Δύο θέματα είχε να χειριστεί η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. Το ένα ήταν οι υποκλοπές, το οποίο από τον Αύγουστο την έχει στριμώξει με αποκαλύψεις σε εβδομαδιαία βάση, και το δεύτερο ήταν ο θάνατος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, η κηδεία του οποίου ήταν μια πρόκληση για την κυβέρνηση της ΝΔ. Έχουμε γράψει πολλές φορές μέσα από συνεντεύξεις ή αναλύσεις πως η ΝΔ έχει καταφέρει και έχει την καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική. Για αυτό και κατάφερε να περάσει από τις Συμπληγάδες –πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακραία καιρικά φαινόμενα, σκάνδαλα– σχεδόν αλώβητη και να ολοκληρώσει την τετραετία, χωρίς να αντιμετωπίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια που θα ήταν αναμενόμενο. Η διαχείριση αυτή την εβδομάδα του θανάτου του έκπτωτου αποδεικνύει μία ακόμα φορά πόσο καλά μπορεί να αντιμετωπίσει γεγονότα που μπορεί να της προκαλέσουν φθορά. Η διαχείριση της γνωμοδότησης Ντογιάκου (με δική του πρωτοβουλία;) δείχνει έναν πανικό, ο οποίος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αν κρίνουμε τη συνέπειά της σε όλη τη θητεία της.
Υπέρ πάντων
Η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα γίνει «επισήμως» -κατόπιν μάλιστα διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, δίνοντας εξαιρετική βαρύτητα στη συζήτηση και στις αποφάσεις- ως ενός πολίτη, με μόνη παραχώρηση της κυβέρνησης –σε «ανθρώπινο επίπεδο»- να ταφεί με την οικογένειά του στο Τατόι, πρώην ανάκτορο και νυν δημόσια περιουσία. «Ανεπίσημα», η νεκρώσιμος ακολουθία θα διεξαχθεί από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Μητρόπολη, με την Εκκλησία να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Θα προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα (από τις 6-10 το πρωί) στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, ενώ υπουργοί ή βουλευτές της ΝΔ έχουν εκφράσει τα συναισθήματά τους, χωρίς αιδώ. Πρόκειται για τους Α. Σαμαρά, πρώην πρωθυπουργό, Α. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Κ. Πλεύρη, υπουργούς, Στ. Πέτσα, πρώην υπουργό, Δ. Μαρκόπουλο και Μπ. Παπαδημητρίου, βουλευτές και πρώην δημοσιογράφοι. Πιθανολογείται δε πως θα παραβρεθεί η βαφτιστήρα του έκπτωτου και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ έχει δηλώσει πως θα παραβρεθεί ο βουλευτής Μ. Χρυσομάλλης. Σαν πολλοί αιρετοί δεν μαζεύονται, που θα δείξουν τη συμπάθειά τους προς τον τέως βασιλιά; Για τον δε Μ. Βορίδη δεν έχει καν τον τίτλο του «τέως», αλλά παραμένει «βασιλεύ Κωνσταντίνος». Η κυβέρνηση, λοιπόν, με αυτή την επικοινωνιακά άρτια διαχείριση μπόρεσε να ικανοποιήσει επιφανειακά και άρα πρόσκαιρα και το κεντρώο κοινό της και το φιλοβασιλικό, αφού εν τέλει ο έκπτωτος θα ταφεί με βασιλικές τιμές.
Παχύ σύννεφο σκόνης
Πώς γίνεται τις ίδιες μέρες η κυβέρνηση να προβαίνει σε επικοινωνιακά και όχι μόνο ατοπήματα; Η γνωμοδότηση Ντογιάκου προκάλεσε τη μήνη του πολιτικού κόσμου και του χώρου της Δικαιοσύνης. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν εκτροπή την προσπάθεια Ντογιάκου να αφοπλίσει την ΑΔΑΕ. Δεκαοχτώ συνταγματολόγοι συνυπέγραψαν κείμενο, με το οποίο εκφράζουν τη «ζωηρή τους ανησυχία», για τη γνωμοδότηση η οποία «υποπίπτει σε μια σειρά σοβαρών ατοπημάτων». Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Π. Παυλόπουλος, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, δημοσίευσαν αναλυτικές εκθέσεις ενάντια στη γνωμοδότηση, με τον πρώτο να τον καλεί να ανακαλέσει τη γνωμοδότηση και να προειδοποιεί για επικείμενο διεθνή διασυρμό και τον δεύτερο να χαρακτηρίζει την κίνηση «άμεση ή έμμεση υποκατάσταση της ΑΔΑΕ» και να την συμπεριλαμβάνει στις «δικαστικές υπερβάσεις». Ο Γ. Σωτηρέλλης χαρακτήρισε το γεγονός «διπλή εκτροπή», από τη μία είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών και από την άλλη οι πολύμηνες μεθοδεύσεις συγκάλυψης. Ο ΔΣΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή του, εξέφρασε την «απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή του τόσο για την έκδοση όσο και για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης» και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κρίνει πως η πρωτοβουλία Ντογιάκου «αποβλέπει πρόδηλα στο να αποτρέψει την επιβεβαίωση των γνωστών καταγγελιών για την παράνομη μαζική παρακολούθηση πολιτών».
Πώς γίνεται λίγους μήνες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ να σηκώνει τόση σκόνη πάνω της και να αρκείται στη γραμμή ότι αναμένει να δει αν ο νόμος της για τις παρακολουθήσεις θα κριθεί αντισυνταγματικός (σε άγνωστο χρόνο, που φυσικά θα είναι προς το συμφέρον της, από τη στιγμή που αποκλείεται να γίνει πριν τις εκλογές); Πώς γίνεται να αποτελεί γραμμή πολιτικής επιβίωσης πως «η Δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να κάνουν απροϋπόθετα τη δουλειά τους και να μην τοποθετείται το πολιτικό σύστημα» (Γ. Οικονόμου); Να αποτελεί δηλαδή γραμμή –παρά τις εξόφθαλμες αντιφάσεις- ότι το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να αντιδρά. Μήπως τελικά όλη αυτή η σκόνη θέλει να κρύψει κάτι που θα έβαζε βόμβα στα θεμέλια της ΝΔ; Μήπως πρόκειται για αποπροσανατολισμό; Και αν ναι, τι κρύβει;
Στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και στο inside story δημοσιεύονται ρεπορτάζ για εξαγωγή κακόβουλου λογισμικού από την Ελλάδα σε 13 χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, το οποίο κατηγορείται για συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και για εκπαίδευση στη χρήση του κατασκοπευτικού βαν και του λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα. Όπως δε σημειώνεται στα ρεπορτάζ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να είναι ενήμερο για τις εξαγωγές της Intellexa, που έχει έδρα στην Ελλάδα, ή άλλων αντίστοιχων εταιρειών, αφού είναι αρμόδιο να εκδίδει τις σχετικές άδειες. Η συνέχεια των αποκαλύψεων σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δείξει τη χώρα μας πρωταγωνίστρια σε ένα ρόλο πολύ βρώμικο.
Ένα πελώριο γιατί
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φτιάξει όλα της τα αφηγήματα, που θα την οδηγήσουν στις εκλογές. Παγκόσμιο πρόβλημα η έλλειψη φαρμάκων, όπως διεθνές πρόβλημα είναι η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, η πληθωριστική κρίση. Έτσι, η κυβέρνηση κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί» στην κρίσιμη αυτή συγκυρία. Οι ανατιμήσεις στο ρεύμα, την βενζίνη, τα τρόφιμα, τα ρούχα, κ.λπ. είναι δυσβάσταχτες για το λαό και θα επιδοτηθούν κατά ένα μέρος από το κράτος, το οποίο κατά τη ΝΔ δεν μπορεί να παρέμβει δραστικά, παρότι σε άλλες χώρες έχει εφαρμοστεί ήδη. Οι αυξήσεις στις συντάξεις και οι αυξήσεις στους μισθούς θα δώσουν μεγάλη ανάσα σε όλο τον κόσμο και γίνονται συγκυριακά ακριβώς πριν τις εκλογές, αλλά δεν αποτελούν προεκλογικό μποναμά, απλά τώρα ήταν έτοιμη η κυβέρνηση. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αν επανεκλεγεί η ΝΔ, θα γυρίσουν πίσω, διότι μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα ανακτήσει. Είμαστε αντιμέτωποι με όξυνση της Τουρκίας, αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη και ετοιμοπόλεμη.
Η κυβέρνηση έχει ντύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με υπέρλαμπρα ρούχα. Μόνο στην περίπτωση των υποκλοπών φορά τα ρούχα του βασιλιά και δέχεται να φωνάζουν γύρω της «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Και το γιατί ολοένα και γιγαντώνει, όπως και η ανησυχία για το πόσο έκθετη είναι η χώρα από την εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον της ΝΔ να αποκαλυφθεί μετά τις εκλογές.