Όλες οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης, με κορυφαία τη μεροληψία υπέρ αυτών που θεωρεί ισχυρούς, ήταν, δυστυχώς, παρούσες στην εκδίκαση της υπόθεσης trafficking της Ηλιούπολης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Μίας υπόθεσης της οποίας η αποκάλυψη είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2021 και είχε προκαλέσει δημόσιες παρεμβάσεις της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Στοιχεία «εξαφανίστηκαν» ως δια μαγείας, ο χρόνος περνούσε και λίγο πριν εκπνεύσει το 18μηνο της προφυλάκισης των τριών βασικών κατηγορούμενων, η υπόθεση έφτασε στην αίθουσα και εκδικάστηκε με διαδικασίες fast track. H απόφαση, που ανακοινώθηκε με επεισοδιακό τρόπο το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, κατέδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι κάποιοι ήθελαν να ρίξουν τον κατηγορούμενο για σωματεμπορία και βιασμό αστυνομικό στα μαλακά.

Δεν είναι τόσο το ύψος της ποινής (5,5 χρόνια), όσο το ότι του δόθηκε αναστολή, κάτι που σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, είναι ελεύθερος με κάποιους τυπικούς περιοριστικούς όρους. Ένας άνθρωπος ο οποίος καταδικάστηκε για κατ’ επάγγελμα σωματεμπορία κρίθηκε ακίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα μέχρι την εκδίκαση της έφεσης!

Αντιθέτως, η ποινή για τον τρίτο κατηγορούμενο (επίσης για σωματεμπορία) ήταν σαφώς πιο μεγάλη (12 χρόνια). Ο εν λόγω βέβαια είχε στο ποινικό του μητρώο ήδη μία καταδίκη για άλλη υπόθεση, αλλά κανείς δεν μπορεί να πείσει εύκολα τους ...καχύποπτους που πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έτυχε διαφορετικής αντιμετώπισης γιατί απλά δεν είναι ένστολος.

 

Το θύμα «βιάστηκε» ξανά

 

Τραγική φιγούρα της δίκης στο ξεκίνημά της ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η πρώτη παθούσα, η οποία έσπασε τα δεσμά της τον Ιούλιο του 2021 και με την αμέριστη βοήθεια υπαλλήλου καφετέριας βρήκε το σθένος να καταγγείλει τον βασανισμό της. Το αίτημα των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, Αντωνίας Λεγάκη και Δήμητρας Κεραμυδά, να μην προσέλθει το θύμα να καταθέσει στο δικαστήριο έτσι ώστε να μην έρθει σε απευθείας οπτική επαφή με τους κατηγορούμενους, απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την έδρα (μετά και από σχετική εισήγηση του εισαγγελέα). Έτσι η 20χρονη σήμερα κοπέλα, που βρίσκεται σε διαδικασία εντατικής ψυχοθεραπείας για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψή της και το μετατραυματικό στρες, αναγκάστηκε να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών.

Τα κλάματα και τα ουρλιαχτά της πίσω από την κλειστές πόρτες θα τα θυμούνται για χρόνια όσοι παρακολούθησαν αυτή τη δίκη. Το θύμα, κατά τη διάρκεια της 8ώρης, συνολικά, κατάθεσης υπέστη έναν νέο βασανισμό και το δίχως άλλο επανατραυματίστηκε, αν και θα μπορούσε να προστατευθεί καταθέτοντας έστω από άλλη αίθουσα με τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων. Στα ελληνικά δικαστήρια όμως ο χρόνος έχει σταματήσει κάπου στη δεκαετία του ‘80 και τέτοιου είδους μέτρα θεωρούνται πολυτέλεια.

 

Χυδαιότητες χωρίς τέλος 

 

Όπως αναμενόταν, η υπερασπιστική γραμμή των κατηγορούμενων, ιδιαίτερα του αστυνομικού, ήταν ιδιαίτερα επιθετική. Έγινε προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες στο θύμα, αφού οι συνήγοροι Γκαβέλας, Πανταζή και Τριανταφύλλου έκαναν συνεχώς λόγο για ελεύθερη επιλογή της κοπέλας (!), η οποία, κατά το σκεπτικό τους, ήθελε να εκδίδεται, αλλά και να συμμετέχει σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου. Δεν ήταν, σύμφωνα με την οπτική τους, θύμα, αλλά ενεργούσε σύμφωνα με τη δική της θέληση. 

Πολλές φορές τα όρια ξεπεράστηκαν. Ακούστηκαν απίστευτες χυδαιότητες ως τοποθετήσεις, ενώ το δικαστήριο δέχθηκε να προβληθεί (πάλι κεκλεισμένων των θυρών) ταινία σεξ, στην οποία συμμετείχε η καταγγέλλουσα. Έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν οι δικηγόροι υπεράσπισης ότι η κοπέλα απολάμβανε τη συμμετοχή της και ότι ήταν γεννημένη γι' αυτού του είδους τη δραστηριότητα!

Πτυχές αυτού του σκεπτικού υιοθέτησε στη σοκαριστική εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων χωρίς να κάνει (σε δύο από αυτούς) την παραμικρή ερώτηση. Πάγωσαν, μάλιστα, σχεδόν οι πάντες στην αίθουσα όταν ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι η καταγγέλλουσα εκδιδόταν υπό το κίνητρο της... οικονομικής χειραφέτησής της από την οικογένεια.

Το δικαστήριο, ευτυχώς, δεν συμφώνησε. Καταδίκασε τους δύο κατηγορουμένους, αλλά απάλλαξε απ’ όλες σχεδόν τις κατηγορίες τον πατέρα, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα κατηγορούμενος για κατά συρροήν βιασμούς της κόρης του. Όπως, όμως, υπογραμμίστηκε και πιο πάνω, η ποινή στον αστυνομικό δόθηκε για να δοθεί. Στα… πρότυπα της υπόθεσης Λιγνάδη, ο καταδικασθείς για πολύ βαριά αδικήματα βρήκε τον δρόμο για την επιστροφή στο σπίτι του.

H ανακοίνωση της απόφασης έγινε τμηματικά, μέσα σε πανδαιμόνιο. Επειδή ο κατηγορούμενος αστυνομικός απαλλάχθηκε για τις κατηγορίες που τον βάρυναν ως προς τη δεύτερη καταγγέλλουσα, δημιουργήθηκε σύγχυση, αφού η λέξη «αθώος» προκάλεσε οργή στους αλληλέγγυους εντός της αίθουσας. Το πρόβλημα «λύθηκε» με τρόπο ντροπιαστικό και εξοργιστικό, αφού παρενέβησαν τα ΜΑΤ μέσα στο δικαστήριο!

Ακόμα, όμως, και μετά το κλείσιμο της υπόθεσης στο πρώτο βαθμό, τα «χτυπήματα» εναντίον του θύματος συνεχίστηκαν. Η Εισαγγελία έκρινε ότι «δεν συντρέχει λόγος έφεσης», κάτι που σημαίνει ότι η απόφαση θα φτάσει στο δεύτερο βαθμό μόνο λόγω των εφέσεων των κατηγορουμένων. Νομική πηγή έλεγε στην «Εποχή» ότι πλέον ο κατηγορούμενος αστυνομικός έχει ρεαλιστικές ελπίδες να μειώσει και άλλο την ποινή του.

Το κερασάκι στην τούρτα; Οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα επεισόδια μέσα στην αίθουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αφορά στην «ενδεχόμενη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων από μέλη του ακροατηρίου». Κοντολογίς στο στόχαστρο μπήκαν και οι αλληλέγγυοι που βρίσκονταν συνεχώς στο πλάι του θύματος. Με μία λέξη: Δυστοπία.

 

Νίκος Γιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet