«Το αίμα που χύνεται ποτέ δεν θα ξεχαστεί»
(στα ισπανικά κάνει ρίμα)
σύνθημα στις διαδηλώσεις στη Λίμα, 19-23.1.23
Πανεθνική μεγάλη πορεία προς τη Λίμα και διαδηλώσεις (19-23/1/23) με απαίτηση την παραίτηση της νέας αιματοβαμμένης προέδρου κα πρώην αντιπροεδρίνας του Π. Καστίγιο Ντίνας Μπολουάρτε, τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το 2023 και Συντακτική Συνέλευση. Η βάναυση καταστολή που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα 62 νεκρούς-ές και πάνω από 800 τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα στον εξεγερμένο Νότο, συνεχίζεται και ήδη έφτασε στην πρωτεύουσα, χωρίς προσώρας νεκρούς-ές.» Παρά την «αναβαθμισμένη» συκοφάντηση των διαδηλωτών-τριών, οι πανεθνικές πλέον κινητοποιήσεις μαζικοποιούνται και διευρύνονται κοινωνικά. Η «Διεθνής Κοινότητα», όταν δεν σιωπά ή δρα στο παρασκήνιο, αντιδρά χλιαρά και κρατά ίσες αποστάσεις στη σύγκρουση (Ε.Ε).
Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από το ξέσπασμα της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης (7/12/2023) που βαθαίνει καθημερινά. Οι όλο και πιο μαζικές κινητοποιήσεις διευρύνονται χωρικά, ξεπερνώντας τα όρια του. περιφρονημένου και εν τέλει μισητού Νότου (περιοχές όπου στην πλειονότητά τους ζουν ιθαγενείς λαοί – φτωχοί αγρότες) και περνώντας από το κέντρο έφτασαν στην πρωτεύουσα Λίμα που για έξι ημέρες είναι σαν κατειλημμένη από πλήθη διαδηλωτών-τριών που αντιστέκονται στη βάναυση καταστολή. Διευρύνονται, όμως, και κοινωνικά με τη συμπόρευση σε κοινούς πλέον αγώνες συνδικάτων, φοιτητικής νεολαίας, κομμάτων/οργανώσεων της αριστεράς. Και αυτό φοβίζει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ που φαίνεται ότι σκέφτονται να άρουν την εμπιστοσύνη τους στη Μπολουάρτε και να επιλέξουν ως νέο πρόεδρο πρώην στρατιωτικό, με σκοτεινό παρελθόν.
Η Μπολουάρτε, η κυβέρνηση που ελέγχεται από τη δεξιά-ακροδεξιά και τα ΜΜΕ συνεχίζουν να συκοφαντούν τους διαδηλωτές-τριες και να εκφράζουν λιγότερο ή περισσότερο την ενδημική περιφρόνηση και μίσος προς τους ιθαγενείς και τους φτωχούς και αμόρφωτους επαρχιώτες. Ενδεικτικά, την ώρα που διαδηλωτές-τριες συγκρούονταν με δυνάμεις καταστολής στο κέντρο της Λίμας και σχεδόν σε όλη την χώρα και είχαν συλληφθεί 150-200 φοιτητές-τριες για την κατάληψη γνωστού πανεπιστημίου στο κέντρο της πρωτεύουσας προκειμένου να φιλοξενήσουν οδοιπόρους ιθαγενείς, σε συνέντευξη Τύπου σε ξένους ανταποκριτές (23/1) η Μπολουάρτε ερμηνεύει τη «βίαιη κατάσταση που ζει η χώρα» σαν να «προκλήθηκε από μια ομάδα ριζοσπαστών που έχουν δική τους πολιτική και οικονομική ατζέντα, βασισμένη στο ναρκεμπόριο, τις παράνομες εξορύξεις και το λαθρεμπόριο και για αυτό οι διαμαρτυρίες εντοπίζονται στο νότο της χώρας».
Στη συνέχεια, σαν κίνηση καλής θέλησης και ουσιαστικά καταλαγιάσματος των μαζικών και δυναμικών κινητοποιήσεων, κάλεσε σε «εθνική ανακωχή» και διάλογο». Λίγο αργότερα, μετά τις αντιδράσεις οργής των κυριολεκτικά μαχόμενων με τις δυνάμεις καταστολής σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως στο Νότο (το Μάτσου Πίτσου παραμένει κλειστό και πολλοί επαρχιακοί δρόμοι είναι κλειστοί) τους αναβάθμισε σε «τρομοκράτες», χαρακτηρισμός που ταχύτατα υιοθετήθηκε από τα ΜΜΕ.
Η απάντηση δόθηκε σχεδόν ακαριαία: νέες πανεθνικές κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα.