Μόλις δύο αναφορές στους αγρότες έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας στη συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης», που έδωσε προ ημερών. Όχι, μην πάει ο νους σας στο καλό και στις προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων. Δεν μίλησε για το αγροτικό πετρέλαιο, το ρεύμα, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Δεν μίλησε για τη νέα ΚΑΠ, που τόσα καινούρια πράγματα φέρνει που θα δυσκολέψουν τους αγρότες, αρχίζοντας από τη μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων, ούτε για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη γεωργία την περίοδο 2023 - 2027 που στερείται στόχων και οράματος.

 

Δεν μίλησε για την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, για τον απεγνωσμένο αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων να επιβιώσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά τους, μέσω της γεωργίας και της παραγωγής τροφής για την κοινωνία.

Δεν μίλησε για το «μπάχαλο» και το σκάνδαλο με τις απευθείας αναθέσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ. Δεν μίλησε για την «τραγωδία» των πληρωμών των ενισχύσεων με τα χιλιάδες λάθη και τον κίνδυνο για 600 εκ. ευρώ καταλογισμούς από την ΕΕ για τα έτη 2019-2021. Και αναμένουμε και αυτούς για το 2022. Δεν μίλησε για την απαξίωση του ΕΛΓΑ και το τεράστιο ταμειακό έλλειμμα των περίπου 70 εκ. ευρώ (όπως μαθαίνουμε) για  την πληρωμή των ζημιών του 2022. Δεν μίλησε για την αποστελέχωση σε ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΦΕΤ, που καθυστερεί την εξυπηρέτηση των παραγωγών και αφήνει ακάλυπτη από ελέγχους, στα νύχια των επιτήδειων, την αγορά τροφίμων. Δεν μίλησε για την κατάρρευση δεκάδων προϊόντων και το μηδενικό εισόδημα των παραγωγών, εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν μίλησε για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, γιατί δεν έχει να επιδείξει ούτε μια παρέμβαση. Εδώ έχει ακόμα απλήρωτες τις αποζημιώσεις από τον Ιανό, τρία χρόνια τώρα.

Άλλαξε τρεις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά πολιτική για τον πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει. Απεναντίας κοπάδια με ζώα σφάζονται γιατί δεν μπορούν να αντέξουν οι κτηνοτρόφοι το κόστος των ζωοτροφών και έχουν τα ζώα υποσιτισμένα. Χιλιάδες στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα γιατί το κόστος παραγωγής είναι ποια δυσβάσταχτο. Και βέβαια βασιλεύουν οι επιτήδειοι με τις εισαγωγές, τις ελληνοποιήσεις προϊόντων με την αισχροκέρδεια.

Αντί για αυτά ο πρωθυπουργός της χώρας μας είπε ότι ως ελαιοπαραγωγός που είναι, τον απασχολεί το κόστος παραγωγής αλλά φέτος θα βγάλει λεφτά γιατί είναι ακριβό το λάδι. Η αμετροέπεια, ο ωφελιμισμός και η λογική της Μαρίας Αντουανέτας στα ύψη. Ο πρωθυπουργός των δεκάδων σπιτιών, των τραπεζικών καταθέσεων, των διακοπών και των τριημέρων, των εκατοντάδων ελαιοδέντρων και των επιδοτήσεων, δεν συγκρίνεται με τον αγρότη, κτηνοτρόφο και αλιέα που δουλεύει όλη μέρα για να επιβιώσει και να θρέψει τα παιδιά του.

Μάλιστα κατηγόρησε τους αγρότες ότι επετειακά κάθε χειμώνα βγαίνουν στους δρόμους.

Ο άνθρωπος που η μόνη του σχέση με την παραγωγή είναι ότι κάποτε κάθισε σε μια μπάλα σανό και έκτοτε ταΐζει σανό μια χώρα δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Καλύτερη απάντηση σε όλα τα παραπάνω αποτελεί ο συνεχιζόμενος αγώνας των αγροτών και κτηνοτρόφων που παλεύουν για τη ζωή τους.

Στον αγώνα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών με συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για την αγροτική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Απέναντι στο τίποτα του κου Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ως η επόμενη κυβέρνηση του τόπου, για:

- Μη καταβολή του ΕΦΚ  σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων, στην αντλία του βενζινάδικου

- Οριζόντια μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν.

- Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

- Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

- Άμεση επιστροφή στην κανονικότητα των άμεσων και δίκαιων πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

- Ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

- Δημιουργία εθνικών αποθεμάτων και επιβολή  πλαφόν ανώτατης τιμής στα είδη πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση

- Άμεση ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού και αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης για την ασφάλιση όλων των φυσικών φαινομένων και νόσων και την καταβολή άμεσα προκαταβολών στους πληττόμενους αγρότες.

- Προστασία από  πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας , χωραφιού ή στάβλου

- Καταβολή ενισχύσεων χωρίς αποκλεισμούς με δικαιοσύνη και διαφάνεια.

- Στήριξη νέων αγροτών και προγράμματα ηλικιακής ανασύνθεσης  του αγροτικού πληθυσμού.

 

Φάνης Κουρεμπές Ο Φάνης Κουρεμπές είναι γεωπόνος και μέλος του ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet