Ενώ ήδη η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, πυκνώνουν οι πολιτικές εξελίξεις, με κυρίαρχη την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο η 5η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σημαντικού πόλου στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συγκεντρώνοντας το εύλογο ενδιαφέρον πολλών οργανώσεων του χώρου.

Στη διάρκεια της Συνδιάσκεψης αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός και δοκιμάστηκε η στρατηγική των βασικών συνιστωσών, του ΝΑΡ και του ΣΕΚ, κυρίως ως προς τις συνεργασίες με άλλες δυνάμεις, ενόψει των επικείμενων εκλογών. Ακριβώς στο θέμα αυτό σημειώθηκε αγεφύρωτη διαφοροποίηση. Στις ψηφοφορίες που ακολούθησαν για το σχέδιο Πολιτικής Απόφασης, επικράτησαν οι απόψεις του ΝΑΡ με μεγάλη πλειοψηφία. Το ίδιο συνέβη και με την εκλογή του νέου Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου και της νέας Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής  του κόμματος.

Ο Αντώνης Δραγανίγος, από την πλευρά του ΝΑΡ – πλειοψηφίας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε δήλωσή του στην «Εποχή», υπογράμμισε ότι  «Με μαζικό κίνημα ανατροπής, οι εργαζόμενοι πρέπει να επιβάλλουν τις ανάγκες τους κόντρα στο κλίμα προεκλογικής εκκωφαντικής σιωπής που προσπαθούν να επιβάλουν. Πάνω σε αυτή την βάση η Συνδιάσκεψη οριστικοποίησε την συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις επερχόμενες εκλογές και  κατέληξε στην σε κάλεσμα πλατιάς αντικαπιταλιστικής ενότητας και ισότιμης εκλογικής συνεργασίας  με εκείνες τις δυνάμεις που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια, που υπάρχει συμφωνία στις βασικές θέσεις του αντικαπιταλισιτκού μας προγράμματος και υπερασπίζουν την αυτοτέλεια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς απορρίπτοντες προτάσεις πολιτικής- εκλογικής συνεργασίας με  δυνάμεις της «κοινοβουλευτικής αριστεράς».

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος του ΣΕΚ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τόνισε ότι: «Η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τελείωσε, ο αγώνας για να πάμε ενωτικά και αντικαπιταλιστικά συνεχίζεται! Για να μπορέσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συμβάλει στην προσπάθεια να συγκροτηθεί δυνατό πολιτικό στήριγμα για τον κόσμο που παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα και ψάχνει εναλλακτική πέρα από την αριστερά του κοινοβουλευτικού δρόμου. Η Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που ξεκίνησε με την μαζική εκδήλωση στο Στούντιο τον Δεκέμβρη, συνέχισε στην Πάτρα, κάνει επόμενα βήματα με τις εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά την επόμενη βδομάδα,  δείχνει το δρόμο! Σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συσπειρωθεί όλο το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφήνοντας πίσω αντιλήψεις και πραχτικές περιχαράκωσης».

Αν και δεν είναι πλήρως ευδιάκριτη η διαφορά των παραπάνω δηλώσεων, οι τοποθετήσεις στη Συνδιάσκεψη τη φωτίζουν καθώς στο επίκεντρό της βρίσκονται η ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά και το ΜέΡΑ25. Στην πραγματικότητα, αφενός το ΝΑΡ απορρίπτει την Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην οποία συμμετέχει η ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά και το ΣΕΚ, αφετέρου το ΣΕΚ απορρίπτει την επιλογή της ΛΑΕ για διάλογο και συνεργασία της Πρωτοβουλίας με το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Καθώς η ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά αναδείχτηκε το «μήλον της έριδος» στη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναζητήσαμε την Συμπρόεδρό της Μαριάννα Τσίχλη, η οποία μας δήλωσε τα εξής:  «Λύση δεν μπορεί να δοθεί από τις δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ που έχουν εφαρμόσει και υποστηρίζουν μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, ήδη από τη συνδιάσκεψή της, έχει απευθύνει κάλεσμα για κοινούς αγώνες, αλλά και συνεργασία στις εκλογές, σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής, εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά και στο ΚΚΕ και στο ΜΕΡΑ25. Η ηγεσία του ΚΚΕ επιμένει στη διάσπαση. Δυστυχώς και η πλειοψηφία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Ορισμένοι μάλιστα επέλεξαν τοποθετήσεις που δεν ταιριάζουν στην πρακτική, την κουλτούρα και το ήθος της αριστεράς. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια για εκλογική συνεργασία, με πολιτική, οργανωτική και ιδεολογική αυτοτέλεια, τουλάχιστον με όσες δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συζητήσουν.  Σε προγραμματική βάση, με στρατηγική μια μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση και εντός, αλλά κυρίως εκτός βουλής, που θα απαντάει στα άμεσα προβλήματα της κοινωνίας και θα θέτει στόχους ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, όποια κυβέρνηση και αν βγει που θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική στις γενικές της γραμμές, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσει μία μαζική, ενωτική, κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση. Όσοι επιμένουν να αρνούνται να εργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση, θα έχουν ιστορική ευθύνη».

Σημειώνεται πως όλοι τονίζουν την ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά ταυτόχρονα θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ως μνημονιακές δυνάμεις, δεν αποτελούν λύση στα αδιέξοδα του λαού και της χώρας.

Ωστόσο, η κατά πολλούς ευκταία συνεργασία και κοινή εκλογική κάθοδος δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Στην πραγματικότητα, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οριοθετεί ένα νέο πλαίσιο επιμέρους συνεργασιών. Καθώς η ημερομηνία των εκλογών έρχεται όλο και πιο κοντά και με δεδομένη πλέον την απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με πλειοψηφία ΝΑΡ),  αναμένονται οι τελευταίες πρωτοβουλίες είτε στην κατεύθυνση της   Πρωτοβουλίας για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είτε στην κατεύθυνση μιας συνεργασίας ανάμεσα στο ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, το δεύτερο ενδεχόμενο είναι και το πιο πιθανό.

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet