Ένας από τους πιο μεγάλους γραπτούς διαγωνισμούς που έχει διοργανώσει ποτέ ο ΑΣΕΠ θα λάβει χώρα το Σάββατο 4 Μαρτίου. Σκέφτεστε ότι σκεφτόμαστε και εμείς; Πολύ σωστά σκέφτεστε, ο εν λόγω διαγωνισμός έχει ένα έντονο προεκλογικό άρωμα και φέρνει στο νου εποχές Μαυρογιαλούρου, τηρουμένων, πάντα, των αναλογιών.
Η οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής του διαγωνισμού έγινε κατορθωτή μόλις προς τα τέλη του Ιανουαρίου όταν και ο τελευταίος Έλληνας είχε πληροφορηθεί ότι επίκεινται δύο εκλογικές αναμετρήσεις, πιθανότατα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αυτό δεν αποθάρρυνε τους υπευθύνους, ίσα-ίσα. Μετά βαΐων και κλάδων έκτοτε υπάρχουν συνεχείς ανακοινώσεις για το διαγωνισμό για τον οποίο έκαναν αίτηση περισσότεροι από 108.000 συμπολίτες μας!
Άγνωστες παράμετροι
Ποιες θέσεις όμως αφορά ο διαγωνισμός; Ουδείς το γνωρίζει. Όπως έγινε γνωστό από την πρώτη στιγμή, ο διαγωνισμός της 4ης Μαρτίου δεν αφορά την πλήρωση ήδη προκηρυγμένων θέσεων, αλλά τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα.
Σε ελεύθερη μετάφραση, αυτό σημαίνει ότι "δώστε τώρα εξετάσεις, εξασφαλίστε τη βάση και για το διορισμό έχει ο Θεός κάποια στιγμή μετά τις εκλογές". Είναι τουλάχιστον γνωστός ο αριθμός των θέσεων που θα κληθούν να καλύψουν οι επιτυχόντες; Οχι, οι υπολογισμοί ποικίλλουν. Η κυβέρνηση αρχικά πλάσαρε το πολύ αισιόδοξο σενάριο των 20.000 θέσεων για να υποχρεωθεί σε συνεχείς αναδιπλώσεις μετά από παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Υπολογίζεται τελικά ότι οι θέσεις θα είναι κάτι παραπάνω από 5000.
Ακόμα όμως και έτσι, το προεκλογικό αλισβερίσι δεν πρόκειται να σταματήσει. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Όπως άλλωστε σημείωνε στην "Εποχή" πηγή με άριστη γνώση των διαδικασιών "είναι πολλά τα γραφεία πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας που κλείνουν το μάτι στους υποψηφίους και τους λένε ότι "πάρτε μέρος, γράψτε, και εμείς είμαστε εδώ".
Νέα ομηρεία «επιτυχόντων ΑΣΕΠ»;
Όλα αυτά φυσικά θα είχαν αποφευχθεί αν η διοίκηση του ΑΣΕΠ έκανε πράξη το αυτονόητο. Να αναβάλλει δηλαδή το διαγωνισμό έτσι ώστε αυτός να πραγματοποιηθεί όταν σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση και όταν το μετεκλογικό σκηνικό θα έχει πλήρως ξεκαθαρίσει. Τότε δεν θα υπήρχε καμία σκιά και καμία παρερμηνεία, τώρα ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι θέλει.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα έρθει αντιμέτωπη με την πίεση των επιτυχόντων για άμεση πρόσληψη. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το διαγωνισμό του 2008 του οποίου οι επιτυχόντες δεν προσλήφθηκαν ποτέ (διότι μεσολάβησε η λαίλαπα των μνημονίων) και που ακόμα αγωνίζονται να βρουν το δίκιο τους, 15 χρόνια μετά. Ο ΑΣΕΠ, με την απόφασή του, δέσμευσε έτσι την κυβέρνηση που θα προκύψει από την πιθανότατα διπλή εκλογική αναμέτρηση.
Νησιώτες: Υποψήφιοι ενός κατώτερου θεού
Ας κάνουμε όμως την υπόθεση εργασίας ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Μία ματιά στα εξεταστικά κέντρα θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι οι νησιώτες υποψήφιοι, ειδικά αυτοί που ζουν μόνιμα στις Κυκλάδες, αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Στις Κυκλάδες λοιπόν δεν υπάρχει ούτε ένα εξεταστικό κέντρο. Ούτε στη Σύρο ούτε στη Νάξο ούτε πουθενά. Τι και αν έλαβε χώρα παρέμβαση από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο, τι και αν κατέθεσε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, τι και αν ακόμα και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης έθεσε το ζήτημα στην ολομέλεια της Βουλής; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οι Κυκλαδίτες για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό θα πρέπει να μετακινηθούν στην Αθήνα με το ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα ύψη.
Αντίστοιχα οι επτανησιώτες (εκτός των... τυχερών Κερκυραίων) θα μετακινηθούν, πάντα ακτοπλοϊκώς, στους πλησιέστερους ηπειρωτικούς προορισμούς, οι κάτοικοι των Δωδεκανήσων (πλην των Ρόδιων) το ίδιο και πάει λέγοντας. Ούτε καν στη Λακωνία προγραμματίστηκε να υπάρχουν εξεταστικά κέντρα γι' αυτό το διαγωνισμό. Τώρα σε περίπτωση που εκείνη την ημέρα σηκωθεί απαγορευτικό ελέω καιρού και οι νησιώτες δεν μπορέσουν να ταξιδέψουν, τότε...λυπόμαστε. Η διοργανώτρια αρχή δεν έχει προβλέψει κάτι, προσώρας τουλάχιστον, για τέτοιου είδους αναποδιές.
Η παραπαιδεία θριαμβεύει
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε γνώσεις γενικού περιεχομένου και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Η εξέταση και των δύο μαθημάτων θα γίνει με την μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών. Οι συντελεστές βαρύτητας είναι 50% για κάθε μάθημα. Η βαθμολογία της γραπτής διαδικασίας ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 και επιτυχόντες θα είναι όσοι περάσουν τη βάση που ορίστηκε στις 55 μονάδες για κάθε μάθημα/δοκιμασία και συνολικά.
Επειδή η ύλη είναι πρακτικά... ανεξάντλητη, η παραπαιδεία ήδη θριαμβεύει. Η "αγορά" προσφέρει λύσεις με φροντιστηριακά μαθήματα και εξετάσεις προσομοίωσης με πακέτα που στοιχίζουν από 200 μέχρι 500 ευρώ. Ετσι λοιπόν θα παρατηρηθεί και πάλι το φαινόμενο πτυχιούχοι των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, να μπαίνουν στη διαδικασία εντατικής προετοιμασίας μέσω φροντιστηρίου για ένα διαγωνισμό που μελλοντικά (κανείς δεν ξέρεις πότε) ίσως τους εξασφαλίσει μία θέση στο δημόσιο.
Γιατί ένα, δύο ή τρία πτυχία δεν είναι ποτέ αρκετά για μία ρημαδιασμένη πρόσληψη σε μία δημόσια υπηρεσία.