Σε μεγάλο φιάσκο εξελίχθηκε για την κυβέρνηση, η υπόθεση των πολυδιαφημισμένων αυξήσεων του 2023 στις συντάξεις, που έλαβαν οι συνταξιούχοι, την προηγούμενη εβδομάδα. Η πραγματικότητα νίκησε για άλλη μια φορά την «επικοινωνία», με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι, να λάβουν πολύ μικρότερες αυξήσεις, από εκείνες που παρουσίαζε για μήνες, ο φιλοκυβερνητικός τύπος.

Οι αυξήσεις στην συντριπτική πλειονότητα, δεν ξεπερνούν τα 1 ή 2 ευρώ την ημέρα και σε καμία περίπτωση δεν ισοσκελίζουν, τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και την μείωση της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων, που βιώνουν οι συνταξιούχοι. Οι κρατήσεις λόγω φόρου, περίθαλψης και η κράτηση από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) μειώνουν σημαντικά τα καταβαλλόμενα ποσά,  με αποτέλεσμα οι συνταξιουχικές ενώσεις, να προβούν σε πολύ σκληρές ανακοινώσεις, κατά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση βρέθηκε σε πανικό και αναγκάστηκε υπό το βάρος του πολιτικού κόστους, να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα, που απευθύνονται στους συνταξιούχους, εν όψει και της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται και πάλι όμως, για αναποτελεσματικές παρεμβάσεις, που δεν απαντούν στις ανάγκες των ηλικιωμένων, που λόγω των χαμηλών παροχών που λαμβάνουν, αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα λόγω και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, τις συνέπειες της ακρίβειας.

 

Αναδρομική προκαταβολή μέρους της επικουρικής σύνταξης

 

Η πρώτη εξαγγελία, αφορά την αναδρομική προκαταβολή μέρους της επικουρικής σύνταξης, με εφάπαξ καταβολή σε περίπου 40.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και περιμένουν μήνες ή και χρόνια, για την απονομή της επικουρικής. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν έως τις 15 Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής, έως και τον Ιανουάριο του 2023. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (δηλαδή πριν την 1η Ιουλίου 2022). Πρόκειται για ένα μέτρο, παρόμοιο με εκείνο της προκαταβολής της κύριας σύνταξης των 360 ευρώ, που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, με την διαφορά ότι το ποσό που θα δοθεί, θα είναι εφάπαξ (από 100-8.000 ευρώ) και για να το λάβει κανείς θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης.

Ο βασικός κίνδυνος είναι και πάλι να προκύψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, σε συνταξιούχους καθώς η ψηφιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν έχει ολοκληρωθεί και επιπλέον τα επικουρικά ταμεία που συγχωνευθήκαν στον ΕΦΚΑ είναι δεκάδες, χωρίς να έχουν ενιαίες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (αφού ο  ενιαίος κανονισμός παροχών, που προβλέπει ο νόμος, δεν έχει εκδοθεί). Θα υπάρξουν συνεπώς, αρκετοί συνταξιούχοι που θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, πίσω στον ΕΦΚΑ. Από την άλλη, τα 100 ευρώ, είναι ένα πολύ μικρό ποσό, αφού αφενός δεν θα είναι μόνιμο και αφετέρου η μέση επικουρική σύνταξη σήμερα είναι λίγο πάνω από τα 180 ευρώ. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, δια του κ. Χατζηδάκη, μέχρι πρόσφατα υποστήριζε ότι «ξεμπέρδεψε» με τις εκκρεμείς συντάξεις, για να αποδειχθεί αμέσως μετά ότι οι εκκρεμότητες στις επικουρικές συντάξεις αντί να μειώνονται, αυξάνονται (έφτασαν αισίως, τις 125.000 εκκρεμότητες).

Άραγε, γιατί τώρα επιλέγει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο μέτρο και δεν το έκανε 3,5 χρόνια; Μήπως σχετίζεται με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου; Άλλωστε, πρόκειται για χρήματα που θα τα λάμβαναν οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως, χωρίς επιπλέον δημοσιονομικό κόστος. Θετικό μεν το μέτρο, αλλά αποδεικνύεται ότι, η κυβέρνηση απέτυχε να λύσει το θέμα, αντίθετα με όσα υποσχόταν προεκλογικά.

 

Bonus προσωπικής διαφοράς

 

Η δεύτερη εξαγγελία, αφορά το «bonus προσωπικής διαφοράς» που θα λάβουν 140.000 συνταξιούχοι, που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από τις αυξήσεις του 2023 ή δεν έλαβαν κάποια άλλη ενίσχυση (250 ευρώ επιταγή ακρίβειας, μη ωφελούμενοι από κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κλπ.). Το μέτρο θα δίνει μια μικρή ενίσχυση, αλλά δεν αφορά τους εκατοντάδες χιλιάδες των συνταξιούχων, που πήραν αυξήσεις λίγων μόλις ευρώ. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να ενισχύσει το σύνολο των συνταξιούχων και τώρα αναζητά λύση, στο αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε. Αντί να ενισχύσει όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις (το επιπλέον κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ) προχώρησε σε εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις και τώρα το πληρώνει.

 

Επιταγή ακρίβειας

 

Η τρίτη δέσμευση, αφορά μια «επιταγή ακρίβειας» για χαμηλοσυνταξιούχους παρόμοια με εκείνη, που είχε δοθεί και το 2022, ύψους 250-300 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο, που αφορά κυρίως συνταξιούχους, που ζουν με ελάχιστα χρήματα, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια(δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κλπ.). Δεν αφορά παρά μια μικρή μειοψηφία των συνταξιούχων και φυσικά δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των χαμηλοσυνταξιούχων.

 

Καταβολή αναδρομικών

 

Η τέταρτη δέσμευση, που ήταν μέχρι τώρα στο τραπέζι, αλλά μάλλον εγκαταλείπεται λόγω κόστους (η δαπάνη είναι 2,5 δισ. ευρώ) είναι η καταβολή των αναδρομικών για τις αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές και «δώρα» που είχαν γίνει το 2012 (μειώσεις των νόμων 4051/2012 κ 4093/2012). Η κυβέρνηση με διαρροές, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει τα χρήματα αυτά σε δόσεις, εξαιτίας της αδικίας που είχε προκύψει, από το δικό της ν.4714/2020 με τον οποίοι αποκλείστηκαν 2,3 εκατ. συνταξιούχοι από τις καταβολές (δόθηκαν μόνο τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις και όχι το σύνολο των ποσών).

Με προεκλογικού χαρακτήρα παροχές, η κυβέρνηση προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων. Αντί να λάβει μόνιμα μέτρα ενίσχυσης (χορήγηση 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών, κατάργηση φόρων σε καύσιμα και είδη βασικής  κατανάλωσης, στήριξη του Ε.Σ.Υ., αυξήσεις και σε εκείνους τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, αύξηση αφορολογήτου κλπ.)  μοιράζει «ψίχουλα», νομίζοντας ότι, θα ξεγελάσει τους συνταξιούχους.

Οι τελευταίοι όμως ,θυμούνται πολύ καλά, ποιος έκοψε την 13η σύνταξη, ποιος τους εξαπάτησε με τα αναδρομικά, ποιος αρνήθηκε να δώσει αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, ποιος ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση, ποιος προσέλαβε «golden boys» με παχυλούς μισθούς στον ΕΦΚΑ, ποιος ξεπουλάει την ακίνητη περιουσία των Ταμείων, ποιος έκοψε τους μισθούς με τον εργατοκτόνο «νόμο Χατζηδάκη» και  με την κατάργηση του ΣΕΠΕ, ποιος έκανε απλησίαστο το βενζινάδικο, το σούπερ μάρκετ αλλά και ποιος τους απέκλεισε, από την πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την προσεχή  ανοιξη, οι συνταξιούχοι είναι βέβαιο ότι, θα στείλουν τον  βαρύ λογαριασμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Διονύσης Τεμπονέρας Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος-εργατολόγος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet