Η «Εποχή» ζήτησε από τον Μιχάλη Κριθαρίδη να εστιάσει στο κυρίαρχο -κατά το ΜέΡΑ 25- πολιτικό ζήτημα της χώρας ενόψει και των επερχόμενων εκλογών. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος αναλύει γιατί έρχεται πέμπτο μνημόνιο. Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Η νέα -εκλογική- χρονιά που ήρθε, παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για ανάπτυξη, ευημερία και όλα τα σχετικά, θα είναι μια χρονιά όπου η χρεοκοπία της χώρας μας, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα βαθαίνει όλο και περισσότερο, δυστυχώς. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πριν κλείσει ακόμα ο χρόνος είχε καταγράψει έλλειμμα στο 8,5% για πρώτη φορά μετά την έναρξη της μνημονιακής διαδικασίας, με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα δηλαδή να πρέπει να δανείζονται, κάθε χρόνο, το 8,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές περί τα 7,5 δισ. για τις ανάγκες αποπληρωμών των περίπου 15 δισ. μόνο για το 2023, με ένα επιτόκιο όμως που ήδη μεσουρανεί σε δυσθεώρητα ύψη. Κι όλα αυτά, όταν μέχρι κι ο επίορκος, μνημονιακός, κεντρικός τραπεζίτης κ. Στουρνάρας επισημαίνει τους κινδύνους από τα αυξημένα επιτόκια και μια δήθεν προεκλογική “δημοσιονομική χαλάρωση”, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κι αυτός από την πλευρά του, τα σκληρά μνημονιακά μέτρα λιτότητας της επόμενης περιόδου. Συνεπώς, η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα έχει να διαχειριστεί μια οικτρή οικονομική κατάσταση -όσα εγκώμια κι αν πλέξει το διεθνές σύστημα στον κ. Σταϊκούρα-, ειδικά μετά και το νέο χρέος που προστέθηκε από το 2019 και μετά και το οποίο από δω και πέρα θα έχει κι αυτό τη δική του ανάγκη αναχρηματοδότησης. Επειδή λοιπόν, η επόμενη των εκλογών είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα μας βρει με ένα νέο, πέμπτο μνημόνιο, το ΜέΡΑ25 επιμένει πως η ρήξη συνιστά πραγματικά επιτακτική ανάγκη για τον λαό και την οικονομία μας, είναι η μόνη απάντηση στην κρίση και η μόνη λύση για απόδραση από αυτόν τον αέναο κύκλο της χρεοκοπίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η δήλωση αυτή είναι εναρμονισμένη με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς και την αγωνία της κοινωνίας για τις πολιτικές εξελίξεις, με ενδιάμεσο σταθμό τις επικείμενες εκλογές. Είναι αξιοσημείωτη η κοινοβουλευτική παρουσία, η συμμετοχή στα κινήματα και βεβαίως η προσπάθεια που έχει καταβάλει το ΜέΡΑ 25  να συγκροτήσει αριστερό και ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο. Στο πρόσφατο διαβουλευτικό συνέδριό του, τον περασμένο Ιούνιο, υπήρξαν ενδιαφέρουσες επεξεργασίες, όπως αυτή για την «τεχνοφεουδαρχία», ως τη σύγχρονη μορφή του καπιταλιστικού συστήματος. Ενδιαφέρον έχει επίσης το πλαίσιο αγώνα «απέναντι στην ολιγαρχία» που συμπυκνώνεται στους επτά  άξονες που αφορούν στο δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, τις τράπεζες, την εργασία, τη φορολογία, την ενέργεια και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Παρά το γεγονός ότι η γενεσιουργός αιτία της ίδρυσης του κόμματος ήταν το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και η διαφοροποίηση του Γιάνη Βαρουφάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το στοιχείο αυτό – χωρίς να ξεχνιέται – δείχνει να υποχωρεί κάτω από το βάρος της κυβερνητικής αποτυχίας της Ν.Δ. και την ανάγκη να παταχθεί η εντεινόμενη αισχροκέρδεια της ολιγαρχίας και να διαμορφωθεί ένα νέο δημοκρατικό πολιτικό πλαίσιο.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι παραπάνω άξονες – εξειδικευμένοι και με συγκεκριμένες προτάσεις π.χ.  για έλεγχο της αγοράς, καθιέρωση της ΑΤΑ στους μισθούς, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενίσχυση του ΕΣΥ - αποτελούν και την πρόταση διαλόγου με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Μάλιστα, το ΜέΡΑ 25 έχει θέσει ως προϋπόθεση ένας τέτοιος διάλογος να διεξαχθεί προεκλογικά, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια «προοδευτική κυβέρνηση». Πρόκειται για μια στρατηγική διαλόγου και ταυτόχρονα εκλογικής επιβίωσης, ωστόσο ο  ΣΥΡΙΖΑ,  ουσιαστικά ως αποδέκτης αυτής της πρότασης, «ακούει» αλλά δεν απαντά καθώς η εξίσωση μιας τέτοιας κυβέρνησης έχει προφανώς και άλλες μεταβλητές. Πάντως δεν πέρασε απαρατήρητη η έντονη ενόχληση των στελεχών του ΜέΡΑ 25 από την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ της Αγγελικής Αδαμοπούλου και της Φωτεινής Μπακαδήμα, πρώην βουλευτριών του  ΜέΡΑ 25.   

Ως προς τη δυνατότητα συνεργασίας του ΜέΡΑ 25 με οργανώσεις και σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το κόμμα εμφανίζεται μεν ανοιχτό και συζητά, όμως κινείται προσεκτικά καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις στο χώρο αυτό. Η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 21 Ιανουαρίου θεωρείται κρίσιμη καθώς από την έκβασή της θα φανεί εάν θα απελευθερωθούν δυνάμεις και προς ποια κατεύθυνση. Μέχρι τότε δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις εκτός εάν ωστόσο προκηρυχθούν οι εκλογές, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet