Οι ξεχασμένοι ήρωες της πανδημίας, οι 7.100 νοσηλευτές σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, χρειάστηκε να κατεβούν σε τριήμερη απεργία για να καταφέρουν να αποσπάσουν, πέρα από τη σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών που θα προσφέρονται ισότιμα στους ασθενείς, αυξήσεις 19% σε βάθος τριετίας, προσλήψεις και μηχανισμούς προστίμων στην εργοδοσία σε περίπτωση που αθετήσει τη συμφωνία. Το 98% των νοσηλευτών ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των συνδικάτων και των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων, που ακολούθησαν στο τέλος την πολιτική των διοικήσεων άλλων μεγάλων νοσοκομείων που είχαν παραχωρήσει αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες περίθαλψης μετά την απεργία 32.000 νοσηλευτών το προηγούμενο έτος.

Στη Γερμανία την Τετάρτη ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Βερολίνου/Βρανδεμβούργου, μετά την προειδοποιητική απεργία του συνδικάτου Ver.di ενόψει της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης για 6.000 εργαζόμενους. Το Ver.di διεκδικεί αυξήσεις 500 ευρώ τον μήνα και κλαδικές συμβάσεις ενός έτους, ενώ δεν αποκλείονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες που θα πλήξουν για άλλη μια φορά τους 35.000 επιβάτες που μετακινούνται καθημερινά από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Την προηγούμενη εβδομάδα εκατοντάδες τρακτέρ έφθασαν στο κέντρο του Βερολίνου με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τις άδικες πολιτικές εμπορευματοποίησης των προϊόντων τους προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων αλυσίδων διανομής.

Στη Βρετανία τη σκυτάλη των απεργιών από τους νοσηλευτές και τους οδηγούς ασθενοφόρων την πήραν επίσης την Τετάρτη οι 2.000 εργαζόμενοι σε κέντρο διανομής της Amazon, που πραγματοποίησαν την πρώτη απεργία στην ιστορία της εταιρείας στη Βρετανία, απορρίπτοντας την αύξηση των 50 λεπτών την ώρα που προσέφερε η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, ενώ ανάμεσα στους εργαζόμενους και το συνδικάτο GMB υπάρχει η αίσθηση ότι ο Κροίσος της Amazon συμπεριφέρεται καλύτερα στα ρομπότ παρά στους εργαζόμενούς του. To συνδικάτο των νοσηλευτών RCN έχει προκηρύξει ήδη δύο νέες απεργίες τον Φεβρουάριο

Στη Γαλλία σε νέα διήμερη απεργία κατέβηκαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα, στα διυλιστήρια και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα λιμάνια και τις προβλήτες, ενώ την Τρίτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί, με τη στήριξη της CGT, μια νέα εθνική ημέρα κινητοποιήσεων και απεργιών εναντίον της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη που συνεχίζει να προωθεί στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις κινητοποιήσεις 2 εκατομμυρίων εργαζομένων. Στις 6 Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα θα πραγματοποιήσουν νέα τριήμερη απεργία, απειλώντας την κυβέρνηση με δωρεάν διανομή ρεύματος στους καταναλωτές και μεταξύ άλλων διακοπές στη ροή του υγροποιημένοι φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε επίσης στην Καταλονία με μεγάλη επιτυχία η διήμερη ενωτική απεργία των συνδικάτων του ιατρικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών και η τριήμερη απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλη απεργία και πορεία 2.000 ταξί, που παρέλυσε το κέντρο της Βαρκελώνης. «Τα δώσαμε όλα και δεν πήραμε τίποτα», φώναζαν στις διαδηλώσεις τους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί. «Οι περικοπές στην Υγεία αποτελούν δολοφονία», προειδοποίησε το Συνδικάτο των Ιατρών, υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή στην απεργία έφθασε στο 75% την πρώτη και στο 70% τη δεύτερη ημέρα, με 10 χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές να διαδηλώνουν, αφήνοντας τις άσπρες μπλούζες τους έξω από το τοπικό κοινοβούλιο, που λαμβάνει τις αποφάσεις για την Υγεία και ελέγχεται από τα καταλανικά εθνικιστικά κόμματα. Την Τετάρτη περισσότεροι από 6 χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Βαρκελώνης, φωνάζοντας ότι «λεφτά υπάρχουν, αλλά τα δίνετε στην Opus Dei», ενώ η συμμετοχή στην απεργία έφθασε στο 85,5%. Την προηγούμενη εβδομάδα οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Ανδαλουσίας πραγματοποίησαν την πρώτη απεργία τους εναντίον της δεξιάς τοπικής κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε και νέα απεργία, με τα ποσοστά συμμετοχής να κυμαίνονται μεταξύ 20% και 60% στα Κέντρα Υγείας.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet