικές Δράσεις τους. Θα είναι χαρά μας να δούμε τους αναγνώστες της εφημερίδας «Εποχή» (και όχι μόνο) στις επόμενες δράσεις μας και θα πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας εφόσον στηρίξουν τις προσπάθειές μας. Ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους καλή πρωτοχρονιά! Το νέο έτος ας φέρει υγεία, ευτυχία, ελπίδα, αλληλεγγύη, αισιοδοξία και δύναμη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Διάβαση

Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet