Σύντομα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, του πιο αιματηρού και πιο καταστροφικού πολέμου, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι καταστροφές στις ουκρανικές υποδομές είναι ανυπολόγιστες. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, όμως θεωρείται ότι οι νεκροί, στρατιώτες και άμαχοι, είναι πάνω από 100 χιλιάδες άτομα.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ότι δεν υπάρχουν σαφείς στρατηγικές για την εξέλιξη του πολέμου και τις συνέπειές του κατά το 2023. Η Μόσχα επιχειρεί με ευρείας κλίμακας επιθέσεις να εκδιώξει τον ουκρανικό στρατό από τις πόλεις της περιοχής του Ντονιέτσκ Αβντέεβκα, Μαρίνκα και Τόρετσκ και να περικυκλώσει τη στρατηγικής σημασίας πόλη Αρτιόμοβσκ ή Μπάχμουτ (κατά τους Ουκρανούς). Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας Βαλέρι Γερασίμοφ, οι ρωσικές δυνάμεις θα τεθούν σε κατάσταση στρατηγικής άμυνας για τη διατήρηση των περιοχών της Νότιο-Ανατολικής Ουκρανίας και την παγίωση του χερσαίου διαδρόμου προς την Κριμαία. Όσο όμως συνεχίζεται ο πόλεμος, ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πόλεων της Δυτικής Ουκρανίας, του Κιέβου και άλλων, όπως το Χάρκοβο του ευρίσκονται στα ανατολικά και δεν ανήκουν διοικητικά στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

 

Η χρήση όπλων

 

Με τη στρατηγική αυτή, η Ρωσία επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από το κύριο μέτωπο και από την άλλη να αποδείξει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο στις περιοχές που έχασε, με στρατιωτικά μέσα. Η Μόσχα δηλώνει ότι είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός, αν η σημερινή γραμμή του μετώπου μετατραπεί ντε-φάκτο σε νέο σύνορο και ίσως επιστρέψει κάποια εδάφη στην Ουκρανία από τις τέσσερεις περιοχές του Ντονιέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Ζαπορόζιε και της Χερσώνας, όπως έγινε το 1940, όταν η Σοβιετική Ένωση, με τη Γραμμή Μαννεργκέιν έδωσε κάποια εδάφη στη Φινλανδία. Από την άλλη και σύμφωνα με τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αν δεν υπογραφεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τη λύση θα δώσει ο ρωσικός στρατός στα πεδία των μαχών, καταστρέφοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και υποχρεώνοντας το Κίεβο σε ταπεινωτική συμφωνία.

Όσον αφορά τη χρήση πυρηνικών όπλων, όπου γινόταν μεγάλος θόρυβος το περασμένο φθινόπωρο, οι τόνοι έχουν πέσει αρκετά. Μόνο τελευταία αναφέρεται από τη ρωσική πλευρά ότι η Ουκρανία στα κρυφά κατασκευάζει « βρώμικες» πυρηνικές βόμβες από απόβλητα από τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η περίπτωση κοινών διαπραγματεύσεων

 

Η ουκρανική πλευρά, από την άλλη, δηλώνει ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, γιατί δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει με τους ρωσικούς όρους. Υποστηρίζει ότι τα στρατιωτικά της τμήματα, με τη συνδρομή νέων δυτικών οπλικών συστημάτων, θα επιχειρήσουν αντεπιθέσεις για την ανακατάληψη των ουκρανικών εδαφών, μάξιμουμ μέχρι τα σύνορα του 1991 και μίνιμουμ μέχρι τα σύνορα πριν τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το Κίεβο ζητάει, μεταξύ άλλων, όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να πλήξει υποδομές στο έδαφος της Ρωσίας. Επίσης, ζητάει όπλα σοβιετικού τύπου από χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως η Τσεχία και η Πολωνία.

Η Δύση επιδιώκει να αποδυναμώσει και να περιορίσει οικονομικά την Ρωσία. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνεχώς αναφέρουν ότι δεν επιδιώκουν άμεση εμπλοκή στον πόλεμο. Από την άλλη, όμως, εκπαιδεύουν ουκρανούς στρατιώτες και στέλνουν όπλα στην Ουκρανία. Όπως παρατηρούν δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, το 2023 η οποιαδήποτε αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού θα γίνεται με χειρότερους όρους από το φθινόπωρο του 2022.

Όσο δεν εμφανίζονται στρατιωτικές νίκες του ουκρανικού στρατού, τόσο πιέζεται η ουκρανική κυβέρνηση, από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Η κατάπαυση πυρός

 

Έτσι, όπως έχουν τα πράγματα στο πολεμικό μέτωπο, η Ρωσία δεν μπορεί να νικήσει ολοκληρωτικά και η Ουκρανία δεν έχει ηττηθεί κατά κράτος. Καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να υποστηρίξει μια συμφωνία ειρήνης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει , αν η μια πλευρά αναγνώριζε ότι ηττήθηκε και προχωρούσε σε άνευ όρων παράδοση ή αν οι δύο πλευρές προχωρούσαν σε στρατηγικό συμβιβασμό. Ούτε το ένα, ούτε το άλλο υπάρχει πιθανότητα να ισχύσουν.

Τελευταία αναφέρεται όλο και συχνότερα το «σενάριο της Κορέας», για την επίλυση του ουκρανικού. Αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπογραφεί συμφωνία ειρήνης, τουλάχιστον να υπογραφεί συμφωνία ειρήνευσης και κατάπαυσης του πυρός. Το «σενάριο της Κορέας» αναφέρεται από διάφορες πλευρές από το 2014 και όπως υποστηρίζεται είναι τεχνικά όχι τόσο δύσκολη διαδικασία, αφού απαιτείται μόνο η υπογραφή των δύο πλευρών, για κατάπαυση του πυρός στη σημερινή γραμμή του μετώπου. Το 1953 υπογράφηκε συμφωνία ειρήνευσης με κατάπαυση του πυρός μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί συμφωνία ειρήνης, αλλά πόλεμος δεν γίνεται.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αν και δήλωνε ότι η χώρα του είναι υπέρ της έναρξης συνομιλιών ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και εξέφρασε την ετοιμότητα για συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αν υπάρχουν «σοβαρές προτάσεις», συμπληρώνοντας ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν». Η Ουκρανία θεωρεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με διάφορες δηλώσεις από τις ευρείας κλίμακας επιθέσεις που ετοιμάζει στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet