Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν, μετά τη σύνοδο στη Γερμανία των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία, εξαιτίας της απροθυμίας του Βερολίνου να συγκατατεθεί στην παραχώρηση γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο --ανησυχίες διατυπωμένες σε αμερικανικά κυρίως μέσα αναφορικά με τη συνοχή της συμμαχίας-- υποχώρησαν λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

«Οι μικρές ρωγμές που γίνονται πολύ μεγάλες για να κρυφτούν», όπως γράφτηκε, έκλεισαν την Τετάρτη, όταν ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα στείλει στην Ουκρανία δεκατέσσερα Leopard, δίνοντας, επιπλέον, την άδεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν τέτοια άρματα να κάνουν το ίδιο.

Της υποχώρησης Σολτς είχε προηγηθεί, κατά πληροφορίες του Reuters, η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να (υποσχεθούν ότι θα) στείλουν στην Ουκρανία 30 δικά τους βαρέα άρματα μάχης M-1 Abrams, όπως είχε ζητηθεί από τη Γερμανία προκειμένου και εκείνη να ανταποκριθεί «ξεμπλοκάροντας» τα Leopard.

Η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον είναι, σύμφωνα με την Wall Street Journal, προϊόν «ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης» με το Βερολίνο προκειμένου να ξεπεραστεί μια διαφωνία ικανή να προξενήσει ρωγμές στη συμμαχία, ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή στην Ουκρανία χωρίς να έχουν υπάρξει αδιάσειστα στοιχεία κάμψης της Ρωσίας.

Μιλώντας την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων) έκανε έκκληση ενότητας: «Διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όχι μεταξύ μας. Οι εσωτερικές διαφωνίας σημαίνουν ότι ο Πούτιν κερδίζει…»

«Διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας» δεν είναι ακριβώς η φράση που θα χρησιμοποιούσε ο Ολαφ Σολτς για να ορίσει τη σχέση της χώρας του με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Είναι γνωστό ότι απεύχεται την άμεση εμπλοκή της Γερμανίας έστω και μόνο για το λόγο ότι παραπέμπει σε σκοτεινές σελίδες του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου.

Δεν το απέφυγε, μολαταύτα. Δέχτηκε να δοθούν τα Leopard. Ένας λόγος γι’ αυτό θεωρείται η συνοχή της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP) της οποίας ηγείται. 

Tην Κυριακή, η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε γαλλικό κανάλι είπε, ουσιαστικά προκαταλαμβάνοντας τον καγκελάριο, ότι αν η Πολωνία ζητήσει την έγκριση του Βερολίνου για να δώσει στην Ουκρανία κάποια από τα Leopard που διαθέτει, «εμείς δεν θα σταθούμε εμπόδιο»…

Την επομένη, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει από τη Γερμανία άδεια να στείλει Leopard στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ωστόσο με νόημα, ότι η Πολωνία χτίζει έναν συνασπισμό χωρών που είναι έτοιμες να στείλουν Leopard. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει άδεια από τη Γερμανία… Ακόμη και αν η Γερμανία δεν είναι σε αυτόν τον συνασπισμό, εμείς θα παραδώσουμε τα τανκς μας, μαζί με τα άλλα, στην Ουκρανία».

Ανταπαντώντας την ίδια μέρα, ο Λαρς Κινγκμπάιλ, συμπρόεδρος, με την Σάσκια Έσκεν, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), τόνισε ότι τα Leopard δεν μπορούν να παραδοθούν από άλλες χώρες στην Ουκρανία παρά μόνο με την έγκριση της Γερμανίας. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία και θα πρέπει να ακολουθηθεί», είπε.

Εμφατικά διαφοροποιημένος, ο αρμόδιος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Άντον Χοφράιτερ δήλωσε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «έχει πλήξει την αξιοπιστία της Γερμανίας», καθυστερώντας την παράδοση Leopard στην Ουκρανία.

Το μείζον, ωστόσο, είναι άλλο. Είναι ότι το Βερολίνο, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ουάσινγκτον, έθεσε υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη δομή της στρατηγικής ασφαλείας όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης με τη Ρωσία εκτός υποκρύπτει προθέσεις στρατιωτικής εξουθένωσης, διεθνούς υποβάθμισης, απαξίωσής της ως πόλου ισχύος, πράγμα που θα μπορούσε να εξωθήσει τη Μόσχα σε αναθεώρηση της μέχρι στιγμής επιλογής της να απέχει από ενέργειες ικανές να οδηγήσουν σε άμεση αναμέτρηση με τη Δύση.

Ο «χορός των Leopard» μπορεί να αποδειχθεί η αρχή μια τέτοιας αναμέτρησης. Ήδη ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Δυτικούς να «αποφασίσουν το συντομότερο» επί της πρότασης της Πολωνίας να σταλούν στην Ουκρανία σοβιετικής κατασκευής αεροπλάνα Mig-29 από τα οπλοστάσια των χωρών της συμμαχίας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει Mig-29. Διαθέτει όμως Leopard αρκετά για να κινήσουν το ενδιαφέρον. «Η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των Leopard», έγραψε την Τετάρτη η Die Welt. Η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα Leopard σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την έγκυρη γερμανική εφημερίδα. «Περίπου 350 Leopard 2 και 500 Leopard 1. Ανάμεσά τους και 183 Leopard 2A4 ιδιαίτερα χρήσιμα στην Ουκρανία». Η οποία, για να ανακαταλάβει τα εδάφη που απέσπασε η Ρωσία, χρειάζεται «μερικές εκατοντάδες» τέτοια άρματα– γίνεται λόγος για τουλάχιστον «τρεις εκατοντάδες» Leopard.

Τέτοια νούμερα απέχουν πολύ από τα 2 ή 3 Leopard που είχε ζητηθεί αρχικά να συνεισφέρει η Αθήνα –μπαίνοντας στο χορό που «σέρνει», κατά το κοινώς λεγόμενο, η Βαρσοβία— για να πιεστεί το Βερολίνο. Όμως εσχάτως πυκνώνουν οι πληροφορίες που ανεβάζουν θεαματικά τους αριθμούς, τα δημοσιεύματα που κατατάσσουν την Ελλάδα στον, κατά Μοραβιέτσκι, «συνασπισμό» των προθύμων. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα, την Πέμπτη, του kyivpost.com, σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι από Πολωνία, Σουηδία, Φινλανδία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα και Καναδά, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αποστολή, μαζί με τη Γερμανία, Leopard στην Ουκρανία.

Η χώρα οδεύει προς εκλογές. Μάλλον απίθανο το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη να υποχωρήσει άμεσα στο αίτημα του Κιέβου. Μάλλον βέβαιο ότι θα το πράξει αν του το επιτρέψουν οι κάλπες. Ένας ακόμη σοβαρός λόγος τον οποίο η δημοκρατική αντιπολίτευση δεν πρέπει να παραλείψει στους σχεδιασμούς της, αν την απασχολεί σοβαρά η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, η θέση της Ελλάδας σε αυτήν, η σχέση, σε τελική ανάλυση, με μια Ρωσία ηττημένη ή όχι.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet