Ο περσινός Δεκέμβρης γέμισε αισιοδοξία και χαμόγελα το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, καθώς η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε δημοσκοπική άνοδο και γέννησε ελπίδες για μια νέα πορεία προς την εξουσία. Όμως, ο Δεκέμβρης του 2022 κλείνει με το κόμμα «στριμωγμένο», προβληματισμένο και πολλές φορές αμήχανο.

Είναι γεγονός ότι όλο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που φεύγει, το ΠΑΣΟΚ απολάμβανε τον ρόλο του προνομιακού εταίρου της κυβερνητικής εξουσίας που θα προέκυπτε μετά από εκλογές με την απλή αναλογική, την οποία, σημειωτέον, είχε αρνηθεί να ψηφίσει. Όλα άρχισαν να αλλάζουν με το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ανάδειξη του οποίου προκάλεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς απέδειξε ότι υπήρξε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ του Μητσοτάκη και το περιβόητο Predator, «για λόγους εθνικής ασφαλείας». Στην ουσία επρόκειτο για προσπάθεια του πρωθυπουργού να χειραγωγήσει τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και εκβιασμού του να συρθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ.

Η ρήξη των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση ήταν αυτονόητη, η οποία έγινε ακόμη πιο βαθειά από την προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου και από τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το βάθος και την έκτασή του. Όμως, ενώ η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ένιωθε πως μπορούσε να επιβάλει την ατζέντα της στις πολιτικές εξελίξεις και τους όρους της στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις εκλογές, ήρθε το απρόσμενο γεγονός της εμπλοκής της Εύας Καϊλή στο Qatargate με αφορμή το μουντιάλ ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Παρά τον άμεσο εξοστρακισμό της από το κόμμα και την καταγγελία πως η Καϊλή –εκτός των άλλων, υπέρμαχης της εκλογής Λοβέρδου– ήταν ο «δούρειος ίππος» του Μητσοτάκη, αναδύθηκαν ερωτηματικά (είναι η μόνη που υπονομεύει το ΠΑΣΟΚ;) για τα πολιτικά ανακλαστικά της ηγεσίας, αλλά και δηλητηριώδεις υπαινιγμοί για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Ήδη παρατηρείται μια δημοσκοπική κάμψη, γεγονός που έχει θορυβήσει την ηγεσία και μουδιάσει τη βάση του κόμματος. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί και η αδυναμία ανάδειξης των προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ, με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το «Πρόγραμμα Χριστοδουλάκη», που παρουσιάστηκε στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, πέρασε στα ψιλά και ουδείς συζητά γι’ αυτό. Ήδη αναζητείται άλλη ευκαιρία για την επαναφορά του στον πολιτικό διάλογο.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η κατάρτιση των ψηφοδελτίων προκαλεί δυσαρέσκειες, γκρίνιες και διαλυτικές τάσεις στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στο Κιλκίς, τις Σέρρες, την Κοζάνη, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο ή τα Ιόνια Νησιά. Πότε ο παραγοντισμός, πότε η αντιπαράθεση ανάμεσα στις εσωκομματικές ομάδες και τάσεις δημιουργούν ένα εύφλεκτο τοπίο. Η κριτική φτάνει μέχρι και στην ηγεσία, η οποία κατηγορείται ανοιχτά για «σεχταρισμό» ενός κύκλου περί τον πρόεδρο και για μεροληπτική και επιλεκτική μεταχείριση πολλών στελεχών. Πολλοί επικρίνουν τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη για την τοποθέτηση του Βαγγέλη Αργύρη ως επικεφαλής της επιτροπής συγκρότησης των ψηφοδελτίων, στον οποίο –με τη σειρά του– καταλογίζουν άκρατο υποκειμενισμό, αλαζονεία, αυταρχισμό και έλλειψη συνθετικής αντίληψης.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτη η εργώδης και φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλουν στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Δημήτρης Μάντζος προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της «υπόθεσης Καϊλή», να συντηρήσουν τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και να προβάλουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου –σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις– τόνισε την ανάγκη για ένα ισχυρό, βιώσιμο, παραγωγικό μοντέλο εγχώριας παραγωγής και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και συνόψισε το μήνυμα του κόμματος προς τους ψηφοφόρους με το σύνθημα: «Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, ψηφίζω αλλαγή πολιτικού παραδείγματος».

 

 

 

ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Οι συνεργασίες στην… αναμονή!

 

Στις 19 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στον κινηματογράφο STUDIO που διοργάνωσαν οι πέντε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς Αναμέτρηση, Αριστερή Ανασύνθεση, Λαϊκή Ενότητα – Ανυπόταχτη Αριστερά, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, με σκοπό τη συγκρότηση της Πρωτοβουλίας για «Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς». Ήταν μια μαζική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία προσήλθαν και πήραν τον λόγο και μέλη άλλων οργανώσεων της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Στα επίσημα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «βγαίνουμε από την εκδήλωση στο Studio με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ριζοσπαστικές διαθέσεις του κόσμου της Αριστεράς, μπορούμε να συγκροτούμε την πολιτική δύναμη που στηρίζει τις ανατρεπτικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Η ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να παρέμβει στους αγώνες, στις μάχες και στις εκλογές, για να συγκροτηθεί ένα δυνατό κοινωνικό και πολιτικό αριστερό κίνημα αντίστασης, πολιτικό στήριγμα για τον κόσμο που παλεύει και φιλοδοξεί να επιβάλει τα αιτήματά του με τις δικές του δυνάμεις. Μια λαϊκή αντιπολίτευση που θα ανατρέψει την κυβερνητική επιθετικότητα και θα υπερβεί τους συστημικούς συσχετισμούς και ψεύτικα δίπολα ότι τη δικαίωση αυτών των αιτημάτων θα τη φέρει κάποια «προοδευτική κυβέρνηση».

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για τη συγκρότηση της Ενωτικής Κίνησης. Τα ζητήματα των συνεργασιών εξακολουθούν να προβληματίζουν και να διχάζουν τις αριστερές οργανώσεις. Κάποιοι μιλούν για αδικαιολόγητο σεχταρισμό και άλλοι για την ανάγκη κοινής πολιτικής δράσης και καθόδου στις επικείμενες εκλογές.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα, εκεί θα λυθεί ο γρίφος των συνεργασιών, καθώς θα αναμετρηθούν στο εσωτερικό της οι διιστάμενες θέσεις του ΝΑΡ και του ΣΕΚ. Όπως είναι γνωστό, το ΣΕΚ πρωτοστατεί στη συγκρότηση της Ενωτικής Κίνησης, ενώ το ΝΑΡ επιμένει σε μια πιο «καθαρή αντικαπιταλιστική γραμμή».

Από τις εξελίξεις θα φανεί πώς θα λυθεί και το ζήτημα της απεύθυνσης για συνεργασία και στα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς που θέτει η ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά. Επισημαίνεται πάντως το γεγονός ότι από το ΜέΡΑ25 δεν έχει εκδηλωθεί κάποια επίσημη πρωτοβουλία συνεργασίας, προφανώς εν αναμονή αυτών των διεργασιών. Ο χρόνος, όμως, των εκλογών πιέζει ασφυκτικά όλους.

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet