Σάρωσε δημοσκοπήσεις, προγνωστικά και διεκδικεί τη νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

 

Διαψεύστηκαν οι δημοσκοπικές Κασσάνδρες. Κατά την προεκλογική περίοδο όλες οι μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων προέβλεπαν μάχη σώμα με σώμα για το δεύτερο εισιτήριο πρόκρισης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μεταξύ του ανεξάρτητου υποψήφιου και υποστηριζόμενου από το ΑΚΕΛ, άλλων κινήσεων της Αριστεράς, κοινωνικών φορέων και εκατοντάδων προσωπικοτήτων Α. Μαυρογιάννη και του υποψήφιου πρόεδρου του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου. Στην πρώτη θέση αναδείχτηκε ο ανεξάρτητος πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, Ν. Χριστοδουλίδης, υποστηριζόμενος από τον ετερόκλητο συνασπισμό των δυνάμεων του Κέντρου, ΔΗΠΑ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ.

Με μικρή διαφορά βγήκε, τελικά, πρώτος ο Ν. Χριστοδουλίδης. Ας δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογικής αναμέτρησης:

 

 

Aς δούμε τι προέβλεπαν, συγκεντρωτικά, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τους 7 υποψήφιους και ειδικότερα για τους Α. Μαυρογιάννη, Ν. Χριστοδουλίδη και Α. Νεοφύτου:

 

 

Κατά τη διάρκεια της μακραίωνης προεκλογικής περιόδου, η υποψηφιότητα του Α. Μαυρογιάννη σημείωνε διαρκή άνοδο δημοσκοπικά, αν και εντάχθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, τελευταίος στην προεκλογική κούρσα. Όμως ποιο από τα αριθμητικά δεδομένα ανταποκρίνεται στη μοναδική έγκυρη κάλπη που ήταν η ψήφος του κυπριακού λαού; Μόνο το ΑΚΕΛ, οι εθελοντές, οι συνεργάτες και ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης ένιωθαν την ολόθερμη στήριξη του κυπριακού εκλογικού σώματος στις περιοδείες στην ελεύθερη Κύπρο αλλά και στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε την Εκκλησία και τη Μονή του Απόστολου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία. Ο κ. Μαυρογιάννης είχε δηλώσει τότε: «Το “Δεν Ξεχνώ” για εμάς δεν έχει ξεθωριάσει. Δεν έχει θαφτεί κάτω από τη σκόνη του χρόνου. Δεν το έχει ρίξει κάτω η ζωή που άλλαξε, η μανία των λίγων για κέρδος και προσωπικό βόλεμα, η αγωνία του κάθε Εφιάλτη για να ξεχάσουμε την προδοσία και το έγκλημα. Για εμάς το “Δεν Ξεχνώ” είναι σημαία που ανεμίζει ψηλά στην συνείδηση μας, μέχρι την ώρα που θα εκπληρώσουμε το χρέος μας. Κύπρος ελεύθερη, επανενωμένη, κοινό σπίτι για το σύνολο του κυπριακού λαού…».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικότερα ο Α. Νεοφύτου προέβη σε δηλώσεις αφού είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος , Ν. Αναστασιάδη. Τόνισε ότι η απόφαση για την στάση του ΔΗΣΥ ενόψει του δεύτερου γύρου για τη στήριξη ενός εκ των δύο υποψηφίων θα αποφασιστεί μέσω των συλλογικών οργάνων του κόμματος, τονίζοντας ότι ο «Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ένα δημοκρατικό κόμμα με ισχυρότατες θεσμικές διαδικασίες». Δήλωσε, επίσης, ότι «το έχω πει και προεκλογικά, το δηλώνω και απόψε. Λειτουργώ θεσμικά. Μη με συγχέετε με άλλους», αναφερόμενος, προφανώς, στον συναγερμικό του, «αποστάτη» συνυποψήφιο Ν. Χριστοδουλίδη.

Χθες, ο Ν. Χριστοδουλίδης πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας, δήλωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Α. Νεοφύτου. Προφανώς η στάση του ΔΗΣΥ -πρώτη φορά η λαϊκή ετυμηγορία έθεσε υποψήφιο του κόμματος εκτός εκλογικής αναμέτρησης- θα αποβεί σημαντική για τους δύο προκριθέντες, ενώ σήμερα έλαβαν χώρα ξεχωριστές συναντήσεις των Α. Μαυρογιάννη και Ν. Χριστοδουλίδη με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα με τον Α. Νεοφύτου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ούτε εμείς ούτε ο κυπριακός λαός δεν θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα ούτε αναχρονιστικά μοντέλα πολιτικής. Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ, μέσα από μια διεκδικητική και περήφανη εξωτερική πολιτική παραμένει η προτεραιότητά μου.» Προφανώς η αρνητική χροιά στις δηλώσεις του, όπως «πισωγυρίσματα», «αναχρονιστικά μοντέλα πολιτικής» είναι η μόνιμη επωδός προεκλογικής επιχειρηματολογίας, για τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ, δέκα ακριβώς χρόνια μετά τη θητεία Αναστασιάδη. Όσον αφορά μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της συναγερμικής δεκαετούς θητείας, τη διαφθορά, είναι εγγενής, συστημική, δεν απορρέει από την έγκριση χιλιάδων πολιτογραφήσεων από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΔΗΣΥ.

Ότι η Κύπρος έχει κατακρημνιστεί σε έκθεση του Economist όσον αφορά τον Δείκτη Δημοκρατίας κατατάσσοντας την στην κατηγορία των «ελαττωματικών» δημοκρατιών, στον όμιλο χωρών της Δυτικής Ευρώπης στην προτελευταία θέση πίσω από την Τουρκία, θα είναι προφανώς ανεξήγητο φαινόμενο για τον πρώην ΥΠΕΞ.

Ο Α. Μαυρογιάννης μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε:

«Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητα μου. Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ αυτή τη μάχη να τη δώσουμε μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτισσες και συμπατριώτες μας για τη στήριξη την εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με ήθος και εντιμότητα για να ανεβάσουμε τον τόπο μας ψηλότερα».

Τέλος, χθες ο γγ του ΑΚΕΛ Σ. Στεφάνου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Τίποτε δεν κρίθηκε σήμερα. Η δεύτερη Κυριακή, όπως λέμε συνήθως, είναι άλλες εκλογές. Εκεί θα ζυγίσουν οι πολίτες την αξιοπιστία και το ήθος αυτών που διεκδικούν τα ηνία της χώρας. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, με την τεράστια εμπειρία και τις διεθνείς του διασυνδέσεις, έχει τις δυνατότητες να αναχαιτίσει τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης – και ν’ ανεβάσει τον τόπο μας ψηλότερα. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώνει και δημιουργεί ελπίδα για την Κύπρο και τον λαό μας.»

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, στην Ποταμιά κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, ο κατοχικός στρατός τραυμάτισε έναν Ελληνοκύπριο.

Η επίλυση του Κυπριακού για τον Α. Μαυρογιάννη είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες που εντάσσονται στο πρόγραμμα κυβερνητικού έργου των πρώτων 100 ημερών. Όπως έχει δηλώσει, μια από τις πρώτες πολιτικές ενέργειες θα είναι η επικοινωνία του με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτιέρες, με στόχο την άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με βάση το διακηρυγμένο κεκτημένο συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Ο Α. Κυπριανού, πρώην γγ του ΑΚΕΛ, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, η θέση μας είναι δύσκολη, η διχοτόμηση μάς κτυπά την πόρτα. Διχοτόμηση σημαίνει τουρκοποίηση του τόπου μας, σημαίνει σύνορα με την Τουρκία μέσα στην ίδια μας την πατρίδα».

Χθες ο κ. Μαυρογιάννης προτίμησε πρώτα και πάνω από όλα να επικοινωνήσει με τον κυπριακό λαό, πριν ξεκινήσει τις επαφές του με άλλες πολιτικές δυνάμεις και υποψηφίους που αποκλείστηκαν. Χωρίς παζάρια, χωρίς υποχωρήσεις.

O A. Μαυρογιάννης μπήκε σαρωτικά στην πολιτειακή ζωή της Κύπρου, ανατρέποντας κοντόφθαλμα προγνωστικά καταφέρνοντας τη μεγάλη ανατροπή…

Μην χάσετε το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας το επόμενο σαββατοκύριακο!

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet