Η ανάληψη της εξουσίας από τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, με συμμετοχή ακόμα και φασιστικών δυνάμεων, με επικεφαλής τον Μπ. Νετανιάχου θέτει, περισσότερο από ποτέ, εν αμφιβόλω την προοπτική δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Στόχος της νέας κυβέρνησης η ολοκληρωτική κατάληψη της Δυτικής Όχθης. Οι φονικές συγκρούσεις, η αιματοχυσία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη συνεχίζονται αδιάκοπα. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν τον Νετανιάχου ότι «ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες από τη 2η Ιντιφάντα». Η «Εποχή» πήρε συνέντευξη από την υφυπουργό Εξωτερικών και Ομογένειας της Παλαιστίνης, δρ Αμάλ Τζαντού (Dr Amal Jadou). Την ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που διέθεσε για να μας δώσει τη συνέντευξη.
Η πρέσβυς δρ Αμάλ Τζαντού διαθέτει ειδίκευση στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Μετά από μια επιτυχημένη θητεία στις διπλωματικές αποστολές της Παλαιστίνης και έχοντας διατελέσει γενική διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Γραφείο του Πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στις 19/9/2019 ανέλαβε τη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών και Ομογένειας, αποτελώντας πρότυπο για τις γυναίκες της Παλαιστίνης αλλά και ευρύτερα της Μ. Ανατολής.
Για την καθοριστική της συμβολή στην ανάπτυξη των σχέσεων της Παλαιστίνης με την Ιταλία και με τη Γαλλία, της απονεμήθηκαν αντίστοιχα τα παράσημα: Ιππότης του Τάγματος «Άστρο της Ιταλίας» και Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής και από τον Αραβικό κόσμο, συγκεκριμένα στην Ιορδανία, έχει βραβευθεί για τον πρωτοποριακό της ρόλο στην πολιτική και στη διπλωματία.
Ποια είναι η θέση της Παλαιστινιακής Αρχής όσον αφορά τον νέο κύκλο αιματοχυσίας στην Τζενίν και στον οικισμό Νεβέ Γαακόβ στην Ιερουσαλήμ;
Οι πολιτικές της νέας ισραηλινής κυβέρνησης κλιμακώνουν σε πρωτοφανή επίπεδα την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη. Είναι προφανές ότι η αυτή η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, καθώς για το κυρίαρχο πολιτικό κόμμα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, το Λικούντ, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι η αποτροπή δημιουργίας Παλαιστινιακού Κράτους σε οποιοδήποτε μέρος του εδάφους της ιστορικής Παλαιστίνης. Αφού ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, προχώρησε στη λήψη πολύ σοβαρών μέτρων εναντίον των Παλαιστινίων, που περιλαμβάνουν συλλήψεις, επιδρομές και εφόδους σε παλαιστινιακές πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς ακόμα και δολοφονίες νέων παιδιών. Μόνο τον πρώτο μήνα του νέου έτους, γίναμε μάρτυρες εκτέλεσης 38 Παλαιστινίων, μεταξύ αυτών ήταν 8 παιδιά και μια ηλικιωμένη γυναίκα. Τέτοιου είδους πολιτικές δεν οδηγούν στην ειρήνη αλλά στην απελπισία και στην απώλεια ελπίδας, υπονομεύοντας κάθε προοπτική για την οικοδόμηση της ειρήνης για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.
Η περιοχή Νεβέ Γαακόβ είναι ένας οικισμός που χτίστηκε κατά παράβαση του Διεθνούς Δίκαιου και της 4ης Σύμβασης της Γενεύης, σχετικά με τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει στην Παλαιστινιακή Αρχή να έχει οποιουδήποτε είδους εξουσία ή άσκηση κυριαρχίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο νεαρός Παλαιστίνιος που είχε εμπλακεί στους πυροβολισμούς, είχε χάσει τον παππού του το 1998 ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από έναν ισραηλινό έποικο. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο ξάδελφος του πυροβολήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής στον προσφυγικό καταυλισμό Σουφάτ. H βία «γεννά» περισσότερη βία. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ιερή, για αυτό πρέπει να εργαστούμε εντατικά για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ζήτησε τη σύσταση Ισραηλινής Εθνικής Φρουράς, προειδοποιώντας για νέα επιχείρηση εναντίον της Γάζας. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Ο Μπεν Γκβιρ είναι ένας εξτρεμιστής ηγέτης, ένθερμος υποστηρικτής της ανωτερότητας του εβραϊκού λαού και των φασιστικών ιδεωδών. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια παραστρατιωτική μονάδα και απαιτεί να δοθούν όπλα στους έποικους. Τέτοιες ενέργειες το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι η κλιμάκωση της ήδη έκρυθμης κατάστασης και τελικά θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ εποίκων και των αυτόχθονων Παλαιστινίων.
Ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σμότριχ ζητά την de facto προσάρτηση της Δυτικής Όχθης. Αυτή η θέση συνιστά επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου;
H Παλαιστίνη είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Έχουμε ζητήσει από τη Διεθνή Κοινότητα να λάβει μέτρα για να τερματιστούν από το Ισραήλ οι παραβιάσεις της διεθνούς δικαιϊκής τάξης και περαιτέρω να παρασχεθεί προστασία στον παλαιστινιακό λαό που ζει υπό ισραηλινή κατοχή. Η 4η Σύμβαση της Γενεύης έχει ισχύ στα κατεχόμενα εδάφη και ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα έχει υιοθετήσει ως λύση σε αυτήν τη σύγκρουση τη δημιουργία των δύο κρατών στα σύνορα του 1967. Τα κράτη θα πρέπει να σεβαστούν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους δυνάμει του Διεθνούς Δικαίου και να προασπίσουν τη λύση της οποίας είναι υπέρμαχοι. Χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, καλούνται να το πράξουν. Μια τέτοια ενέργεια δεν είναι συμβολική αλλά είναι καθοριστικής σημασίας. Γι’ αυτό έχουμε αναφέρει το ζήτημα των εποικισμών, τις ισραηλινές θηριωδίες των εξωδικαστικών εκτελέσεων όπως και άλλων πολιτικών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας να εκδώσει συμβουλευτική γνωμοδότηση. Η απόφαση του διεθνούς δικαιοδοτικού μηχανισμού θα συμβάλει στο να αντιληφθεί η Διεθνής Κοινότητα τη βαρύτητα των ισραηλινών παραβάσεων και περαιτέρω να αντιδράσει. Στο παρελθόν αντιτάχθηκε στις αποφάσεις του Νετανιάχου προσάρτησης de jure παλαιστινιακών εδαφών. Δεν περιμένουμε τίποτα λιγότερο ιδιαίτερα όταν ο Νετανιάχου και οι υπουργοί του επιδιώκουν την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.
Θα υπάρξουν αντίποινα του Ισραήλ εναντίον της κυβέρνησης σας σε σχέση με την προσφυγή και αν ναι ποιες θα είναι οι συνέπειες εφαρμογής τους;
Το Ισραήλ έχει προβεί σε αντίποινα μιας ειρηνικής, μη βιαίας, διπλωματικής, πολιτικής ενέργειας της ηγεσίας της Παλαιστίνης να ζητήσει συμβουλευτική γνώμη από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Έλι Κοχέν υπερασπιζόμενος αυτές τις κυρώσεις δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ενδιαφέρεται για μια λύση, ούτε για μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι -την εχθρική στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ- και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να καταφέρει πλήγμα στο Ισραήλ.
Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν: εκτροπή κεφαλαίων της Παλαιστινιακής Αρχής για να αποζημιώσει θύματα «επιθέσεων» Παλαιστινίων, αντισταθμίζοντας πληρωμές που κατεβλήθησαν ως χρηματική ενίσχυση για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, τους μάρτυρες και τις οικογένειες τους για το 2022. Επιπρόσθετα προβλέπεται «πάγωμα» σε όλες τις άδειες οικοδόμησης στην Περιοχή Α -όπως αυτή καθορίζεται από τις Συμφωνίες του Όσλο- και παρακράτηση παροχών Παλαιστινίων που αντιστέκονται έμπρακτα στο Ισραήλ με πολιτικά και νόμιμα μέσα.
Αξίζει να αναφέρω ότι περισσότερα από 100 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπέγραψαν κείμενο σύμφωνα με το οποίο τάσσονται κατά των κυρώσεων που ελήφθησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση, που στρέφονται εναντίον των Παλαιστίνιων, της ηγεσίας και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι προφανές ότι λόγω της έλλειψης διεθνούς δραστηριοποίησης, αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί δια της ισχύος την κυριαρχία της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ ταυτόχρονα θα προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα της Διεθνούς Κοινότητας να χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Ισραήλ ως εγκλήματα πολέμου.
Είναι γνωστοί οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας Ελλάδας Παλαιστίνης. Σκοπεύετε να επισκεφτείτε τη χώρα μας;
Οι ελληνο-παλαιστινιακές σχέσεις έχουν ιστορικό υπόβαθρο και η φιλία των λαών μας εδράζεται σε γερά θεμέλια. Θα χρειαστεί να εργαστούμε περαιτέρω για να ενδυναμώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς. Ο ελληνικός λαός στην πορεία της ιστορίας του έχει αποδείξει την απόλυτη δέσμευση του στη Δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δίκαιο, στο δικαίωμα των λαών στον αυτοπροσδιορισμό τους και στην ελευθερία. Συνεπώς η στήριξη του στους Παλαιστίνιους απορρέει από τον σεβασμό του για αυτές τις πανανθρώπινες αξίες, όπως επίσης και από τους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που πηγάζουν από τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλεπίδρασης που υπάρχουν μεταξύ των χωρών μας, φέρνοντας τους λαούς μας κοντά.
Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας σας και τους φίλους της Παλαιστίνης, ότι ανυπομονώ για το επόμενο μου ταξίδι στη χώρα σας. Εάν οι πολιτικές συνθήκες μου επιτρέψουν να φύγω από την Παλαιστίνη, σκοπεύω να έρθω στην Ελλάδα με την πρώτη ευκαιρία, εάν είναι εφικτό, τον Μάρτιο.