Ο μήνας του μέλιτος μιας μερίδας ψηφοφόρων με την κυβέρνηση Μελόνι συνεχίζεται, όπως αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ένα 30% πρόθεση ψήφου υπέρ των Αδελφών της Ιταλίας. Παράλληλα, όμως, ιδιαίτερα μετά τα μεγάλα σκάνδαλα στην Ευρωβουλή, με πρωταγωνιστές στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, παρατηρείται πτώση του κόμματος αυτού στο 16,5% με ταυτόχρονη άνοδο του Κινήματος 5 Αστέρων στο 17,3%. Με τις ψήφους της Δεξιάς εγκρίθηκε ένας προϋπολογισμός που επιτίθεται στους φτωχούς και ενισχύει τους πλούσιους, όπως γίνεται πάντα όταν η Ακροδεξιά αναλαμβάνει την εξουσία. Έτσι, λοιπόν, μια μικρή μερίδα πολιτών θα λάβει μόνο για 7 μήνες το επίδομα του πολίτη, ενώ όλοι οι άνεργοι που θεωρούνται «απασχολήσιμοι», θα πρέπει να βρουν μια δουλειά που δεν υπάρχει, ή να εργαστούν πάρα πολλές ώρες με ελάχιστα ένσημα και με μισθούς πείνας. Τον Ιούλιο μισό εκατομμύριο οικογένειες θα μείνουν χωρίς στήριξη. Εννοείται ότι οι «απασχολήσιμοι» θα εργαστούν αφού γίνει απευθείας «διαπραγμάτευση» της σύμβασής τους με τον εργοδότη, ενώ μειώνεται η προστασία από την επισφαλή εργασία, γιατί η κυβέρνηση θέλει μεγαλύτερη ευελιξία. Προβλέπεται μεγάλη αντίδραση των συνδικάτων. Ο κατώτατος μισθός, βέβαια, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε 1.000 προσλήψεις φίλων της σε θέσεις-κλειδιά των υπουργείων, με πρώτη-πρώτη την αντικατάσταση του Νικόλα Μαγκρίνι, γενικού γραμματέα του Οργανισμού Φαρμάκου, ενός από τους τεχνοκράτες με σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το νέο έτος ήρθε φέρνοντας δώρα για τους κερδοσκόπους και, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Manifesto, στις αυξήσεις περίπου 2.000 ευρώ για κάθε οικογένεια στις τιμές του φυσικού αερίου το 2022, προστίθενται νέες αυξήσεις. Αυξάνεται επίσης η τιμή της βενζίνης, καθώς και τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς.

Από τις 3 Ιανουαρίου είναι σε ισχύ το διάταγμα με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», το οποίο επιβάλλει στο σκάφος που διασώζει ναυαγούς να τους μεταφέρει άμεσα στο πλησιέστερο λιμάνι, δηλαδή, πίσω στη Λιβύη, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο πλοίαρχος του σκάφους «σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων» υπόκειται στην πληρωμή προστίμου από 10.000 έως 50.00 ευρώ, ενώ η ευθύνη επεκτείνεται και στον εφοπλιστή. Προβλέπεται, επίσης, σε περίπτωση επανάληψης της παραβίασης, η κατάσχεση του σκάφους.

Οι περισσότερες ΜΚΟ που διασώζουν ναυαγούς στη θάλασσα δηλώνουν ότι δεν θα υπακούσουν σε αυτό το διάταγμα, ενώ το Βατικανό δηλώνει ότι «θα παύσει σύντομα να είναι ισχύ».

Η κυβέρνηση της ανομίας δίνει και την άδεια κυνηγιού σε πάρκα, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, όχι μόνο για τους αγριόχοιρους, αλλά και για άλλα είδη, ενώ η Λέγκα προσπαθεί να επαναφέρει το κυνήγι των λύκων, που θεωρούνται προστατευόμενο είδος. Είναι εύκολο να φανταστούμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα παρόμοιο μέτρο, όχι μόνο για τα ζώα, αλλά και για τους πολίτες που θέλουν να χαρούν μια εκδρομή σε ένα πάρκο με τα παιδιά τους.

Ο «πατριώτης» λομπίστας υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο το πώς αντιλαμβάνεται εκείνος και οι όμοιοί του τη δημοκρατία και λέει ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη ματσέτα για να κόψουμε τις γραφειοκρατικές αλυσίδες που φυλακίζουν την Ιταλία, ενάντια σ’ αυτούς οι οποίοι είναι κομμάτι της δημόσιας διοίκησης και διακρίνονται από την ικανότητα να λένε όχι και να χάνουν χρόνο», όπως, π.χ. στο Πιομπίνο, όπου οι πολίτες, μαζί με τον δήμαρχο, αρνούνται την εγκατάσταση κοντά στον αστικό ιστό εργοστασίου επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα φθάνει με πλοία από το εξωτερικό.

Η Μελόνι έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για τους φυλετικούς νόμους του Μουσολίνι και για το Ολοκαύτωμα, αλλά, παράλληλα, υπερασπίζεται τον πρόεδρο της Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, που ποστάρει επαινετικά μηνύματα για το νεοφασιστικό MSI. «Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί, αλλά το MSI υπήρξε ένα κόμμα της δημοκρατικής ιστορίας, μέσα στις κοινοβουλευτικές δυναμικές, δεξιό, δημοκρατικό», λέει η Μελόνι, επιβεβαιώνοντας την ανοιχτή πληγή της μεταπολεμικής έλλειψης ξεκάθαρης θέσης του ιταλικού κράτους απέναντι στον φασισμό, που έφερε την Ακροδεξιά στην εξουσία.

Στο μεταξύ, στην άλλη πλευρά, προετοιμάζονται τα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές στο Λάτιο και στη Λομβαρδία tτης 12ης-13ης Φεβρουαρίου. Στη Λομβαρδία το Κίνημα 5 Αστέρων συμφώνησε να στηρίξει τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο, έπειτα από διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών.

Για τις περιφερειακές εκλογές στο Λάτιο, έπειτα από την έκκληση προς το Δημοκρατικό Κόμμα που προώθησαν στο Manifesto οι Φαμπρίτσιο Μπάρκα, πρώην υπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος, η Λουτσιάνα Καστελίνα και ο νομπελίστας φυσικός Τζόρτζιο Παρίζι, συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 υπογραφές. Ο υποψήφιος του Δ.Κ Αλέσιο Ντ’Αμάτο πρότεινε συνεργασία στην υποψήφια του Κινήματος Ντονατέλα Μπιάνκι, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ οι διάφοροι υποψήφιοι εκθέτουν τις απόψεις τους. Όμως, το «ρευστό κόμμα» κινδυνεύει να εξατμισθεί, από τη στιγμή που επικεντρώνει όλη τη δυναμική του στα ονόματα των υποψηφίων και όχι στο είδος της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει. Τα ονόματα από μόνα τους δεν θα το σώσουν.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet