Η μόνιμη τακτική των βουλευτών της ΝΔ αλλά και του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή ήταν να ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα με το επιχείρημα (προς το ΣΥΡΙΖΑ) ότι "δύο πρώην υπουργοί σας δικάζονται αυτές τις ημέρες από το Ειδικό Δικαστήριο".

Κανείς βέβαια δεν έκανε τον κόπο να μπει στην ουσία των δύο υποθέσεων και να καταθέσει μία αξιόπιστη άποψη για το πως πραγματικά κυλούν αυτές οι δύο δίκες (των Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη και του Νίκου Παππά). Ίσως γιατί όσα έχουν λάβει μέχρι στιγμής χώρα στις ακροαματικές διαδικασίες δεν βολεύουν ιδιαίτερα το κυβερνητικό αφήγημα που συνοψίζεται στο ότι "και εσείς τα ίδια κάνατε, άρα δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε".

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη, όσοι έχουν παρακολουθήσει τη διαδικασία είναι δύσκολο να μην καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το κατηγορητήριο έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Ενώ πριν από τη δίκη είχαν καταγραφεί οι γνωστοί λεονταρισμοί (θα τους γδάρουμε κτλ), μπροστά στο δικαστήριο ειπώθηκαν πολλά δεν ξέρω, δεν είδα, δεν είμαι σίγουρος. Στην απολογία της δε, η πρώην Εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κατέστησε σαφές ότι το κατηγορητήριο ήταν ουσιαστικά μια επιχείρηση αντεκδίκησης για το γεγονός ότι η ίδια έκανε τη δουλειά της (στην υπόθεση της Novartis).

H δίκη αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες με την εισαγγελική πρόταση, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την ανακοίνωση της απόφασης η οποία, από ότι φαίνεται, θα προκαλέσει μάλλον απογοήτευση σε όσους επένδυαν σ' αυτήν για προεκλογικούς λόγους.

Στη δίκη Παππά, η πολιτική αγωγή επιχείρησε κάτι που από έμπειρους νομικούς χαρακτηρίστηκε ως "προσπάθεια αντιπερισπασμού της τελευταίας στιγμής". Η αμφίβολης αξιοπιστίας μαρτυρία της γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα και τα SMS του επιχειρηματία δεν έχουν καμία σχέση, όπως τόνισε στην "Εποχή" νομική πηγή πολύ μεγάλης αξιοπιστίας.

Πώς, άραγε, θα υπάρξει καταδίκη του πρώην υπουργού όταν το κατηγορητήριο δεν επιβεβαιώθηκε ούτε κατ' ελάχιστον κατά την ακροαματική διαδικασία; Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες μετά την απολογία Παππά, την πρόταση του Εισαγγελέα και τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Γιατί, επίσης, η κατάθεση της γραμματέα και το υλικό που προσκόμισε ο κ. Καλογρίτσας ήρθαν τώρα και όχι πριν από μήνες (στη διάρκεια της προανάκρισης για παράδειγμα) στην επιφάνεια;

Τα ευκόλως εννοούμενα προφανώς και παραλείπονται. Ωστόσο, το τοπίο θα το ξεδιαλύνουν οριστικά οι δύο αποφάσεις που αναμένονται σύντομα.

 

Νίκος Γιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet