Το ανεξάντλητο σινεμά του Μπέργκμαν

 

Δεν θα αναλωθώ σε επαναλήψεις για να υποστηρίξω το μεγαλειώδες σινεμά του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Βλέποντας όμως την όχι πολύ γνωστή ταινία του «Το πάθος» (En Passion), που γύρισε το 1969, θα σημειώσω ότι για μια ακόμη φορά θαύμασα την ικανότητα και την επιμονή του να διεισδύει στον λαβυρινθώδη κόσμο των ανθρώπινων σχέσεων.

Κεντρικός χαρακτήρας του είναι ο 48χρονος Ανδρέας, ένας άνδρας με αινιγματικό παρελθόν, που ζει απομονωμένος σε κάποιο νησί στη Βαλτική. Εκεί θα γνωριστεί τυχαία με τη μυστηριώδη χήρα Άννα και το φιλικό της ζευγάρι, τον αρχιτέκτονα Έλις και την ανασφαλή αλλά γοητευτική σύζυγο του Εύα. Σιγά-σιγά ένα ντόμινο από παλιές ιστορίες, ψεύδη, απιστίες και πάθη θα αρχίσει να αναδύεται. Συζητήσεις, εξομολογήσεις, επιστολές και ερωτικές σχέσεις καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου που ο Μπέργκμαν θα αρχίσει να αποκαλύπτει φέρνοντας στην επιφάνεια την αλήθεια, η οποία όμως συνεχίζει να τίθεται εν αμφιβόλω. Όταν μάλιστα ο Ανδρέας, μετά από μια εφήμερη σχέση με την Εύα, σχετίζεται και συζεί με την Άννα, αποκαλύπτονται, εκτός από τα γεγονότα και οι χαρακτήρες των ανθρώπων καθώς και η δυσκολία τους να επικοινωνήσουν.

Μια μεγάλη ταινία με τέσσερις συγκλονιστικούς πρωταγωνιστές: Μαξ φον Σίντοφ, Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον, Έρλαντ Γιόζεφσον.

Προβάλλεται επίσης η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Ο Βίκινγκ και το μαγικό σπαθί» (Vic the Viking) του Ερίκ Καζ.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet