«Φορολογήσαμε τον πλούτο, τις ηλεκτρικές εταιρείες και τις τράπεζες, καταργήσαμε τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, ετοιμαζόμαστε να καταργήσουμε τον κατασταλτικό “νόμο φίμωτρο” του Ραχόι και να ψηφίσουμε έναν νόμο για την αξιοπρεπή κατοικία. Η Αριστερά απέκτησε μια ηγεμονία μέσα στην κυβέρνηση και στόχος μας είναι να το επιβεβαιώσουμε στην κοινωνία και τις κάλπες», τόνισε στην «Εποχή» ο Ζοάν Μένα, ο βουλευτής του Unidas Podemos από τη Βαρκελώνη, που ανήκει στην Ενωμένη Αριστερά της Καταλωνίας EUIA.

 

 

Τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης Σάντσεθ μας προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση..

Μη νομίζετε ότι ήταν εύκολη υπόθεση, γιατί έπρεπε να κερδίσουμε τη συναίνεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, γιατί οι Σοσιαλιστές είναι αρκετά συντηρητικοί και λιγότερο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και να τα βάλλουν με τις μεγάλες εξουσίες. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είμαστε αναγκασμένοι να κερδίσουμε και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στην αρχή του Σοσιαλιστικό Κόμμα μας λέει πάντα ότι δεν μπορούμε να περάσουμε νέα μέτρα, αλλά στο τέλος όχι μόνο περνάνε στη βουλή, αλλά φέρνουν τη χώρα και τους ανθρώπους της σε μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε δίκαιο και ότι πρόκειται για οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που έχει ανάγκη η χώρα. Τα τελευταία μέτρα ενίσχυσαν την πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο, γιατί εκτός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos ψήφισαν υπέρ η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλωνίας ERC, τα δύο κόμματα της Χώρας των Βάσκων, το αριστερό EH Bildu και το κεντροδεξιό PNV, το αριστερό «Περισσότερη Χώρα» και άλλες αριστερές, τοπικές και εθνικιστικές δυνάμεις. Αντίθετα, η Δεξιά και η Ακροδεξιά πέρασαν σε μια κατά μέτωπο σκληρή επίθεση χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουν, προσπαθώντας παράλληλα να χρησιμοποιήσουν τη δικαιοσύνη για να αποδυναμώσουν τις κοινωνικές προτάσεις μας. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η Δεξιά προσπαθεί να αποτρέψει να μετατραπεί η Ισπανία σε μια από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που θα υποφέρουν λιγότερο από την κρίση, χάρη στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησής μας.

 

Ποια ήταν τα πιο σημαντικά μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνησή σας με το τέλος του έτους;

Υιοθετήσαμε πρωτίστως δύο βασικά μέτρα που αφορούν τη φορολογία, γιατί φορολογήσαμε τις μεγάλες περιουσίες, τον πλούτο, φορολογήσαμε τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα, αυτές που βγάζουν υπερκέρδη με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του ενεργειακού κόστους, και τις τράπεζες, που από την οικονομική κρίση του 2008 έως σήμερα απορροφούν διαρκώς, ενώ αντίθετα οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται. Με τη φορολόγηση του πλούτου, των ηλεκτρικών εταιρειών και των τραπεζών θέλουμε να εγγυηθούμε την αύξηση των δημοσίων εσόδων για να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά τα φθάσουν στην τσέπη των πολιτών. Το δεύτερο σημαντικό μέτρο της κυβέρνησης αφορά την αποκαλούμενη «κοινωνική ασπίδα», που διευρύνεται διαρκώς και περισσότερο. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε να καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και το κόστος της νέας κρίσης, αυτής του πληθωρισμού και της εκτίναξης των τιμών. Μειώσαμε τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, καταργώντας τον ΦΠΑ, μειώσαμε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που μαζί με την Πορτογαλία είχαμε την «ιβηρική εξαίρεση», αυξήσαμε το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα κατά 8,5% από την 1η Ιανουαρίου, από τα 491,3 ευρώ τον μήνα που ήταν προηγούμενα, και ετοιμαζόμαστε να αυξήσουμε εκ νέου τον κατώτατο μισθό κατά 50 περίπου ευρώ από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα, σημειωτέον ότι όταν διώξαμε τη Δεξιά του Ραχόι από την κυβέρνηση ήταν μόλις στα 650 ευρώ. Καταφέραμε να προχωρήσουμε σε μια αναδιανομή του πλούτου υπέρ την ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, κάτι που αποτελεί αριστερή πολιτική.

 

Τον Μάιο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν το τέλος του έτους τις βουλευτικές…

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αυτές σε όλους τους δήμους και σε ορισμένες περιφέρειες της χώρας, θα είναι πολύ σημαντικές για την Αριστερά. Προσπαθούμε να κατεβάσουμε ενωτικά ψηφοδέλτια της Αριστεράς όχι μόνο για να διατηρήσουμε την ιδέα του Unidas Podemos, αλλά και να τη διευρύνουμε με νέες δυνάμεις και ανθρώπους της Αριστεράς για να αυξηθεί το πολιτικό μας βάρος στην κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση, γιατί είναι προφανές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα βαρύνει στη μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησης που συμμετέχουμε. Πρώτος στόχος μας είναι η επανεκλογή των δημοτικών αρχών που ελέγχουμε, με άξονα την επανεκλογή της συντρόφισσας Άντα Κολάου στη Βαρκελώνη, που έχουμε κάνει μια εξαιρετική δουλειά, θέτοντας ως δεύτερο στόχο να αφαιρέσουμε από τη Δεξιά όσους περισσότερους δήμους μπορούμε, με άξονα τη Μαδρίτη, γιατί η Δεξιά επέστρεψε για να διαχειριστεί την πόλη με διαφθορά και αδιαφάνεια. Η Μαδρίτη θα αποτελέσει ίσως την πιο εμβληματική μάχη που θα δώσουμε για να επανέλθει μια προοδευτική και αριστερή δημοτική αρχή.

 

Στο εσωτερικό της Αριστεράς υπάρχει ένας εσωτερικός αναβρασμός σχετικά με την κάθοδό σας στις βουλευτικές εκλογές με τον πρωταγωνισμό της Γιολάντα Ντίαθ και το «Sumar» (Προσθέτουμε - Αθροίζουμε)…

Αυτό που μας απασχολεί όλους στην ουσία είναι ποιο θα είναι το καταλληλότερο εργαλείο για να παρουσιαστούμε στις βουλευτικές εκλογές, γιατί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε σχετικά καταλήξει πώς θα κατεβούμε στις εκλογές. Υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές, ξεκινώντας από τη θετική δράση της κυβέρνησης και τον ρόλο που διαδραματίσαμε σαν Αριστερά στο εσωτερικό της. Όλοι οι υπουργοί και οι υπουργίνες και τα στελέχη του Unidas Podemos στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα εάν ανήκαν στο Podemos, την Ενωμένη Αριστερά, τους Comunes της Καταλωνίας ή τις άλλες δυνάμεις του Unidas Podemos, έκαναν μια εξαιρετική δουλειά. Την ίδια στιγμή είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει μια ηγετική παρουσία της Γιολάντα Ντίαθ, που αποτελεί μια από τις υψηλά αξιολογούμενες πολιτικούς της χώρας σε όλες τις δημοσκοπήσεις και που έχει παράλληλα την ικανότητα να ξεπερνά τα σύνορα των επιμέρους κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς. Υπάρχει η αίσθηση ότι με την Ντίαθ θα μπορέσουμε να κερδίσουμε πολύτιμες ψήφους από τον κόσμο που απέχει από τις εκλογές, αλλά και αριστερούς και προοδευτικούς ψήφους από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που δεν βλέπουν θετικά τη ηγεσία του Πέδρο Σάντσεθ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πολιτικές δυνάμεις της ενωτικής Αριστεράς αντιλαμβανόμαστε τις μεγάλες ευθύνες που έχουμε μπροστά μας και ότι πέρα από μια ενωτική υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές, έχουμε ένα ενωτικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σχέδιο για τη χώρα και τους ανθρώπους μας. Σήμερα είναι προφανές σε όλους ότι η Ισπανία δεν θα περνούσε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών και στήριξης της κοινωνίας εάν δεν συμμετείχε η Αριστερά στην κυβέρνηση. Η Αριστερά πρέπει να βγει από την κάλπη των βουλευτικών εκλογών με ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα και αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλιστές. Έχουμε τεράστια ευθύνη για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση μιας κυβέρνησης που εργάστηκε πολύ καλά για τον απλό κόσμο.

 

Πάντως μέχρι την τελευταία ημέρα προς τις κάλπες θα συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης…

Ήδη έχουμε μια σειρά νομοσχεδίων για να ψηφιστούν στη βουλή, αλλά εμείς διακρίνουμε δύο πολύ σημαντικά, την κατάργηση του αντιδημοκρατικού και κατασταλτικού «νόμου φίμωτρου» του Ραχόι, που ποινικοποιούσε κάθε είδος διαμαρτυρίας, και τον «Νόμο για το Δικαίωμα στην Αξιοπρεπή Κατοικία». Η δημοκρατία θα επιστρέψει στους δρόμους και στους εργασιακούς χώρους και θα σταματήσουν να διώκονται συνδικαλιστές, ακτιβιστές και όσοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ με τον νόμο για την κατοικία θα διευρύνουμε την «κοινωνική ασπίδα» για να διασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή κατοικία για όλες και όλους. Ήδη έχουμε μπλοκάρει τις αυξήσεις των ενοικίων στο 2%, αποτρέποντας την κερδοσκοπία, στοχεύοντας σε δομικές αλλαγές στο θέμα της κατοικίας, που θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί κερδοφόρο και κερδοσκοπικό εμπόριο από ορισμένους. Στοχεύουμε επίσης να αυξήσουμε το ποσοστό των δημόσιων κατοικιών κοινωνικής προστασίας με χαμηλά ενοίκια και να διαγράψουμε πάνω από τα κεφάλια των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικό δάνειο τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των εξώσεων, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ο νόμος για την κατοικία καθυστέρησε εξαιτίας της αντιπαράθεσής σας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα…

Όλο αυτό το διάστημα είδαμε τις υποθήκες που είχε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με τις ισχυρές εξουσίες. Το είδαμε έντονα όταν προτείναμε να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να φοβάται το λόμπι του ενεργειακού τομέα, το είδαμε όταν είπαμε να μειώσουμε τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, που το Σοσιαλιστικό Κόμμα φοβήθηκε το λόμπι των σουπερμάρκετ και των τροφίμων, και τώρα που ετοιμαζόμαστε αντιμετωπίσουμε το θέμα της κατοικίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα φοβάται το λόμπι της αγοράς ακινήτων, που στην Ισπανία είναι πανίσχυρο. Θα έλεγα ότι σαν Αριστερά καταφέρνουμε να έχουμε νίκες και μια πολιτική ηγεμονία. Τελευταία έρευνα έδειξε ότι το 70% των πολιτών θέλει να ψηφιστεί ο νόμος για την κατοικία, ένας νόμος που θα ψηφιστεί χάρη στην αδιάκοπη επιμονή της Αριστεράς. Δεν είμαστε αφελείς και ξέρουμε ότι όλα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν, οφείλονται στο γεγονός ότι τα υπερασπιστήκαμε στους δρόμους με τα διάφορά κινήματα και την ευρεία στήριξη κοινωνικών ομάδων.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet