Οι μεγάλες αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν από κάθε άποψη την Ιταλία οξύνονται όλο και περισσότερο μετά την έλευση της ακροδεξιάς κυβέρνησης. Τα κινήματα δεν σταματούν τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την προστασία του περιβάλλοντος, την αρωγή των προσφύγων, για τη βελτίωση της ζωής των ευάλωτων. Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να δείξει το σκληρότερο πρόσωπό της.
Σε απεργία πείνας για 110 μέρες
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του φυλακισμένου αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο, ο οποίος κάνει απεργία πείνας εδώ και 110 ημέρες, λόγω της ένταξής του εδώ και δέκα μήνες στο καθεστώς του άρθρου 41bis του Σωφρονιστικού Κώδικα, δηλαδή σε σκληρή απομόνωση, σε ειδικό τομέα χωριστό από την υπόλοιπη δομή, με επισκέψεις μόνο μια φορά το μήνα, με δικαίωμα να τηλεφωνήσει μόνο μια φορά το μήνα και με έξοδο στο προαύλιο με παρουσία το πολύ άλλων τεσσάρων ατόμων. Το άρθρο αυτό ψηφίστηκε μετά από τη δολοφονία του εισαγγελέα Τζοβάνι Φαλκόνε, της συζύγου του και τριών αστυνομικών της συνοδείας του, το 1992, μετά από βομβιστική επίθεση της Cosa Nostra. Σκοπός του άρθρου ήταν να εμποδιστεί η επικοινωνία των κρατουμένων που ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση με το εξωτερικό περιβάλλον.
Από το καθεστώς του άρθρου 41bis ένας από τους νονούς της μαφίας, ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο, δεν βγήκε ούτε ετοιμοθάνατος. Η περίπτωσή του επανήλθε στο προσκήνιο, με την απεργία πείνας του Κόσπιτο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν αγωνίζεται μόνο για τον εαυτό του, αλλά για να καταργηθεί το συγκεκριμένο άρθρο.
Η συζήτηση για το 41 bis είναι ιδιαίτερα έντονη στην ιταλική κοινωνία, ενώ κοινωνικοί επιστήμονες, νομικοί, αλλά και απλοί πολίτες θέτουν το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να αναμορφώσει τον κρατούμενο ένα είδος θανάτου εν ζωή. Για την υπόθεση Κόσπιτο δεν διαδηλώνουν μόνο οι αναρχικοί, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών.
O υφυπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ντελμάστρο κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι δεν δίστασε να δώσει απόρρητες συζητήσεις του Κόσπιτο με μαφιόζους συγκρατουμένους του (με θέμα το συγκεκριμένο ζήτημα) στον αντιπρόεδρο του Copasir (Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια της Δημοκρατίας) Τζοβάνι Ντοντζέλι. Ο τελευταίος κατηγόρησε τέσσερις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, που επισκέφτηκαν τον Κόσπιτο για να τον πείσουν να σταματήσει την απεργία πείνας, ότι «είναι με το μέρος των τρομοκρατών» και αναφέρθηκε στη Βουλή στις απόρρητες συζητήσεις. Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε την παραίτηση των Ντοντζέλι-Ντελμάστρο, αλλά η Μελόνι αρνείται. «Το κράτος δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες με αυτούς που το απειλούν και αυτό ισχύει για τη Μαφία χθες και για τους αναρχικούς σήμερα», δήλωσε.
Σε προεκλογικό ρυθμό
Η περίπτωση Κόσπιτο βοήθησε στο να αντιστραφεί λίγο η συνεχής πτώση του Δημοκρατικού Κόμματος των τελευταίων μηνών. Στις δημοσκοπήσεις της εταιρείας Swg το ΔΚ καταγράφει ένα +0,6% την εβδομάδα μεταξύ 1ης και 6ης Φεβρουαρίου, με το συνολικό ποσοστό να φθάνει στο 14,8%. Παράλληλα, εξαιτίας των εντάσεων, οι Αδελφοί της Ιταλίας αυξάνουν επίσης τα ποσοστά τους κατά +0,2%. Παραμένουν πρώτο κόμμα με ποσοστό 30,6%.
Στις οργανώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος σε όλη την Ιταλία από 3 έως 12 Φεβρουαρίου τα μέλη συζητούν τα προγράμματα και ψηφίζουν τους υποψηφίους για τη θέση του/της γραμματέα. Μόνο στη Λομβαρδία και στο Λάτιο, οι ψηφοφορίες θα παραταθούν έως τη 19η Φεβρουαρίου, λόγω των περιφερειακών εκλογών στις 12 και 13 Φεβρουαρίου. Τα ονόματα των τεσσάρων υποψηφίων είναι Στέφανο Μπονατσίνι, Έλι Σλάιν, Πάολα Ντε Μικέλι και Τζιάνι Κούπερλο. Οι δύο επικρατέστεροι θα ψηφιστούν από το διευρυμένο σώμα την 26η Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής ο Μπονατσίνι είναι γύρω στο 48,8%, η Σλάιν στο 36,94%, ο Κούπερλο στο 8,41% και η Ντε Μικέλι στο 5,85%.
Στις περιφερειακές εκλογές στη Λομβαρδία ο υποψήφιος του ΔΚ Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο, που υποστηρίζεται και από τους 5 Αστέρες και τον συνασπισμό Ιταλικής Αριστεράς- Πράσινων έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Στο Λάτιο η Ιταλική Αριστερά υποστηρίζει τη Ντονατέλα Μπιάνκι, υποψήφια των 5 Αστέρων και οι Πράσινοι τον Αλέσιο Ντ’ Αμάτο, υποψήφιο του ΔΚ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πάντως, φαίνεται πιθανότερη η νίκη του Φραντσέσκο Ρόκα, υποψηφίου της Δεξιάς.
Νομοθέτησαν τις ανισότητες
Ενώ, λοιπόν, η αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, η κυβέρνηση βαδίζει προς την επίτευξη των στόχων της. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη «διαφοροποιημένη περιφερειακή αυτονομία» που πρότεινε η Λέγκα, η οποία, αν τελικά εφαρμοστεί, θα αυξήσει περαιτέρω τις ήδη μεγάλες ανισότητες κυρίως μεταξύ Νότου και Βορρά.
Με φόντο τη Λιβύη, η κυβέρνηση συνεχίζει τη ρατσιστική και απάνθρωπη πολιτική της, με την ανοχή και αρωγή της ΕΕ. Σε επίσημη τελετή παραδόθηκε ένα νέο σκάφος για το λιβυκό λιμενικό (θα ακολουθήσουν και άλλα), με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι να δηλώνει ότι «η παράδοση είναι τμήμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων» και τον επίτροπο ΕΕ Βαρχέλι να λέει «Βοηθάμε τη Λιβύη να προστατέψει τα σύνορά της και τα δικά μας».
Εξήντα έξι άνθρωποι πέθαναν μόνο τον Γενάρη, ενώ στο τελευταίο τραγικό ταξίδι έχασαν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια νέα μητέρα με το τεσσάρων μηνών βρέφος της.
Την ίδια μέρα της τελετής παράδοσης του ταχύπλοου στο λιβυκό λιμενικό, υπήρξε προσπάθεια άλλων λιβυκών σκαφών του λιμενικού να καταλάβουν τέσσερα ιταλικά αλιευτικά σε διεθνή ύδατα. Και δεν είναι η πρώτη φορά.