Με τα αλβανικά κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας είχε συνάντηση ο πρωθυπουργός της Αλβανίας την προηγούμενη εβδομάδα. Ως στόχος της συνάντησης που έγινε στα Τίρανα ανακοινώθηκε ότι ήταν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών, ενώ στην πραγματικότητα τα αλβανικά αυτά κόμματα έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο την ένταση που υπάρχει με την κυβέρνηση για την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων του συντάγματος που υπαγορεύει η Βουλγαρία, όσο και την έντονη εσωκομματική τους αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής του κόμματος DUI Αλή Αχμέτι έχει απέναντί του τον βουλευτή Ιζέτ Μετίτζι, που συγκεντρώνει γύρω του βουλευτές και δημάρχους του κόμματος με αίτημα την παραίτηση του αντιπροέδρου της συμμαχικής κυβέρνησης των Σκοπίων, Αρτάν Γκρούμπι, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι. Όλοι οι παραπάνω είναι μέλη του ιδίου κόμματος. Ωστόσο, η υποστήριξη μελών και στελεχών στον Μετίτζι περισσότερο αποκαλύπτει ότι ήρθε η ώρα της αμφισβήτησης του Αχμέτι ως επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Αρμπέν Ταραβάρι, νεοεκλεγείς αρχηγός του δευτέρου σε δύναμη αλβανικού κόμματος της Αλβανικής Συμμαχίας που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών. Έχει 8 από τους 120 βουλευτές της βουλής των Σκοπίων και στην πρόσφατη διερεύνηση για συμμετοχή στην κυβέρνηση Κοβάτσεφσκι ζήτησε 3 από τα σημαντικότερα υπουργεία τα οποία και δεν έλαβε. Ο Ταραβάρι συμμετείχε στη συνάντηση των Τιράνων, όπως και ο Μεντούχ Θάτσι του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, ενώ δεν συμμετείχε ο επικεφαλής του Κόμμματος Μπέσα και δήμαρχος στο Τέτοβο Μπιλάλ Κασάμι. Ο Κασάμι έχει δηλώσει ότι δεν θα παρίσταται σε συναντήσεις που παραβρίσκεται ο Αλή Αχμέτι.

Τα αλβανικά κόμματα της Β. Μακεδονίας βαρύνονται από τον σλαβομακεδονικό πληθυσμό, ότι με την άκριτη υποστήριξη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλει η Βουλγαρία στη χώρα περιφρονούν τη σλαβομακεδονική ταυτότητα. Ο επικεφαλής του δεξιού VMRO Μίτσκοσκι, μάλιστα, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως παρέμβαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Λάδι στη φωτιά επίσης αποτελούν και οι πρόσφατες πολιτικές δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προτείνει άμεση διενέργεια εκλογών, αποδοχή των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, σχηματισμό κυβέρνησης με συμμετοχή VMRO και SDSM, δηλαδή Σοσιαλδημοκρατών και Δεξιών. Της κυβέρνησης φυσικά θα ηγούνται οι Μακεδονομάχοι του VMRO, που προηγούνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με δημοφιλέστερο πρόσωπο όχι τον επικεφαλής Μίτσκοσκι, αλλά τον φυγόδικο στην Ουγγαρία Γκρουέφσκι. Στην προτεινόμενη κυβέρνηση ο κ. Ζάεφ δεν επιθυμεί επίσης τη συμμετοχή του DUI, αλλά οποιουδήποτε άλλου αλβανικού κόμματος.

Στη γείτονα χώρα εν τω μεταξύ, με κατάπληξη οι πολίτες της Σερβίας, αλλά και του Κοσόβου πληροφορήθηκαν ότι την ημέρα των Χριστουγέννων (με το παλιό ημερολόγιο), αλβανός αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας πυροβόλησε έναν ενδεκάχρονο Σέρβο και έναν νεαρό επίσης Σέρβο που περπατούσαν στην άκρη του δρόμου στην περιοχή Στρίπτσε, με χριστουγεννιάτικα κλαδιά (βελανιδιάς) στα χέρια τους. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στην άλλη άκρη του Κοσόβου από αυτή που γειτονεύει με τη Σερβία, που προηγήθηκε το κλείσιμο των δρόμων με οδοφράγματα. Βρίσκεται δίπλα στα σύνορα της Β. Μακεδονίας και δεν είχαν προηγηθεί ταραχές. Οι πυροβολισμοί έπεσαν ακριβώς τη στιγμή που οι ειρηνευτικές δυνάμεις KFOR απέρριψαν το αίτημα του προέδρου Βούτσιτς για στρατιωτική παρουσία των Σέρβων στο Κόσοβο για την προστασία του πληθυσμού.

Την περίοδο αυτή διακυβέρνησης του Κοσόβου από τον πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτη, χωρίς την κηδεμονία των Θάτσι και Χαραντινάι, προέδρου και πρωθυπουργού στο παρελθόν, κρίνεται το πολιτικό μέλλον της περιοχής. Ο Κούρτη με τον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε να κατηγορεί τους Σέρβους για όργανα της Ρωσίας, πιστεύοντας ότι αυτό ήταν αρκετό για να απαλλαγεί οριστικά από τους σέρβους κατοίκους του Κοσόβου και να προχωρήσει στην αναγνώριση της κρατικής οντότητας του Κοσόβου από τον ΟΗΕ (η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που δεν την υποστηρίζουν). Ζητούσε από τους Σέρβους την έκδοση νέων ταυτοτήτων, νέων πινακίδων αυτοκινήτων, ενώ στα κυβερνητικά όργανα τοποθετούσε εκπροσώπους των Σέρβων που στις τελευταίες εκλογές έλαβαν ποσοστά μικρότερα του 1% αντί αυτών που πλειοψήφισαν. Στην ένταση αυτή συμμετείχαν και οι Σέρβοι του Κοσόβου, με τη μαζική παραίτηση τους απ’ όλες τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που κατείχαν. Και ενώ όλα αυτά είχαν σχετικά κοπάσει, πυροβολήθηκαν οι δύο νέοι άνθρωποι στο νότιο τμήμα του Κοσόβου, δημιουργώντας το ερώτημα, ο Κούρτη επιμένει στην πολιτική της έντασης για να φέρει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο πλευρό του ή απλώς δεν ελέγχει την κατάσταση; Και στις δυο περιπτώσεις βέβαια η αποσταθεροποίηση είναι δεδομένη και φροντίδα όλων πρέπει να είναι να μην προχωρήσει σε ανάφλεξη.

 

Γιώργος Βερβέρης Ο Γιώργος Βερβέρης είναι συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Α’ Νομαρχιακής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet