Τα καθιζήματα θα αλλάξουν την πορεία των υδάτινων ρευμάτων, θα μειώσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό και θα κάνουν την γη στις όχθες του ποταμού άγονη. Η φύση υπέστη ένα ισχυρό σοκ. 


Ο μήνας που πέρασε έφερε μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην Βραζιλία όταν δύο φράγματα που συγκρατούσαν απόβλητα ορυχείου της περιοχής έσπασαν και απελευθέρωσαν τόνους τοξικής λάσπης. Το κύμα πηχτής κόκκινης λάσπης κατέστρεψε σπίτια, ξερίζωσε δέντρα και σκότωσε εννιά άτομα. Ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι, ενώ 500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 
Ο όγκος των αποβλήτων που ξεχύθηκαν στον ποταμό Doce και το χωριό Μπέντο Ροντρίγκεζ υπολογίζεται στα 60 εκατ. κυβικά μέτρα, που ισοδυναμεί με το φορτίο 187 τάνκερ. Σύμφωνα με ειδικούς, η λάσπη περιέχει αρσενικό και υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα και φοβούνται ότι η μόλυνση θα επεκταθεί μέσω του ποταμού ως τον Ατλαντικό. 

Τοξική λάσπη

Η εταιρία Samarco που εκμεταλλεύονταν το ορυχείο ανήκει σε δύο εταιρίες εξόρυξης, την αυστραλιανή BHP Billiton που είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως στον τομέα της και την βραζιλιάνικη Vale, δεν έχει ενημερώσει σχετικά με τα χημικά χρησιμοποιούσε. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας πάντως προειδοποίησε τους κάτοικους να μην αφήνουν τη λάσπη πάνω τους και να καθαρίζουν οτιδήποτε χρησιμοποιούν και το έχει αγγίξει. Τα χημικά που έχουν ήδη ανιχνευτεί δεν είναι βιοδιαλυτά και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους υδρόβιους οργανισμούς. Πολλά είδη υπό εξαφάνιση που ενδημούσαν στην περιοχή, όπως θαλάσσιες χελώνες, είναι τα σίγουρα θύματα. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η λάσπη δεν είναι τοξική για τους ανθρώπους τα αποτελέσματά της, όμως, φαίνονται στα χιλιάδες νεκρά ψάρια του ποταμού. 
Ομάδες βιολόγων σπεύδουν στην περιοχή για να περισώσουν οτιδήποτε μπορούν. Έχουν οργανώσει μια επιχείρηση με την ονομασία «Κιβωτός του Νώε» και μεταφέρουν με δεξαμενές ψάρια σε άλλα μέρη όπου μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Η εταιρία που ευθύνεται για την καταστροφή δήλωσε ότι προτίθεται να βοηθήσει την προσπάθεια των βιολόγων, καθώς και στην διάνοιξη πηγαδιών για τις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού. Η καταστροφή των φραγμάτων έπληξε και το σύστημα ύδρευσης, με αποτέλεσμα να μην έχουν πόσιμο νερό περίπου 25.000 άνθρωποι, ενώ τα χημικά που απελευθερώθηκαν διείσδυσαν και στα υπόγεια ρεύματα μολύνοντας βαθιά το οικοσύστημα. 

Ισχυρό σοκ

Όσο περνάνε οι μέρες, η λάσπη που έχει κατακλύσει το χωριό Μπέντο Ροντρίγκεζ, καταπλακώνοντας σπίτια και καλύπτοντας μεγάλη έκταση, αλλοιώνει το έδαφος και θα κάνει από δύσκολη έως αδύνατη την καλλιέργεια της περιοχής. Επιπλέον, τα καθιζήματα θα αλλάξουν την πορεία των υδάτινων ρευμάτων, θα μειώσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό και θα κάνουν την γη στις όχθες του ποταμού άγονη. Η φύση υπέστη ένα ισχυρό σοκ λένε επιστήμονες και πιθανότατα τις συνέπειες θα βιώσει ολόκληρη γενιά. 
Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, δήλωσε ότι ευθύνεται η εταιρία και σύγκρινε το μέγεθος της καταστροφής με αυτήν που δημιούργησε το 2010 η BP στον κόλπο του Μεξικού. «Δεν είναι μια φυσική καταστροφή», είπε η υπουργός περιβάλλοντος της χώρας «είναι μια καταστροφή που προκλήθηκε από την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής, αλλά είναι σε μέγεθος ανάλογη με αυτές που επιφέρουν μόνο οι δυνάμεις της φύσης». Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Samarco, μέχρι στιγμής, ανέρχεται στα 65 εκατ. δολάρια και θα προστεθούν περαιτέρω ποινές. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα μηνύσει την εταιρία απαιτώντας 7,2 δισ. Το ορυχείο απασχολούσε 1.800 εργάτες, από τους οποίους 13 αγνοούνται και λόγω του μεγέθους της καταστροφής είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Η παραγωγή του ορυχείου φτάνει στους 30 εκατ. τόνους το χρόνο και αποτελεί το 10% των εξαγωγών της Βραζιλίας σε σιδηρομεταλλεύματα. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί αν θα ξαναλειτουργήσει και πότε.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet