Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση, στις 31 Ιανουαρίου, με απεργίες και διαδηλώσεις. Έτσι θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους του Παρισιού και όλων των πόλεων –μετά την τεράστια επιτυχία των δύο εκατομμυρίων διαδηλωτών– για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από τον Μακρόν.
Οι οκτώ κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που είχαν την πρωτοβουλία της πρώτης, ιστορικής, όπως αναφέρθηκε κινητοποίησης, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα «εναντίον μιας άδικης μεταρρύθμισης για το σύνολο των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πρόσκαιρα –όσων μπήκαν νωρίς στην εργασία και όσους δουλεύουν σε ανθυγιεινές εργασίες», σύμφωνα με τη δήλωση του Φιλίπ Μαρτινές, γραμματέα της CZT, ο οποίος τόνισε: «καλούμε όλο τον λαό σε μια νέα κινητοποίηση και αυτή τη φορά να είναι ακόμα πιο μαζική, για να ακουστεί το όχι στη μεταρρύθμιση πιο δυνατά». Η δήλωση αυτή έγινε μπροστά στο κοινοβούλιο, όπου βρέθηκαν οι συνδικαλιστές προκειμένου να επιδώσουν τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των συνδικάτων απευθύνθηκαν στις οργανώσεις τους καλώντας τις να προχωρήσουν σε συζητήσεις, συσκέψεις κυρίως σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι απεργίες έχουν αρχίσει σε μια σειρά σημαντικούς εργασιακούς χώρους, στα διυλιστήρια, την ενέργεια, τις μεταφορές, τα λιμάνια και αρκετές βιομηχανίες. Οι απεργίες αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με τους πολίτες, όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και τα μίντια... Αντίθετα, βρίσκονται στο πλευρό τους όταν χρειαστεί, όπως συνέβη στη Μασσαλία, αποκαθιστώντας τη διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά που το είχαν ανάγκη.
Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων, εντυπωσιακή ήταν και η διαδήλωση 150.000 και πλέον νέων, που έγινε δυο ημέρες μετά την 19η Ιανουαρίου με πρωτοβουλία των φοιτητικών, εργατικών, μαθητικών και οικολογικών οργανώσεών τους. Η διαδήλωση αυτή, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία των κομμάτων της Αριστεράς, έγινε δεκτή με ειρωνικά σχόλια από ορισμένα μίντια προσκείμενα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, όπως «μα τώρα, ειλικρινά, το πρόβλημα των νέων είναι η σύνταξη;», για να πάρουν την απάντηση από τους ίδιους τους νέους με σατιρικούς στίχους, τραγούδια και συνθήματα όπως «θέλουμε να ζούμε και όχι να επιζούμε».
Η τεράστια επιτυχία της κινητοποίησης της 19ης Ιανουαρίου δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ήταν μάλλον αναμενόμενη, σύμφωνα με αναλυτές, μετά την ενωτική στάση και συμπόρευση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ήταν επίσης μια αυστηρή προειδοποίηση των εργαζομένων και των νέων –του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα– προς τον Μακρόν ότι θα συνεχίσουν την αντίσταση με κάθε μέσον στη μεταρρύθμισή του. Όμως ο πρόεδρος ήταν πεπεισμένος, σύμφωνα με παρατηρητές, ότι η «εμβληματική μεταρρύθμισή» του θα είχε μια κάποια αποδοχή, που όπως φαίνεται δεν υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, επιμένει στη μεταρρύθμιση αυτή και θεωρεί ότι θα ξεπεράσει τα όποια εμπόδια με τον διάλογο, χωρίς ωστόσο να υποχωρεί από τις βασικές του θέσεις και κυρίως στην αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση. Μάλιστα, για να αποφύγει τις συγκρούσεις, θα επιδιώξει να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, τα συνδικάτα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, όταν μάλιστα το 70% των Γάλλων απορρίπτει τις προτάσεις Μακρόν. Και επισημαίνουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς να αναφέρονται στην πρόταση της OXFAM για φορολόγηση των πλουσίων κατά 2%. Ούτε βέβαια στην πρόταση των 200 δισεκατομμυριούχων της Γαλλίας που δήλωσαν στο Νταβός ότι «πρέπει να μας φορολογήσουν για το κοινό καλό».
Εκτός από το κοινωνικό, η μάχη θα δοθεί και στο πολιτικό επίπεδο, με αβέβαιη έκβαση για την πολιτική Μακρόν, καθώς τόσο το κόμμα του, όσο και οι σύμμαχοί του φαίνεται πως έχουν πολλές αμφιβολίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Η Αριστερά φέρεται αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη κατά της αντικοινωνικής πολιτικής του προέδρου. Προτίθεται, μάλιστα, να ζητήσει και δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασίσει η ίδια η κοινωνία.