Το κίνημα Χιράκ στην Αλγερία, που το 2019 δημιουργήθηκε για να εμποδίσει τον Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να αναλάβει την πέμπτη θητεία του (ήταν πρόεδρος από το 1999) γέννησε πολλές ελπίδες για δημοκρατική αλλαγή στην αλγερινή πολιτική σκηνή. Όμως, στη χώρα εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά, περιορισμοί στην άσκηση της ελευθερίας του Τύπου, φίμωση της αντιπολίτευσης και εκλογική νοθεία. Στις εκλογές του 2021, υπερίσχυσαν το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο και ο Εθνικός Δημοκρατικός Συνασπισμός, τα μεγαλύτερα κόμματα που βρίσκονται κοντά στην κυρίαρχη τάξη. Πριν από τις εκλογές συνελήφθησαν και ασκήθηκαν διώξεις κατά στελεχών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών, ακόμη και δικηγόρων. Έπειτα από την απόφαση του Χιράκ για αποχή, η προσέλευση ήταν ελάχιστη, φθάνοντας μόλις το 23%.

Η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί. Τον Φεβρουάριο του 2021, άρχισαν και πάλι οι διαμαρτυρίες του κινήματος, που αντιμετωπίστηκαν με άσκηση όλο και μεγαλύτερης βίας από την αστυνομία. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Κρατουμένων, πάνω από 1.000 άτομα συνελήφθησαν απλά και μόνο εξαιτίας της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις της 14ης Μάη 2021. Στη φυλακή παρέμειναν για μεγάλες περιόδους όσοι τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο σύστημα, ακτιβιστές, καθηγητές, φοιτητές, δημοσιογράφοι. Ένας νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020 τιμωρεί τα μέσα ενημέρωσης που διαδίδουν «fake news», υπονομεύοντας τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια.

Οι πρόσφυγες που βρίσκονται σε αλγερινό έδαφος δεν έχουν καμία προστασία και καμία εγγύηση. Οι αλγερινές αρχές εξακολουθούν να απελαύνουν στη Νιγηρία και στο Μάλι χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.

Σιωπή από την πλευρά της Ευρώπης, που έχει στραφεί στο αλγερινό φυσικό αέριο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που τόσο νοιάζονται για τη δημοκρατία και για την ελευθερία, δεν αντέδρασαν καν στην είδηση της σύλληψης του δημοσιογράφου-συμβόλου για την Αλγερία, του Ιχσάνε Ελ Καντί, ιδρυτή και διευθυντή του Radio M και του σάιτ Maghreb Emergent, ενώ οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ για την απελευθέρωσή του.

 

Κονγκό

 

Οι ξεχασμένες από τη διεθνή κοινότητα ένοπλες συγκρούσεις στο Κογκό συνεχίζονται αμείωτες, όπως και οι θάνατοι ενόπλων και αμάχων, η βία κάθε είδους κατά των γυναικών, η πείνα των παιδιών. Κάθε μέρα αυξάνονται οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την εστία τους από το Βόρειο Κίβου, εξαιτίας της ένοπλης ομάδας Μ23, από το όνομα μιας συμφωνίας της κυβέρνησης Κονγκό-Κ με μια ένοπλη ομάδα φιλo-τούτσι την 23η Μαρτίου 2009.

H M23 κατηγορεί την κυβέρνηση για την περιθωριοποίηση της μειονότητας Τούτσι και πολεμά κατά της ένοπλης ομάδας Χούτου FDLR (Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντα).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού σάιτ Africa Express, την περασμένη χρονιά 521.000 άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ 7.000 κατέφυγαν στην Ουγκάντα. Οι γυναίκες αποτελούν το 51% και υπάρχουν πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Μεγάλο μέρος των προσφύγων έχει κατασκηνώσει σε εκκλησίες και σχολεία, ενώ στον καταυλισμό Κανιαρουκίνγια καταγράφονται τουλάχιστον 1.000 κρούσματα χολέρας.

Οι αρχές του Βόρειου Κίβου ήδη από τον Δεκέμβριο έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη επιδημίας χολέρας σε όλη την περιφέρεια.

Πριν από τα Χριστούγεννα μια ομάδα ειδικών του ΟΗΕ δήλωσε ότι έχει αποδείξεις για την άμεση εμπλοκή δυνάμεων άμυνας της Ρουάντα στο Κονγκό.

Η Ρουάντα κατηγορεί το Κονγκό ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της και η κυβέρνηση διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι «οι αρχές του Κονγκό φαίνεται ότι ενθαρρύνονται από τη διεθνή κοινότητα να ενοχοποιήσουν τη Ρουάντα για κάθε κακό, αγνοώντας τις προκλήσεις της Δημοκρατίας του Κονγκό».

Στο μεταξύ, εκτός από τον στρατό του Κονγκό, στη χώρα υπάρχουν ξένα στρατεύματα από την Ουγκάντα, την Κένυα, το Μπουρούντι, μέχρι και από το Νότιο Σουδάν.

 

Μοζαμβίκη

 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα φρικιαστικό βίντεο από τη Μοζαμβίκη, στα σύνορα με την Τανζανία, όπου στρατιώτες στέκονται όρθιοι γύρω από μια φωτιά, στην οποία, εκτός από διάφορα έπιπλα, καίγεται και ένα ανθρώπινο σώμα.

Δεν φαίνεται το πρόσωπο του στρατιώτη που γυρίζει το βίντεο, αλλά, σε κάποια στιγμή, φαίνεται το μανίκι του με την νοτιοαφρικανική σημαία.

Δύο άλλοι στρατιώτες ρίχνουν ένα άλλο σώμα στη φωτιά, ενώ ένας τρίτος ρίχνει κάποιο υγρό στη φωτιά. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Αφρικής χαρακτηρίζει «αξιοκαταφρόνητο» το γεγονός και διατάσσει σχετική έρευνα.

Το φοβερό αυτό συμβάν πρέπει να έλαβε χώρα στις 29 Νοεμβρίου 2022, στο χωριό Νκόνγκα. Τα στρατεύματα της στρατιωτικής αποστολής SADC (Southern African Development Community (SADC), μιας οικονομικής κοινότητας που συμπεριλαμβάνει 16 κράτη-μέλη (Ανγκόλα, Μποτσουάνα, Κομόρος, Δημοκρατία του Κονγκό, Εσουατίνι, Λεσότο, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαουρίσιους, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σεϊχέλες, Νότιο Αφρική, Τανζανία, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε), βοηθούν εκεί μαζί με τον στρατό της Ρουάντα τον στρατό της Μοζαμβίκης να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές του IS-Μοζαμβίκης.

Δεν είναι γνωστό αν τα πτώματα που κάηκαν ανήκαν σε στρατιώτες ή αμάχους, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό συνιστά έγκλημα πολέμου.

 

Κένυα

 

Η διεθνής κοινότητα έχει συνταραχθεί από το γεγονός της δολοφονίας του Έντουιν Κιλόμπα, γνωστού ακτιβιστή ΛΟΑΤΚΙ, το πτώμα του οποίου ανακαλύφθηκε μέσα σε μια μεταλλική κάσα στην άκρη του δρόμου. Εμφανή σημάδια βασανιστηρίων και στραγγαλισμού.

Στην Κένυα, η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με 14 χρόνια φυλακή. Δεν υπάρχουν στη χώρα νόμοι που να προστατεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από τη βία των έμφυλων διακρίσεων.

Στην Κένυα, ήδη το 2021 είχαν υπάρξει δύο δολοφονίες, η πρώτη κατά μιας διεμφυλικής γυναίκας, της Έρικα Χάντρα, και η δεύτερη κατά ενός άλλου ακτιβιστή, του Τζον Μοζότι. Πριν από ένα χρόνο, είχαν ξεσπάσει διαμαρτυρίες για τη δολοφονία της λεσβίας Σέιλα Λουμούμπα, για την οποία είχε διαδοθεί το hashtag #justiceforSheila.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet