Ομόφωνα δεκτό από την Επιτροπή Αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (PETI) έγινε το αίτημα της οικογένειας Κωστόπουλου, που ζητά να μην κλείσει η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie και να διερευνηθεί η αστυνομική βία και ο ρόλος των αστυνομικών που αθωώθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η υπόθεση, πλέον, προχωρά στην Eπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LIBE) για περαιτέρω διερεύνηση.

Η συζήτηση της 26ης Ιανουαρίου έγινε μετά από αίτημα της μητέρας του Ζακ. Το αίτημα υπερψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2022 από τους εισηγητές των ευρωομάδων της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων. Καταψηφίστηκε από τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Στην προγραμματισμένη συζήτηση της 26ης Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες παρούσα ήταν και η οικογένεια του Ζακ. Η μητέρα του Ελένη μίλησε στην Επιτροπή περιγράφοντας τη δολοφονία του παιδιού της. Η Ελένη Κωστοπούλου τόνισε πως δεν αξιοποιήθηκαν βίντεο από κινητά τηλέφωνα και κάμερες καταστημάτων. Πως οι αρχές δεν αναζήτησαν μάρτυρες για να καταθέσουν και απέρριψαν όλα τα σχετικά αιτήματα της οικογένειας. Υπενθύμισε ακόμα πως ενώ υπήρξε παραγγελία εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για να ερευνηθούν πιθανά ρατσιστικά κίνητρα των δραστών, η διαδικασία δεν προχώρησε ποτέ. Οι αρχές εξέτασαν το κινητό τηλέφωνο του νεκρού Ζακ κι όχι των κατηγορουμένων, τόνισε στην εισήγησή της η μητέρα της Zackie.

«Δεν έκανε η αστυνομία καμία έρευνα για να ρίξει φως στο συμβάν. Δεν συνέλεξαν καθόλου αποδεικτικά στοιχεία, πέρα από ένα μαχαίρι που βρήκαν στο κατάστημα, που δεν είχε όμως τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ πάνω. […] Οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν ταυτόσημες καταθέσεις. Είπαν ότι ο Ζακ ήταν επικίνδυνος, απειλούσε αυτούς και τους περαστικούς και πως χρησιμοποίησαν μόνο την απαραίτητη βία. Οι τρεις ιατροδικαστές είπαν πως όλα τα χτυπήματα και οι τραυματισμοί του Ζακ οδήγησαν στον θάνατό του από την καρδιά. Γιατί όμως αθωώθηκαν οι αστυνομικοί; Ήξεραν ότι δεν θα λογοδοτήσουν σε κανέναν. Υπάρχει μακρύ ιστορικό από αστυνομικούς που ξυλοφορτώνουν, που πυροβολούν, που βιάζουν και κάνουν άλλες αξιόποινες πράξεις. Χαίρουν όμως ατιμωρησίας και κάνουν κατάχρηση της αρχής που τους δίνεται. Δρουν αυθαίρετα», σχολίασε χαρακτηριστικά η Ε. Κωστοπούλου.

«Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου με τη συγκλονιστική της παρουσία στην Επιτροπή PETI συγκίνησε και έπεισε. Η αναφορά της θα παραμείνει ανοιχτή για το ευρωκοινοβούλιο και παραπέμπεται στην Επιτροπή LIBE για γνωμοδότηση. Οι ευρωβουλευτές απέκρουσαν την «τεχνοκρατική» αντίληψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι το θέμα δεν αφορά την ΕΕ. Όχι μόνο αυτό, αλλά συντάχθηκαν με το αίτημά της να πάρει το σώμα θέση και υιοθέτησαν την πρότασή μας να παραπεμφθεί στην αρμόδια Επιτροπή LIBE. Η μάχη της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου για Δικαιοσύνη είναι και δική μας μάχη», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής LIBE και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

«Δολοφονήθηκε άγρια και αποτρόπαια στο κέντρο της Αθήνας από ιδιώτες και αστυνομικούς. Το αποτέλεσμα της δίκης γεμίζει οργή. Η απόφαση του Δικαστηρίου αθωώνει ακόμα και την απροσχημάτιστη αστυνομική βία. Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή και συγκαλύψεις», σχολίασε στην εισήγησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Αλαβάνος, ζητώντας παράλληλα η υπόθεση να προχωρήσει και στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια Κωστόπουλου αποφάσισε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά την αθώωση των αστυνομικών από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ., τον Οκτώβριο 2022.

Η δευτεροβάθμια δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο αναβλήθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2023. Ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος και ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα σε δέκα χρόνια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά. Ο Σ. Δημόπουλος εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας, ενώ ο Α. Χορταριάς αποφυλακίστηκε δύο μήνες μετά την πρωτόδικη απόφαση, καθώς του δόθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής, πριν ακόμα καθαρογραφεί η πρωτόδικη απόφαση και παρά την ομόφωνη απόφαση των δικαστών να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του.

Η αιφνιδιαστική απόφαση αποφυλάκισης προκάλεσε την παρέμβαση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευδοκίας Πούλου, η οποία άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αναστολής εκτέλεσης της ποινής υποστηρίζοντας ότι «στερείται της απαιτούμενης ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας». Η συνεδρίαση στον Άρειο Πάγο έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2023 και η τελική απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

 

Στρατής Ηλιάκης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet