Έχοντας κερδίσει το Βραβείο Κοινού στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και φέρνοντας μαζί της αρκετά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές, ήρθα η ώρα να προβληθεί και στους κινηματογράφους η ταινία «Μέρες ξηρασίας» (Kurak Günler) του Εμίν Αλπέρ.

Ένας νέος εισαγγελέας, ο Εμρέ διορίζεται στη μικρή επαρχιακή πόλη Γιανικλάρ και καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα όπως τα πολιτικά σκάνδαλα, τη λειψυδρία και τη διαχείριση του νερού και έναν βιασμό στον οποίο είναι αυτόπτης μάρτυρας. Αν και η παρουσία του γίνεται αρχικά δεκτή με ικανοποίηση από τις τοπικές αρχές, σύντομα ο Εμρέ θα βυθιστεί σε έναν παράξενο, ερεβώδη και απειλητικό κόσμο ίντριγκας και παιχνιδιών εξουσίας. Χωρίς να το καταλάβει ο νεαρός εισαγγελέας θα βρεθεί στο περιθώριο και θα νιώσει σαν εκτοπισμένος και έγκλειστος.

Με την ιδιαίτερα δυναμική του σκηνοθεσία ο τούρκος σκηνοθέτης μάς δίνει μια ευφυέστατη, καθηλωτική αλληγορία για την κοινωνία της Τουρκίας, την πατριαρχία και την ομοφοβία. Η μικρή επαρχιακή πόλη μετατρέπεται σε μια χώρα όπου κυριαρχούν τα πολιτικά σκάνδαλα και η ανδροκρατία, μια χώρα που κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να σε «καταπιεί» η γη ή να σε κατασπαράξουν τα σκυλιά με λίγα λόγια από κατήγορος να βρεθείς στη θέση του κατηγορούμενου. Στιλιζαρισμένη σκηνοθεσία σε ένα μυστηριώδες φιλμ νουάρ που θίγει πολιτικά, έμφυλα και κοινωνικά ζητήματα που συναντάμε όχι μόνο στην τουρκική τοπική κοινωνία. Με αιχμηρή κριτική ματιά ο σκηνοθέτης που ανανεώνει τον τουρκικό κινηματογράφο -από κάποιους θεωρείται ως ο διάδοχος του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν- έρχεται με τις Μέρες ξηρασίας να κάνει μια ταινία διεισδυτική η οποία συμπυκνώνει πολλά κινηματογραφικά είδη όπως το νουάρ, το γουέστερν, το (πολιτικό) θρίλερ, το σινεμά του φανταστικού.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει πει ότι «έγραψε αυτή την ιστορία για να μεταφέρει το συναίσθημα της απομόνωσης που στοιχειώνει όλο και περισσότερο τον σύγχρονο άνθρωπο σε μια κοινωνία που ο δεξιός εθνικισμός αυξάνεται συνεχώς». 

Η θαυμάσια ατμοσφαιρική φωτογραφία είναι επίτευγμα του συμπατριώτη μας Χρήστου Καραμάνη, ενώ η Ελλάδα είναι συμπαραγωγός της ταινίας.

Οι «Μέρες ξηρασίας» έχουν αποσπάσει περί τα 18 διεθνή βραβεία ανάμεσα στα οποία και εκείνα της καλύτερης ταινίας στα φεστιβάλ της Αττάλειας και της Άγκυρας.

 

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet