Στις προεδρικές εκλογές στην Τσεχία, ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στον δεύτερο γύρο ηττήθηκε από τον στρατηγό του ΝΑΤΟ εν αποστρατεία Πετρ Πάβελ, ο οποίος συγκέντρωσε το 57,6 έναντι του 42,4 του Μπάμπις. Ήταν δύσκολο να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα, καθώς στον πρώτο γύρο ο Πάβελ είχε συγκεντρώσει το 35,4% των ψήφων, ενώ ο Μπάμπις είχε συγκεντρώσει το 35%. Ο Πάβελ κατόρθωσε να επιτύχει τη στήριξη όλων των σημαντικών υποψηφίων που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Ο Μπάμπις, από την πλευρά του, όταν είδε ότι είχε μικρότερο ποσοστό στον πρώτο γύρο, προσπάθησε να ανακάμψει μιλώντας για ειρήνη.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε πραγματοποιηθεί μια μεγάλη διαδήλωση στην Πράγα με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Φιάλα, τον οποίο οι διαδηλωτές κατηγορούσαν ότι ακολουθούσε τις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Παρά τη σκληρή αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπάμπις δεν κατόρθωσε να αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης. Ισχυρίζεται όμως ότι είναι ικανοποιημένος και μάλλον σκέφτεται ήδη τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, μετά από δύο χρόνια.
Ο Μπάμπις προσπάθησε να πείσει εκείνο το τμήμα των ψηφοφόρων που ανησυχούν για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι ο αντίπαλός του θα ήταν ικανός να σύρει τη χώρα στον πόλεμο. Υποσχέθηκε ότι δεν θα έστελνε στρατό στην Πολωνία ή στις βαλτικές χώρες για να στηρίξουν το ΝΑΤΟ, αλλά έπειτα από αντιδράσεις από το εξωτερικό, άλλαξε θέση. Αντίθετα, ο Πάβελ, σε μια τηλεοπτική συζήτηση, δήλωσε ότι «αν κάποιος συμμετέχει σε μια συμμαχία, δεν το κάνει μόνο για να έχει τα οφέλη της συλλογικής ασφάλειας, αλλά και για να συνεισφέρει», αναφερόμενος στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Ο Πάβελ διαδέχεται τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά εν συνεχεία κατήγγειλε ως έγκλημα τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας ορκίζει την κυβέρνηση, επιλέγει τον διοικητή της κεντρικής Τράπεζας και τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου και έχει την ανώτατη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων. Ο Πάβελ θα είναι ο τέταρτος πρόεδρος της τσεχικής Δημοκρατίας έπειτα από τον χωρισμό του κράτους από την Σλοβακία το 1993.
Οι δύο υποψήφιοι υπήρξαν μέλη του κομμουνιστικού Κόμματος στη δεκαετία του '80. Όμως, ο πρώην αλεξιπτωτιστής έγινε στη συνέχεια ένας φλογερός υπέρμαχος της συμμετοχής της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. «Η τσεχική Δημοκρατία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, άρα δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο να μένουμε σιωπηλοί, να συναινούμε και να ασκούμε κριτική στα αποτελέσματα. Πρέπει να είμαστε περισσότερο ενεργοί και, ταυτόχρονα, εποικοδομητικοί», δήλωσε ο Πάβελ.
Υποσχέθηκε ότι θα είναι ένας ανεξάρτητος πρόεδρος, που δεν θα επηρεάζεται από την πολιτική των κομμάτων. Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, υποσχέθηκε και ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τη βοήθεια προς την Ουκρανία στον πόλεμο, καθώς και την υποψηφιότητα του Κιέβου για την ένταξή του στην ΕΕ.
Το θλιβερό γεγονός αυτών των τσεχικών προεδρικών εκλογών είναι, εκτός από την εκλογή ενός στρατηγού του ΝΑΤΟ εν αποστρατεία, η απουσία της αριστεράς, από τη στιγμή που ο επικεφαλής των συνδικάτων, Γιόζεφ Στρέντουλα, αποσύρθηκε πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου.