Η κυβέρνηση των σοσιαλιστών και της Αριστεράς πέρασε από τη βουλή το τρίτο πακέτο στήριξης της κοινωνίας, ύψους 10 δισ., με το Unidas Podemos να καταγγέλλει την κερδοσκοπία και να ζητά νέα παρέμβαση μείωσης των τιμών στα τρόφιμα, ενώ η δεξιά και η ακροδεξιά στα χνάρια του Μπολσονάρου βγήκε στους δρόμους εναντίον του «προδότη» Σάντσεθ και των «κομμουνιστών». 

Οι σοσιαλιστές και η Αριστερά κατάφεραν να περάσουν στο ισπανικό κοινοβούλιο το τρίτο πακέτο στήριξης της κοινωνίας ύψους 10 δισ. ευρώ με τις 175 ψήφους των δύο κομμάτων της κυβέρνησης μειοψηφίας, των δύο εθνικιστικών κομμάτων της Χώρας των Βάσκων PNV και EH Bildu, του αριστερού «Περισσότερη Χώρα», του αριστερού εθνικιστικού κόμματος της Χώρας της Βαλένθια Compromis και άλλων μικρών κομμάτων. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, οι λαϊκιστές «Πολίτες» και οι νεοφασίστες του Vox απείχαν, όπως και η Αριστερή Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας ERC, με αποτέλεσμα οι αποχές να φθάσουν τις 164 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 7 ψήφοι κατά. 

 

Οι «μπολσοναριστές» της Μαδρίτης

 

Από την πλευρά τους, η δεξιά και η ακροδεξιά βρέθηκαν για άλλη μια φορά μαζί κατεβάζοντας 30 χιλιάδες άτομα στην κεντρική Πλατεία Θιβέλες της Μαδρίτης για να ζητήσουν την παραίτηση του «δικτάτορα», «προδότη» και «κομμουνιστή» Πέδρο Σάντσεθ, δίνοντας την εικόνα της δημιουργίας ενός δεξιού και ακροδεξιού μορφώματος στα χνάρια του «μπολσοναρισμού» της Βραζιλίας. «Για την Ισπανία, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα» διαδήλωσε στη Μαδρίτη ο αρχηγός των νεοφασιστών Σαντιάγκο Αμπασκάλ έχοντας δίπλα του βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος και των «Πολιτών».

«Ναι στη δημοκρατία, όχι στη δικτατορία», «Σάντσεθ παραιτήσου», «Αυτονομιστές έξω από εδώ», ήταν μερικά από τα συνθήματα των ακροδεξιών διοργανωτών της διαδήλωσης πίσω από τους οποίους σύρθηκε το Λαϊκό Κόμμα και οι «Πολίτες». Το Λαϊκό Κόμμα είχε καλέσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τα μέλη του να συμμετάσχουν στη διαδήλωση του προηγούμενου Σάββατου, παρόλο που ο επικεφαλής του Αλμπέρτο Νουνιέθ Φεϊχόο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρευρεθεί, αποφεύγοντας μια κοινή φωτογραφία των επικεφαλής των τριών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, του Λαϊκού Κόμματος, των «Πολιτών» και του Vox, όπως τον Φεβρουάριο του 2019, δεδομένου ότι σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές με το Λαϊκό Κόμμα να στοχεύει στη λεηλασία των ψήφων του Vox με τη λογική της χρήσιμης ψήφου κατά του Σάντσεθ και των «κομμουνιστών» της Ντίαθ.

 

Η στήριξη της κοινωνίας  

 

Το νέο πακέτο στήριξης της κοινωνίας καταργεί τον ΦΠΑ σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης, από το ήδη μειωμένο ΦΠΑ στο 4%, όπως στο ψωμί και τα άλευρα, το γάλα, το τυρί, τα αυγά, τα φρούτα και τα οπωροκηπευτικά, τις πατάτες και τα δημητριακά, ενώ μειώνεται ο ΦΠΑ στο 5% από το 10% στα έλαια και τα ζυμαρικά. Η κατάργηση και μείωση του ΦΠΑ θα ενισχύσει κατά 661 εκατ. τη ρευστότητα των νοικοκυριών έως τις 30 Ιουνίου ή έως την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 5,5%.

Τα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω των 27 χιλιάδων ευρώ και περιουσιακά στοιχεία που δεν ξεπερνούν τα 75 χιλιάδες ευρώ θα λάβουν βοήθημα 200 ευρώ το μήνα το επόμενο εξάμηνο ή 1.200 ευρώ, μέτρο που αφορά 4,2 εκατ. νοικοκυριά ή 6 εκατομμύρια άτομα. Το κόστος στις αστικές και υπεραστικές γραμμές των δήμων και των περιφερειών θα καλυφθεί κατά 30% από την κεντρική κυβέρνηση και κατά 20% από τις αυτοδιοικητικές αρχές, ενώ δωρεάν θα είναι οι μετακινήσεις στις περιφέρειες των μητροπολιτικών περιοχών και για τους τακτικούς επιβάτες στα κρατικά μέσα μεταφοράς.

Το πακέτο προβλέπει επίσης αυξήσεις στα ενοίκια μόνο έως 2% έως την 31η Δεκεμβρίου, την ακύρωση των εξώσεων και την παράταση των συμβολαίων ενοικίασης για ένα εξάμηνο. Για τους μεταφορείς και τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται έκπτωση 20 λεπτών στην τιμή για κάθε λίτρο καυσίμων έως το τέλος του πρώτου και 10 λεπτών έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

Για τους αγρότες προβλέπεται ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ σε 300.000 αγρότες, για να αντισταθμίσουν την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και άλλα 240 εκατ. για να αντισταθμίσουν την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ενώ στους αλιείς θα δοθούν για τον ίδιο λόγο 120 εκατ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση παράτεινε τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο διατηρώντας τις μειώσεις στους λογαριασμούς 27,7 εκατ. νοικοκυριών, διευρύνοντας τη μείωση του ΦΠΑ στο 5% για τα καυσόξυλα, τα πέλλετ, τις μπριγκέτες και τις βιομάζες. Μόνο οι συνολικές μειώσεις του ΦΠΑ στην ενέργεια φθάνουν στα 16,4 δισ. ευρώ από το 2021.  

Το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει την παράταση της απαγόρευσης της διακοπής της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του νερού στα ευάλωτα νοικοκυριά έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, ενώ η τιμή της φιάλης του φυσικού αερίου απαγορεύεται να ξεπερνά τα 19,55 ευρώ.

Οι βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου θα ενισχυθούν με 950 εκατ. ευρώ, ενώ 3,1 δισ. θα επενδυθούν για την αποδέσμευση της βιομηχανίας από τον άνθρακα. 

 

Το Unidas Podemos κατά της κερδοσκοπίας

 

H Ιόνε Μπελάρα, η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και γενική γραμματέας του Podemos, κατήγγειλε ότι μεγάλες αλυσίδες λιανικής τροφίμων, όπως η Mercadona, δεν μείωσε τις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αναλογικά με τη μείωση του ΦΠΑ, αλλά κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών για να συνεχίσουν να αποκομίζουν υψηλά κέρδη. Το Podemos υποστηρίζει ότι μετά την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων ο στόχος είναι να οδηγούν οι τιμές τουλάχιστον των ειδών πρώτης ανάγκης στα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θέση που στην υποστήριξε τόσο η υπουργός Εργασίας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Unidas Podemos Γιολάντα Ντίαθ όσο και ο υπουργός Κατανάλωσης και επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν. Οι μεγάλες εταιρείες διανομής και εμπορίας τροφίμων απέρριψαν τις προτάσεις της Αριστεράς να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές των προϊόντων τους. Οι υπουργοί του Unidas Podemos κατήγγειλαν μάλιστα ότι ορισμένες μεγάλες αλυσίδες λιανικής δεν μείωσαν καν τις τιμές των προϊόντων τους παρά την ακύρωση ή μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και άλλα είδη. Το Podemos προειδοποίησε τους σοσιαλιστές ότι «δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια μας, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μειωθούν οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και τα άλλα τρόφιμα». «Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερμάρκετ Mercadona Χουάν Ροϊγκ, που ελέγχει το 25,4% της αγοράς των σουπερμάρκετ,  είναι ένας αδίστακτος καπιταλιστής γιατί γεμίζει τις τσέπες του», κατήγγειλε η υπουργός και επικεφαλής του Podemos Μπελάρα, για να βρεθεί στο στόχαστρο της σοσιαλίστριας εκπροσώπου της κυβέρνησης Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ, που υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των αλυσίδων λιανικής μείωσε τις τιμές στα τρόφιμα. Στο πλευρό της Μπελάρα βρέθηκε όμως η υπουργός Ισότητας και δεύτερη στην ιεραρχία του Podemos Ιρένε Μοντέρο που τόνισε ότι «την εποχή του δικομματισμού υπήρχαν άτομα πολύ ισχυρά που δεν μπορούσε κανείς να τα κατονομάσει, αλλά τώρα έχουμε δημοκρατία και δεν υπάρχουν ακατανόμαστοι», ενώ το Unidas Podemos κάλεσε «τις μεγάλες αλυσίδες διανομής τροφίμων να εγκαταλείψουν μέρος των ιστορικών κερδών τους για να εγγυηθούν ότι οι οικογένειες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικά προϊόντα όπως τα φρούτα ή τα ψάρια».

Τις καταγγελίες του Unidas Podemos επιβεβαιώνουν τα στοιχεία ότι παρά την ετήσια άνοδο του πληθωρισμού κατά 5,7% σε ετήσια βάση οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 15,7%, με τις τιμές αγοράς από τους παραγωγούς και αυτές προς τους καταναλωτές έχουν αυξηθεί κατά 65% σε προϊόντα όπως τα αυγά, πάνω από το 20% για τις πατάτες και τις ντομάτες και κατά 16% για τα μαρούλια, τα κρεμμύδια και το γάλα, ενώ το παρατηρητήριο του αγροτικού οργανισμού COAG κατήγγειλε ότι οι μεγάλες αλυσίδες διανομής τροφίμων και οι μεγαλέμποροι αγοράζουν τα προϊόντα από τους παραγωγούς στις τιμές του 2022. «Από το χωράφι έως το ψυγείο η τιμή των αυγών αυξήθηκε κατά 60% σε ετήσια βάση στα τέλη Δεκεμβρίου του 2022, ενώ η αύξηση της τιμής της μελιτζάνας ήταν 10πλάσια του πληθωρισμού», κατάγγειλε ο COAG.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet