Frida Kahlo
Ένα μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη,
εμπνευσμένο από την προσωπικότητα της μεξικανής ζωγράφου
Οι παραστάσεις στο πλαίσιο του επιτυχημένου κύκλου Θέατρο @Μegaron Underground συνεχίζονται με το μουσικό αναλόγιο «Frida Kahlo» της Μάγδας Μαυρογιάννη, το οποίο εστιάζει στην εκρηκτική εικαστικό και στην περιπετειώδη ζωή της. Μια ζωή γεμάτη πόνο και δημιουργικότητα, όπου ο έρωτας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια καλλιτέχνις που βίωνε την ασθένειά της στην υπερβολή, δίνοντας στην οδύνη της έναν σκοπό, μετατρέποντάς την σε δημιουργία, προσπαθώντας να καταλάβει τη λογική των πραγμάτων. Η ευρηματική ερμηνεία της ηθοποιού Ματθίλδης Μαγγίρα αναδεικνύει την ιστορία της Φρίντα Κάλο, μέσα από τη σωματική της ιδιορρυθμία.
Μουσικοί σταθμοί σε αυτό το ταξίδι στη ζωή και στο έργο της μεγάλης μεξικανής ζωγράφου, τα έργα για σόλο πιάνο καθώς και για φωνή και πιάνο αγαπημένων συνθετών –Ευρωπαίων, Λατινοαμερικανών αλλά και Αμερικανών–, όπως οι Manuel Ponce, Johann Strauss II, Cole Porter, Enrique Granados, Georges Bizet, Alberto Ginastera, Kurt Weill, Darius Milhaud, Jules Massenet, Ernesto Lecuona, Dmitri Shostakovich, Joaquín Rodrigo, Heitor Villa-Lobos κ.ά. Ερμηνεύουν η μεσόφωνος Μαρισία Παπαλεξίου, ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος μεσόφωνος και η
Ματθίλδη Μαγγίρα ηθοποιός.
Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 9μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη.
Τρίπτυχο χορού «3 Rooms»
Των Γίρζι Κίλιαν, Οχάντ Ναχαρίν, Κωνσταντίνου Ρήγου
.jpg)
Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) επαναλαμβάνει την εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή «3 Rooms», με την οποία ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος επιχειρεί έναν δημιουργικό διάλογο πάνω στη σύγχρονη γλώσσα του χορού με δύο από τις σημαντικότερες μορφές του χορού παγκοσμίως, τον κορυφαίο τσέχο χορογράφο Γίρζι Κίλιαν και τον διεθνώς αναγνωρισμένο ισραηλινό χορογράφο Οχάντ Ναχαρίν. Η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου «To ισοκράτημα ενός παιδιού», σε μουσική του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη, συνομιλεί με την εμβληματική χορογραφία του Γίρζι Κίλιαν «Petite mort» και τη διάσημη χορογραφία «Minus 16» του Οχάντ Ναχαρίν, πάνω στις ιδιαίτερες ερμηνευτικές απαιτήσεις των οποίων θα δοκιμαστούν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Το έργο έχει ως αφετηρία τη βυζαντινή μουσική και πραγματεύεται την ανακάλυψη του κόσμου της φύσης και της παράδοσης. H χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου μας μεταφέρει σε έναν ασπρόμαυρο, εγκαταλειμμένο κόσμο, όπου η πινακίδα μιας ξεχασμένης διαφήμισης στέκεται σαν σκιάχτρο στον μακρινό ορίζοντα. Το έδαφος είναι χορταριασμένο, ενώ κάποια καδρόνια μοιάζουν με όπλα μιας ξεχασμένης συμπλοκής. Εφηβεία, όνειρα, ρομαντισμός. Η αγωνία για το αύριο ή αγωνία για το τίποτα. Τα όρια του κόσμου αλλάζουν, όλος ο κόσμος στα πόδια μας, όλος ο κόσμος πάνω από το κεφάλι μας. «Άραγε οι επιλογές μας είναι πραγματικά δικές μας ή προκαθορισμένες; Η εμπειρία και η γνώση απέναντι στην τραχύτητα και την ευαισθησία δημιουργούν ένα κινησιολογικό ρίσκο», σημειώνει ο Ρήγος. Χορογραφία, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος, μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης, μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας, κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης, φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ, συνεργάτιδα σκηνογράφος: Μαίρη Τσαγκάρη.
Mε τον χορευτή του Μπαλέτου της ΕΛΣ: Ντανίλο Ζέκα. Συμμετέχουν η Ορχήστρα της ΕΛΣ και σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ.
Για τέσσερις παραστάσεις, στις 15, 16, 18 και 19 Φεβρουαρίου, στις 7.30μμ (Κυριακή 6.30μμ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Kavakos and Friends
Ο Λεωνίδας Καβάκος προσκαλεί μερικούς από τους πιο λαμπερούς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς ελλήνων σολίστ, τον Αλέξανδρο Σακαρέλλο (βιολί), τον Ηλία Λιβιεράτο (βιόλα), τον Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν (βιολοντσέλο) και τον Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο). Ο κορυφαίος έλληνας βιολονίστας και οι προσκεκλημένοι του, που έχουν αναπτύξει στενή καλλιτεχνική σχέση μαζί του, θα δώσουν δύο συναυλίες μουσικής δωματίου με διαφορετικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του κύκλου Kavakos & Friends, μιας νέας καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας του διεθνούς φήμης βιρτουόζου.
Στο διήμερο αυτό, επιλέγουν να παρουσιάσουν ένα απαιτητικό ρεπερτόριο που φέρνει σε πρώτο πλάνο τις σπάνιες εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα σε όργανα και εκτελεστές. Την πρώτη βραδιά (12/2) θα ακουστούν: η Σονάτα για βιόλα και πιάνο της Rebecca Clarke [Ρεμπέκκα Κλαρκ], η Ιταλική σουίτα για βιολοντσέλο και πιάνο του Igor Stravinsky [Ίγκορ Στραβίνσκι] (σε μεταγραφή Gregor Piatigorsky), η Σονάτα για βιολί και πιάνο του Maurice Ravel [Μορίς Ραβέλ] και το Κουαρτέτο με πιάνο αρ. 2 σε μι ύφεση μείζονα του Antonίn Dvořák [Αντονίν Ντβόρζακ]. Το πρόγραμμα της δεύτερης βραδιάς (14/2) περιλαμβάνει δύο έργα-ορόσημα του Ρομαντισμού, τα Κουιντέτα για έγχορδα και πιάνο του Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν] και του Johannes Brahms [Γιοχάνες Μπραμς].
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 6μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Maria Joao Pires
.jpg)
Στο πλαίσιο του Κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές η εμφάνιση της Μαρία Ζοάο Πίρες στην Αθήνα αναμένεται ως ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα της χρονιάς, όπως άλλωστε κάθε της εμφάνιση διεθνώς. Πέρυσι έδωσε ένα συγκλονιστικό ατομικό ρεσιτάλ. Αυτή τη φορά η θρυλική πιανίστα από την Πορτογαλία θα ερμηνεύσει το Τρίτο κοντσέρτο του Μπετόβεν, συνθέτη με τον οποίο συνδέεται άρρηκτα σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Τα υπόλοιπα δύο έργα της συναυλίας ανήκουν επίσης στα δημοφιλέστερα συμφωνικά έργα του Μπετόβεν και εγείρουν τις ομορφότερες αισθήσεις και σκέψεις μας. Πόσω μάλλον όταν ερμηνεύονται από ένα ιστορικό συμφωνικό σύνολο, όπως η Ορχήστρα Εγχόρδων του Φεστιβάλ της Λουκέρνης που, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού της Διευθυντή, Daniel Dodds, έχει καταξιωθεί ως μια από τις αρτιότερες ορχήστρες δωματίου του κόσμου.
Το Σάββατο 18. Φεβρουαρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.