Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξε-πούλησε τη ΛΑΡΚΟ για 6 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο αποτιμάται για τη ΝΔ ο εθνικός πλούτος της χώρας. Αυτή θεωρήθηκε «συμφέρουσα τιμή» για το ελληνικό δημόσιο, τον ελληνικό λαό και τις μελλοντικές γενιές, 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων γης, 3 ορυχείων, 2 λιμανιών, ενός λιγνιτορυχείου, του εργοστασίου της Λάρυμνας και 2 οικισμών, χώρια τα τεράστια αποθέματα ορυκτών... Μάλιστα! 6 εκατομμύρια ευρώ... 6 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή.

 

Η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία που απασχολούσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους έφτασε εξαιτίας της κακοδιαχείρισης να έχει χρέη κοντά στα 600 εκ. ευρώ. Αφού σπιλώθηκε και απαξιώθηκε ως «βάρος» για τον φορολογούμενο πολίτη, αφού σταμάτησε να λειτουργεί, η ΛΑΡΚΟ παραδόθηκε ελεύθερη χρεών και χωρίς εργαζόμενους «βαρίδια». Προτιμητέος επενδυτής για τη μεταβίβαση των σχετικών περιουσιακών στοιχείων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS. Για την ιστορία... ο αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ είναι πεθερός του υπουργού επικρατείας και εμπνευστή του «επιτελικού» κράτους, Γιώργου Γεραπετρίτη. Και τι με αυτό θα μας πείτε. Απαγορεύεται; Όχι βέβαια. Όπως δεν απαγορεύεται να επισημαίνουμε και εμείς τη στενή οικογενειακή του σχέση με την εταιρεία.

 

2015-2019: ένα ξεπούλημα δρόμος

 

Από το 2012 και μετά τα χρέη της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την πώλησή της σε ιδιώτη - επενδυτή. Οι αγώνες των εργαζομένων, το πολιτικό κόστος και η κυβερνητική αλλαγή το 2015 δεν το επέτρεψαν. Σε σκληρούς μνημονιακούς καιρούς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, παρά τη χαμηλή τιμή του νικελίου. Όλοι οι εργαζόμενοι παρέμειναν στις θέσεις τους και διατήρησαν ακέραιους τους μισθούς τους, ενώ έγινε ειδική ρύθμιση με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος.

Το 2019, μόλις η ΝΔ έγινε κυβέρνηση έβαλε αμέσως πάλι μπροστά το σχέδιο ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ. Αφού ψήφισε την προκλητική τροπολογία του Φεβρουαρίου 2020 ύστερα από τρία και πλέον χρόνια Ειδικής Διαχείρισης, ύστερα από περικοπές μισθών και δώρων, ύστερα από την ομαδική απόλυσή μας, τον Αύγουστο 2022, ύστερα από την απαξίωση οτιδήποτε αφορούσε τη ΛΑΡΚΟ και την εγκατάλειψη του εργοστασίου (η σκεπή έχει καταρρεύσει και δεν έχει επισκευαστεί), ύστερα από το σταμάτημα εδώ και έξι μήνες της λειτουργίας που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 1,8 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, ήρθε η ώρα του ξεπουλήματος. Ας μη κρυβόμαστε η κυβέρνηση της ΝΔ και οι υπουργοί της Σκρέκας, Χατζηδάκης, Σταϊκούρας, ξεπούλησαν τη ΛΑΡΚΟ έναντι πινακίου φακής.

 

Πώς θα ζήσουμε;

 

Οι εργαζόμενοι λάβαμε παράταση πεντέμιση μηνών έως τις 15 Ιουλίου ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές εκκρεμότητες. Μετά μας περιμένει η εργασιακή ανασφάλεια καθώς ο ιδιώτης θα προσλάβει για απασχόληση (και όχι για εργασία!) όποιους και όσους θέλει με όποιους όρους θέλει... Εμάς που βρισκόμαστε κοντά στη σύνταξη μας προορίζουν για το «ταμείο παγκοσμιοποίησης» και τις κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων. Ήδη έχει ανακοινωθεί η έξωσή μας από τα σπίτια και τον οικισμό. Αιδώς Αργείοι! Οι ιδιώτες και κάθε είδους «κολλητοί» της κυβέρνησης πλουτίζουν με επενδύσεις που ουσιαστικά τους χαρίζονται... Εμείς πως θα ζήσουμε τις δικές μας φαμίλιες; Τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Ένα αδειανό πουκάμισο;

Σε μια περίοδο που το νικέλιο γίνεται χρυσάφι, που η ηλεκτροκίνηση και η τεχνολογία μπαταριών εισέρχονται δυναμικά στη ζωή μας, που οι βασικές ανταγωνιστικές εταιρείες της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες εδρεύουν στη Ρωσία, αντιμετωπίζουν το εμπάργκο της Δύσης, αυτοί κλείσανε και πουλάνε τη μεγαλύτερη μεταλλευτική επιχείρηση παραγωγής νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν αυτό δεν είναι ζημιά για το δημόσιο συμφέρον, αν αυτό δεν είναι έγκλημα σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά σε βάρος όλης της κοινωνίας, σε βάρος όλων των επόμενων γενεών, τότε τι είναι;

 

Όχι στο όνομά μας!

 

Όχι στο όνομα μας! Όλο αυτό το διάστημα αγωνιστήκαμε μέσα από τις γραμμές του Σωματείου μας κάνοντας μαζικά συλλαλητήρια, συνεχείς κινητοποιησεις, επανειλημμένες παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία. Ενώσαμε τις φωνές μας και υψώσαμε τις γροθιές μας μαζί με χιλιάδες άλλους άλλους εργαζόμενους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, ενάντια στην ακρίβεια και τη φτωχοποιησή μας. Δίπλα σε εμάς και τις οικογένειές μας στέκονται αλληλέγγυοι η τοπική κοινωνία, που βλέπει τον τόπο μας να απειλείται με μαρασμό, δεκάδες σωματεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την Cosco και τη Μαλαματίνα καθώς και εκατοντάδες συμπολίτες μας που αγωνίζονται πλάι μας για να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος της εθνικής μας οικονομίας.

Δεν θα τους περάσει. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Η προεκλογική αναμονή της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα μας πιάσει στον ύπνο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ή η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ θα ξανακαπνίσει μέσα από ενιαία λειτουργία με όλους μας στην εργασία, στα πόστα και τα σπίτια μας ή θα μας βρουν απέναντι. Είναι ζήτημα επιβίωσης όλων μας! Και όσο για αυτούς που ξεπούλησαν τη ΛΑΡΚΟ σύντομα θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό για τα εγκλήματα τους!

 

Δημήτρης Καραμέρης Ο Δημήτρης Καραμέρης εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet