Φαινόμενο Καϊλή

Το είδος του πολιτικού μάρκετινγκ που ανέδειξε την κ. Εύα Καϊλή είναι, made in Pasokification. Η Εύα Καϊλή, γνήσιο τέκνο του σοσιαλφιλελευθερισμού, δηλαδή, του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού, Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ σε νεαρή ηλικία, αξιοποιήθηκε στο έπακρο η εξωτερική της εμφάνιση, αλλά όχι οι σπουδές της και οι όποιες δυνατότητες μπορεί να είχε, όπως ο κάθε άνθρωπος. Ανώδυνο και, προφανέστατα, ελκυστικό για την ίδια, αφού «πουλάει» περισσότερο. Κατόπιν, μέσω του Μέγκα μπήκε για μια διετία στα σπίτια όλου του κόσμου και τελικά σάρωσε στις εκλογές... Συγγνώμη για τη φράση μου, αλλά, τύφλα νά ’χουν οι «αρτίστες» των καμπαρέ και κυρίως οι νταβατζήδες τους..! Ωστόσο, άπαντες αποφεύγουμε να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Τα έργα και οι ημέρες της κ. Καϊλή ήταν συμβατά με την πραγματικότητα της ΕΕ ή όχι; Ήταν συμβατά με την ΕΕ των 20.000 και πλέον λομπιστών, που είναι εγκατεστημένοι μόνιμα στις Βρυξέλες, με σκοπό να επηρεάζουν τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ υπερ των συμφερόντων των πολυεθνικών για τις οποίες εργάζονται; Η αποκάλυψη, λοιπόν, της απόπειρας δωροδοκίας του Κατάρ, θά ’ναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι έγινε απλά για την κάθαρση. Ας μη μας διαφεύγει ότι γίνεται ένας πόλεμος στη γειτονιά μας για τον ενεργειακό έλεγχο της Ευρώπης, ενώ είναι νωπή ακόμη η συμφωνία Γερμανίας-Κατάρ για την προμήθεια φυσικού αερίου, που θα έχει διάρκεια δεκαπέντε έτη. Επιπροσθέτως, ας μη μας διαφεύγει η οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας με κονδύλια από το Κατάρ.

Είναι προφανές ότι μάλλον η υπόθεση Qatargate έχει να κάνει με τον γεωπολιτικό-ενεργειακό έλεγχο της Ευρώπης και αν αυτό ισχύει είναι επίσης προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν «παράσιτα» στους σχεδιασμούς τους. Συνεπώς, όλα όσα ακούγονται για τους άτεγκτους, Βέλγους δικαστές και αστυνομικούς, είναι απλά, για κατανάλωση και εντυπωσιασμό. Αν ο κ. Ντογιάκος κάνει αυτά που κάνει στην Ελλάδα και αν η κ. Τουλουπάκη βρίσκεται κατηγορούμενη, επειδή έβγαλε πολύ ψαχνό από την υπόθεση της Νοβάρτις, αυτό συμβαίνει επειδή προηγούμενα έχει δημιουργηθεί ένα δικονομικό περιβάλλον που επιτρέπει, με σχετική ασφάλεια, αυτού του είδους τις αποκλίσεις… Όσο για την κ. Καϊλή, απλά υπήρξε η παράπλευρη απώλεια. Βρέθηκε τη λάθος στιγμή, στη λάθος θέση, αλλά πάντα εντός του πλαισίου και όχι εκτός, και αυτό είναι το πρόβλημα..!

 

Για το ενεργειακό

  1. Καύσιμα:

Πριν ξεκινήσει η κρίση στην Ουκρανία, το κέρδος της Motor oil του Βαρδινογιάννη και ΕΛΠΕ του Λάτση, ήταν 7 με 9 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα έχει φτάσει 34 με 36 δολάρια το βαρέλι. Ο Μητσοτάκης, μας λέει ότι φορολόγησε τα διυλιστήρια. Γιατί όμως επιτρέπεται να έχει το διυλιστήριο ανά βαρέλι κέρδος 34 με 36 δολάρια, όταν είχε 7 με 9; Μπορείτε να δώσετε μια πειστική απάντηση κκ της ΝΔ;

 

  1. Ηλεκτρικό ρεύμα:

Τι ακριβώς επιδοτεί με τους φόρους μας η κυβέρνηση στο ηλεκτρικό ρεύμα; Τους ακριβούς λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών ή μήπως ένα άνευ προηγουμένου πάρτι αισχροκέρδειας και συσσώρευσης υπερκερδών από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος; Ας δούμε τι μας λένε οι αριθμοί: Τον Σεπτέμβρη (σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) οι πάροχοι αγόραζαν -μεσοσταθμικά- το ρεύμα 42 λεπτά τη Kwh και την πωλούσαν περισσότερο από 79 λεπτά (οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ), τουλάχιστον 37 λεπτά πάνω από το κόστος αγοράς. Τον Οκτώβρη αγόραζαν το ρεύμα 23 λεπτά τη Kwh και την πωλούσαν τουλάχιστον 60 λεπτά, 37 λεπτά πάνω από το κόστος αγοράς.

Πριν το καλοκαίρι του 2021 και για τουλάχιστον μια δεκαετία, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αγόραζαν μεσοσταθμικά 5-6 λεπτά την Kwh και την πωλούσαν 9-11 λεπτά, περίπου 5 λεπτά πάνω από το κόστος αγοράς. Και πάλι είχαν κέρδος! Τώρα, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους πρόσφερε η κυβέρνηση με την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμολογίων (από τον Αύγουστο 2022) και την πλήρη απουσία ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών, εκτόξευσαν το μικτό περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 7 φορές πάνω ή 700%. Και αυτό δεν οφείλεται ούτε στην ενεργειακή κρίση, ούτε στον πόλεμο της Ουκρανίας! Μήπως είμαστε μπροστά στον ορισμό της αισχροκέρδειας με τις πλάτες της κυβέρνησης, καθώς σχεδόν στο σύνολο της, αυτή η αδικαιολόγητη αύξηση επιχορηγείται από την κυβέρνηση; Η κυβέρνηση προσποιείται ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, όταν επιχορηγεί τους λογαριασμούς ρεύματος με 64 λεπτά/Kwh το Σεπτέμβρη και με 44 λεπτά τον Οκτώβρη. Επί της ουσίας όμως επιδοτεί τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια των παρόχων ρεύματος με δημόσιο χρήμα, που δυστυχώς προέρχεται από εμάς και τους φόρους που καταβάλλουμε. Δύο δισ. ευρώ αχρείαστες και χαριστικές επιδοτήσεις σε μόλις 2 μήνες, μηδενική έως τώρα πολιτική βούληση για φορολόγηση των υπερκερδών σε ηλεκτροπαραγωγούς και πετρελαϊκές εταιρείες. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει χρήματα για τη μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, ή για τη στήριξη διαφόρων παραγωγικών κλάδων!

 

Καλάθι νοικοκυριού – Δελτίο σίτισης (Food Pass)

Η κυβέρνηση συνεχίζει το ίδιο αναποτελεσματικό μοντέλο επιδότησης των κερδών και στα τρόφιμα. Δεν χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα του και δεν ανακουφίζει πραγματικά τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι 10%, άρα τόσο θα επιδοτήσουν. Όμως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι πολύ πάνω από 10%, ενώ ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν πέριξ ή και άνω του 20%.

 

Συμπέρασμα

Η κυβέρνηση, αρνείται εμμονικά να κάνει κινήσεις που θα χτυπούν τον πληθωρισμό, όπως οι μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, συνδυαστικά με ελέγχους για την αισχροκέρδεια. Εφαρμόζει ποσοστό 33% στη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, δηλαδή, στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η ΕΕ, αντί για 90% που ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλει. Η κυβέρνηση κερδίζει δύο πράγματα από αυτή την πολιτική της. Εφόσον τα προϊόντα ενεργειακά και μη έχουν ακριβύνει και οι φόροι (ΦΠΑ & ΕΦΚ), παραμένουν σταθεροί, συσσωρεύει παραπάνω χρήμα με το οποίο μπορεί να ισοφαρίσει, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, τα «δώρα» που κάνει στο καρτέλ των σούπερ μάρκετ, στους παρόχους ενέργειας και στα διυλιστήρια, μέσω των επιδομάτων για τον κόσμο, που τελικά είναι ψίχουλα σε άπατο βαρέλι. Το άλλο που επιτυγχάνει είναι να μεγεθύνει πλασματικά το ΑΕΠ. Το ΑΕΠ για όσους δεν κατέχουν οικονομικά, είναι αυτό που λέμε κύκλος εργασιών ολόκληρης της χώρας. Μετριέται σε ευρώ και μπορεί να μην αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών, αλλά αυξήθηκαν όμως οι τιμές τους, άρα το ΑΕΠ φαίνεται μεγαλύτερο πλέον. Το τελευταίο, έχει ως συνέπεια επίσης πλασματικά να φαίνεται ότι μειώθηκε το χρέος, εφόσον το τελευταίο υπολογίζεται ως ποσοστό πάνω στο ΑΕΠ. Βέβαια, κάποια στιγμή το ΑΕΠ θα αποπληθωριστεί, αλλά μέχρι τότε…

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεσμεύεται ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα φορολογήσει δίκαια και θα επιστρέψει στους πολίτες τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί στις πλάτες τους, κάτι, που έτσι κι αλλιώς αποτελεί απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Ηλίας Μακρής Ο Ηλίας Μακρής είναι περιφερειολόγος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ζακύνθου. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet