Ούλρικε Μαρί Μάινχοφ «Καλημέρα σας, κυρία Παχλαβί», εισαγωγή, μετάφραση, επίμετρο: Αλέξανδρος Κυπριώτης, εκδόσεις η βαλίτσα, 2022
Το διάστημα 27 Μαΐου με 4 Ιουνίου του 1967 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Δυτική Γερμανία ο σάχης της Περσίας, Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί, συνοδευόμενος από την τότε σύζυγό του, Φαράχ Ντιμπά. Τότε, η δημοσιογράφος Ούλρικε Μάινχοφ γράφει στο περιοδικό konkret την «Ανοιχτή επιστολή στη Φαράχ Ντιμπά», την οποία διαβάζουμε τώρα μεταφρασμένη στα ελληνικά. Εκεί, η Μάινχοφ περιγράφει εν συντομία την κατάσταση που υπήρχε στο Ιράν επί σάχη, αποκαλύπτοντας στο κοινό της Γερμανίας μια πραγματικότητα την οποία απέκρυπταν τα μεγάλα ΜΜΕ: φτώχεια, πείνα, αρρώστιες, παιδική θνησιμότητα (1 στα 2 παιδιά), παιδική εργασία (14 ώρες δουλειά τη μέρα), διαβίωση σε τρώγλες και σε σπηλιές, ναρκωτικά, καταστολή, λογοκρισία κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος ο σάχης απομυζούσε τα εκατομμύρια της αναπτυξιακής βοήθειας προς τη χώρα. Όπως γράφει η Μάινχοφ, «19 εκατομμύρια λέγεται ότι κόστισε στη CIA μόνο η ανατροπή του Μοσαντέγ […] αλλά μην ανησυχείτε, οι δυτικές χώρες δεν θα είναι τόσο μικροπρεπείς ώστε να εκθέσουν δημοσίως τον σάχη για την υπεξαίρεση κάνα δυο δισεκατομμυρίων, το εμπόριο οπίου, τα λαδώματα […] αρκεί ο ίδιος να αποτελεί εγγύηση ότι το περσικό πετρέλαιο δεν θα κρατικοποιηθεί ποτέ ξανά».
Το εκτενές επίμετρο αποτυπώνει όλο το πολιτικό πλαίσιο της εποχής, τόσο στο Ιράν (π.χ. την απόφαση του Μοσαντέκ για εθνικοποίηση του πετρελαίου, το 1951, και την ανατροπή του, το 1953) όσο και στη Γερμανία. Οι διαμαρτυρίες κατά της παρουσίας του σάχη κορυφώθηκαν με τις μεγάλες διαδηλώσεις της 2ας Ιουνίου, όπου αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον φοιτητή Μπένο Όνεζοργκ.