Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να βγουν και πάλι στους δρόμους. Αυτή τη φορά για να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στην προσπάθεια του Μακρόν για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μια μεταρρύθμιση από τις πιο σημαντικές, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Επιδίωξή του ήταν να είχε κιόλας ψηφιστεί στη διάρκεια της πρώτης του θητείας. Δεν τα κατάφερε. Τα συνδικάτα τότε έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να μην συμβεί. Ο Μακρόν, όμως, δεν έχει παραιτηθεί από το στόχο αυτό, καθώς θεωρεί ότι η υλοποίησή του ανήκει στον βασικό κορμό της πολιτικής του. Γι’ αυτό και τώρα επιχειρεί να ολοκληρώσει την ψήφισή του. Στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέθ Μπορν παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο «για την εξισορρόπηση του συστήματος και τη διάσωσή του», καθώς αυτό κινδυνεύει από τα ελλείμματα που προβλέπεται να δημιουργηθούν στις επόμενες δεκαετίες. Για να υποστηριχτεί η άποψη αυτή χρειάστηκε να αλλοιωθούν τα στοιχεία των σχετικών αναλογιστικών μελετών για τις συντάξεις, όπως αποδείχτηκε. Γεγονός που κατήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι δυνάμεις της Αριστεράς.

Οι μακρονιστές, όμως, επιμένουν στη μεταρρύθμισή τους και μάλιστα επαναφέρουν την ΤΙΝΑ (Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση). Η συνταγή είναι γνωστή: η αύξηση των ηλικιακών συνταξιοδοτικών ορίων από τα 62 στα 64–65 και ταυτόχρονα η μείωση των συντάξεων –μέτρο που πλήττει τις πιο ευάλωτες κατηγορίες. Οι προτάσεις αυτές ικανοποίησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, ο οποίος συνεχάρη την κυβέρνηση για τον «πραγματισμό» τους. Στο πολιτικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος του δεξιού – συντηρητικού κόμματος των ρεπουμπλικάνων δήλωσε πως έχουν ενδιαφέρον οι προτάσεις της κυβέρνησης και είναι δυνατόν να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Ο Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της Λεπέν, ακολουθώντας την καιροσκοπική τακτική του, απέφυγε να μιλήσει για το σχέδιο Μακρόν – Μπορν, πρότεινε ωστόσο να δοθούν αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, χωρίς να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ένα αίτημα που προβάλλουν οι εργοδότες.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Οι οχτώ κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, από την πιο μετριοπαθή CFDT μέχρι την CGT, αποφάσισαν να προχωρήσουν ενωμένες σε απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι «η μεταρρύθμιση αυτή [Μακρόν] είναι ένα σκληρό χτύπημα στο σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα σε όσους και όσες μπήκαν στην αγορά εργασίας σε νεαρή ηλικία και στους πρόσκαιρα εργαζόμενους, δηλαδή στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα υγείας στους χώρους δουλειάς –σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να τους αναγνωρίζεται το ανθυγιεινό της εργασίας τους…».

Οι συνδικαλιστές ανέφεραν επίσης ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται σε καμιά οικονομική ανάγκη. Πρόκειται για μια άδική και επιθετική κοινωνική πολιτική». Και ο Φιλίπ Μαρτινέζ, της CZT, δήλωσε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί μια τόσο brutal μεταρρύθμιση».

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι νέοι, όχι μόνο με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων, αλλά και με τις ξεχωριστές δικές τους κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν στο κεντρικό τους σύνθημα, «η σύνταξη είναι υπόθεση της νεολαίας». Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση είχαν φοιτητικές οργανώσεις, μαθητικές, συνδικάτα των νέων και εναλλακτικές κινήσεις. «Εάν για τον Μακρόν η μεταρρύθμιση αυτή είναι η μητέρα των μεταρρυθμίσεων, τότε για εμάς είναι η μητέρα των κινητοποιήσεων», όπως είπε η εκπρόσωπός τους Ελεονόρα Σμίτ.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις εξέφρασαν και τα κόμματα της Αριστεράς. Δηλαδή τα κόμματα που μετέχουν στη NUPES (Νέα Λαϊκή Οικολογική Κοινωνική Ενότητα), ΣΚ, ΚΚΓ, Ανυπότακτη Γαλλία και Οικολόγοι, τα οποία με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: «Η κυβέρνηση αποφάσισε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τους συμπολίτες μας, που λόγω του πληθωρισμού αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες, να ολοκληρώσει την αντικοινωνική της μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, προσθέτοντας και άλλα προβλήματα και ανησυχίες στον κόσμο της εργασίας». Η NUPES θα δώσει τη μάχη κατά της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Με πνεύμα αλληλεγγύης πρότεινε στα συνδικάτα «να διερευνηθεί η δυνατότητα μια ενδεχόμενης κοινής εκδήλωσης». Σε κάθε περίπτωση η NUPES θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων και των συνδικάτων και θα ενισχύσει τους αγώνες τους. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η μάχη προμηνύεται σκληρή και απαιτείται η πιο πλατιά ενότητα για την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής επέλασης Μακρόν.

 

Μπάμπης Κοβάνης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet