Η δημοτική κίνηση για τον δήμο Θεσσαλονίκης «Πόλη Ανάποδα» ετοίμασε και παρουσιάζει το ιστορικό και περιηγητικό ημερολόγιο του 2023: «Στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης», που κυκλοφορεί και θα το βρείτε σε μικρά βιβλιοπωλεία, καφέ και στέκια της πόλης. Η Πόλη Ανάποδα, όπως υποσχέθηκε στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου, διοργάνωσε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου μια μικρή περιπλάνηση στο δυτικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, με αφετηρία το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του ιστορικού και περιηγητικού ημερολογίου της. Οδηγός σε αυτό το οδοιπορικό ήταν ο συγγραφέας Γιάννης Γκλαρνέτατζης, παλιό μέλος της ομάδας «Εποχής» Θεσσαλονίκης, ο οποίος μελετά εδώ και αρκετά χρόνια, με αγάπη και επάρκεια, την ιστορία της πόλης.

    Όπως επισημαίνει το παρακάτω εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου, με τίτλο «Από άκρη σε άκρη», η Θεσσαλονίκη έχει δύο όψεις: από τη μια η πολυπολιτισμική της ταυτότητα, η θάλασσα και το λιμάνι της, η αγωνιστική και κινηματική της παράδοση κι η ζωντανή μνήμη της κάθε γειτονιάς της κι από την άλλη το δεξιό παρακρατικό τραύμα της δολοφονίας  του Γρηγόρη Λαμπράκη, η βαθιά συντηρητική παράδοση που σφραγίστηκε για πολλά χρόνια με την κυριαρχία Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλου και Άνθιμου και συνεχίζεται με τον μοντέρνο κυβερνητικό συντηρητισμό της τωρινής δημοτικής αρχής. Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο εικόνες ακροβατεί η Θεσσαλονίκη κι ο ρόλος μιας αριστερής δημοτικής κίνησης είναι να τις αναδεικνύει με γνώση, τόλμη και φαντασία. Καλή χρονιά!

«Αγαπάμε ακόμα αυτή την πόλη; Το Καπάνι, τα παγώνια, τα γρασίδια της Γεωπονίας, τις αποθήκες στο λιμάνι της, τα γύφτικα, τα αγροτικά, τις τρύπες και τις λέξεις της, το φεστιβάλ, το εβραϊκό νεκροταφείο, το Στέκι στο Βιολογικό, τα πεζούλια στην παραλία, τα τζαμιά και τους χαμένους μιναρέδες, τα παγκάκια στο Σέιχ Σου, το πάρκο των σκύλων, την Ηλεκτρική του ΕΛΑΣ, τα παλιά σφαγεία, το καραβάκι, τα μαγαζιά των μεταναστών;

Ή μήπως μας νικήσανε τα πακτωμένα λεωφορεία, οι υπερχειλισμένοι κάδοι, τα διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ, τα κατειλημμένα πεζοδρόμια, τα καρατομημένα δέντρα, οι θαμμένες πλατείες, τα νοίκια, το κρύο; Για να απαντήσουμε, χρειάζεται να περπατήσουμε ξανά στην πόλη, να την αγγίξουμε, να τη θυμηθούμε ή να τη γνωρίσουμε. 

Αυτό είναι το φετινό μας Ημερολόγιο. Μια πρόσκληση να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στην πόλη. Όχι όμως μόνο στο κέντρο, αλλά στις γειτονιές. Στους Άγιους Πάντες και την Ξηροκρήνη, την Φανερωμένη, τα Κάστρα, τις 40 Εκκλησιές, την Τριανδρία, την Παπάφη, την Τούμπα, την Αγία Τριάδα, την Ανάληψη, τη Χαριλάου, το Ντεπώ. Να δούμε και να δείξουμε που μένουμε οι άνθρωποι αυτής της πόλης, την ιστορία του κάθε τόπου, τα προβλήματα και τις ανάγκες. 

Και όταν λέμε πρόσκληση σε μια βόλτα, δεν το λέμε μεταφορικά, «μέσα από τις σελίδες κοκ». Το εννοούμε κυριολεκτικά: όπως ξεφυλλίζετε το ημερολόγιο, θα δείτε ότι κάθε διβδόμαδο αφιερώνεται σε μια γειτονιά της πόλης. Το ίδιο διάστημα, η Πόλη Ανάποδα θα επισκέπτεται τη γειτονιά αυτή, θα περιηγείται, θα θυμάται την ιστορία, θα ανακαλύπτει άγνωστα σημεία, θα αναδεικνύει προτάσεις, αιτήματα, αφηγήσεις, θα μαθαίνει από τους κατοίκους της.

Ξεκινάμε λοιπόν από τα δυτικά».

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet