O Ανδρέας Μαυρογιάννης ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, εξελισσόμενη σε πολυσυλλεκτική, συγκεντρώνει όλο και περισσότερο την αποδοχή του κυπριακού λαού, στη διεκδίκηση του χρίσματος της Προεδρίας στις εκλογές που θα κρίνουν την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τη μια ο Α. Μαυρογιάννης και από την άλλη οι Συναγερμικοί συνεχιστές του κυβερνητικού έργου του Ν.Αναστασιάδη: ο Ν.Χριστοδουλίδης και ο Α.Νεοφύτου. Ας καταγράψουμε το πιο σημαντικό από το βαρυσήμαντο βιογραφικό του: ως Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς η επίλυση του Κυπριακού έφτασε στο “τελευταίο” μίλι όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο Α.Γκουτέρες.
Η ελιτική ρήση "χαράξου κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία” πως σας προσδιορίζει σαν άνθρωπο και περαιτέρω την απόφαση σας να διεκδικήσετε την Προεδρία;
Αυτή η ρήση συμπυκνώνει την αίσθηση του χρέους και την αφοσίωση σε στόχους και σκοπούς που υπερβαίνουν τα εγώ και προσωπικές φιλοδοξίες. Η Προεδρία της χώρας λοιπόν δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το εργαλείο για να φέρουμε σε πέρας ένα τολμηρό και προοδευτικό πρόγραμμα για την Κύπρο και ταυτόχρονα να βάλουμε μπρος για την πιο αποφασιστική προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού.
Λίγες μέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ποια είναι η στρατηγική σας για να προκριθείτε στο Β’γύρο των εκλογών;
Συνεχίζουμε με ειλικρίνεια και καθαρότητα να παρουσιάζουμε στον κυπριακό λαό το όραμα και το πρόγραμμα μας. Δίνουμε προγραμματικό περιεχόμενο σε αυτό εκφράζει το αίτημα για προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση της Κύπρου. Διότι ενώπιον της Κύπρου υπάρχει σήμερα ένα δίλημμα: είτε θα συνεχιστεί μια δεκαετία που σφραγίστηκε από πρωτοφανή σκάνδαλα και ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων είτε θα γίνει μια νέα αρχή, αρχίζοντας με την κάθαρση και την τιμωρία για όλα τα φαινόμενα διαφθοράς που ντρόπιασαν τον τόπο μας.
Πως σχολιάζετε την κριτική που σας ασκείται ότι ήσασταν στενός συνεργάτης του Ν.Αναστασιάδη, ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς; Τελικά αποστασιοποιήθηκε ο Πρόεδρος από τη λύση της ΔΔΟ μετά το Κραν Μοντανά;
Πρέπει να πω ότι συμμετείχα στη διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ κοινότητας για το Κυπριακό για πάρα πολλά χρόνια και συνεργάστηκα με σειρά Προέδρων. Ανέλαβα διαπραγματευτής της ε/κ κοινότητας το 2013 μετά από ομόφωνη τοποθέτηση των κομμάτων του Εθνικού Συμβουλίου.
Οι επίσημες διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ κοινότητας για τις οποίες εργάστηκα επί χρόνια, δεν νομίζω κανένας Ελληνοκύπριος να διαφωνούσε. Όπως για παράδειγμα το αίτημα μας για αποχώρηση του κατοχικού στρατού, κατάργηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων του 1960, την ανάγκη να είναι λειτουργικό το ομοσπονδιακό κράτος, τις θέσεις μας που στοχεύουν να λύσουν όσο πιο δίκαια γίνεται το εδαφικό, το περιουσιακό. Πέραν όμως από τις θέσεις, υπάρχουν και οι χειρισμοί που έγιναν. Επί αυτών ναι, υπήρξαν και διαφορές. Έχω πει για παράδειγμα, ότι στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά δεν έπρεπε να αφήσουμε να κηρυχθεί η λήξη, αλλά να διασφαλίσουμε τη συνέχισή της. Εκεί είχαμε φτάσει σε ένα ιστορικό σημείο για τη λύση του Κυπριακού.
Όσο αφορά τη λύση δύο κρατών, έχω εξηγήσει ότι δεν έλαβα οδηγία από τον απερχόμενο Πρόεδρο για να καταθέσω στο διαπραγματευτικό τραπέζι την λύση δύο κρατών. Αν είχα τέτοια εντολή, σίγουρα δεν θα έμενα στη θέση μου. Δυστυχώς όμως, ο απερχόμενος Πρόεδρος συζήτησε στο παρασκήνιο τη λύση δύο κρατών και αυτό είναι καλά γνωστό στο εξωτερικό, κάτι που έχει διαλύσει την αξιοπιστία της ε/κ κοινότητας διεθνώς. Προς τούτο, μίλησα δημόσια εκείνη την περίοδο προειδοποιώντας για τους κινδύνους αυτών των συζητήσεων.
Πως μπορεί το ενεργειακό να αποτελέσει τον καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού ενόψει, μάλιστα, των τεκτονικών γεωπολιτικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της Α. Μεσογείου ;
Η πρόταση μας για το Κυπριακό βασίζεται σε δύο σκέλη. Στην αταλάντευτη ετοιμότητά μας για επανέναρξη συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και όλων των συγκλίσεων. Και στις προτάσεις μας για να καταστεί η υπόθεση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου σε κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού αλλά και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δηλαδή που ονομάζω οργανικές συνθήκες ειρήνης. Όλοι οι «παίκτες» του Κυπριακού να έχουν οφέλη από την ειρήνη και όχι από την διαιώνιση του Κυπριακού και της αντιπαράθεσης.
Όσον αφορά τη σύσταση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με βάση τις συγκλίσεις στο Κραν Μοντανά είναι εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες;
Το βασικό εμπόδιο είναι η αξίωση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να ανατραπεί η βάση λύσης του Κυπριακού και να τεθεί η οριστική διχοτόμηση του νησιού στο τραπέζι. Αυτή η στάση πρέπει να αλλάξει. Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε όσα περνούν από το χέρι μας για να συμβεί αυτό και η δική μας πρόταση είναι αυτή που μπορεί να κινητοποιήσει παράγοντες και δυναμικές για να το πετύχουμε. Ακόμα και μέσα σε ένα τοπίο απαισιοδοξίας για το Κυπριακό, θα πρέπει να γεννήσουμε από την πέτρα την ελπίδα!
Ποια θα είναι η δική σας πολιτική που θα ανατρέψει τον όλεθρο της οικονομικής διακυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη; Στη δική μου η φιλοσοφία, οι ανάγκες της κοινωνίας και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν μπορεί να τίθενται διαζευκτικά με την αδήριτη ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη. Η ανάγκη για επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, για άμεσα μέτρα προστασίας από τον πληθωρισμό και για μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική στην Κύπρο είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά σημεία στα οποία συναντηθήκαμε με την κυπριακή Αριστερά και το κόμμα της, το ΑΚΕΛ.
Για αυτό και θα δείτε στο κοινωνικό μας πρόγραμμα να περιλαμβάνονται άμεσα δραστικά μέτρα για την ανακούφιση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας: όπως η μείωση των φορολογιών σε ρεύμα και καύσιμα καθώς επίσης η αποκατάσταση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής των μισθών ώστε να προστατευτεί η αγοραστική τους δύναμη αλλά και η τροποποίηση του πλαισίου για τον κατώτατο μισθό και συγκεκριμένες βελτιώσεις στις συντάξεις. Ταυτόχρονα, θα βάλουμε μπρος σχέδιο καθολικής εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, με επιδότηση που θα φτάνει μέχρι και το 100% για τα χαμηλά στρώματα, προκειμένου να συρρικνώσουμε δραστικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που στην Κύπρο ήταν στα ύψη και πριν από την ενεργειακή κρίση.
Εφόσον εκλεγείτε, πως θα καταπολεμήσετε τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα και με ποιους μηχανισμούς λογοδοσίας;
Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν πολύ θλιβερά για την Κύπρο και στον τομέα της διαφθοράς. Η διαπλοκή πήρε θεσμικό χαρακτήρα και η ίδια η απερχόμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε το κράτος ως λάφυρο. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις πρακτικές. Αφού πρώτα βέβαια, διασφαλίσουμε ότι θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι καταχράστηκαν ή/και παρανόμησαν, όποιοι κι αν είναι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Το τέλος της ατιμωρησίας είναι η πρώτη πράξη για να αναμετρηθούμε με τη διαφθορά. Στο Πρόγραμμα μας περιλαμβάνονται επίσης νομοθετικές και θεσμικές τομές, όπως η διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, η ρύθμιση θητειών σε πολιτειακά αξιώματα, ο διαχωρισμός των εξουσιών της Νομικής Υπηρεσίας και μια σειρά από άλλα.
Με ποιες πολιτικές δυνάμεις και με ποια κριτήρια/αρχές θα σχηματίσετε την κυβέρνηση σας και ποιος είναι ο οδικός χάρτης των πρώτων 100 ημερών;
Έχουμε ήδη παρουσιάσει τις προτεραιότητες μας για τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης που όπως θα δείτε σκιαγραφούν τον προοδευτικό, κοινωνικό και οικολογικό προσανατολισμό που πρέπει να αποκτήσει η Κύπρος. Κριτήριο για την στελέχωση της κυβέρνησής μας θα είναι η εντιμότητα, η δημοκρατική κουλτούρα και βεβαίως οι ικανότητες για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχουμε καταθέσει στον κυπριακό λαό.
Στο μνημόσυνο του Γρίβα(22/1) οι ροπαλοφόροι υμνητές του συγκρούστηκαν ενώ στο “μνημείο” έδωσαν το παρών και κυβερνητικά στελέχη. Που οφείλεται η άνοδος του ναζιστικού πολιτικού κόμματος (ΕΛΑΜ);
Η Κύπρος δεινοπάθησε από τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία. Είναι, πιστεύω, όρος και προϋπόθεση για να προχωρήσει η πατρίδα μας μπροστά να διδάσκει στις νέες γενιές όλη την αλήθεια για την Ιστορία μας, για τις αιτίες και τους αίτιους της τραγωδίας του 1974, για τον καταστροφικό ρόλο που διαδραμάτισε ο σοβινισμός. Μια κυβέρνηση δημοκρατική και προοδευτική, έχει αυτό το καθήκον, όπως και το καθήκον να τραβά σαφείς γραμμές άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι σε ό,τι απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου. Πέραν λοιπόν από τις κοινωνικοοικονομικές αιτίες για την άνοδο της ακροδεξιάς, υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες για όσα πράττουμε ή δεν πράττουμε. Για αυτό έχω ξεκαθαρίσει –σε αντίθεση, δυστυχώς, με τους άλλους δύο υποψήφιους- ότι από μέρους μου δεν πρόκειται και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συζήτηση και καμιά συνδιαλλαγή με το ΕΛΑΜ.
Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες από εκείνες τις εφιαλτικές μνήμες του Αττίλα που έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας;
Τόσο ως στρατιώτης στο τέλος του 1974 και μετά ζώντας στις περιοχές των προσφυγικών οικισμών είδα με τα μάτια μου τον όλεθρο του πολέμου και βέβαια όλο το δράμα του ξεριζωμού των προσφύγων. Τις χιλιάδες των Κυπρίων που βρέθηκαν στα αντίσκηνα, τις μάνες να περιμένουν τους αγνοούμενους γιους τους, οικογένειες να θάβουν νεκρούς. Όλα όσα χαράχτηκαν στο σώμα του κυπριακού λαού, χαράχτηκαν και στη μνήμη και τη συνείδησή μου. Όλα αυτά, με έκαναν να θέλω να εργαστώ για να αλλάξει η μοίρα της πατρίδας μου και να μην κατισχύσει εκείνο το έγκλημα σε βάρος της. Για αυτό τάχθηκα στην υπόθεση της ειρηνικής προσπάθειας για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.