Ο Γιάνης Βαρουφάκης ταξίδεψε στην Κούβα και το Μεξικό με σκοπό την προώθηση της ιδέας για μια Προοδευτική Διεθνή, το προηγούμενο διάστημα. Όμως την ίδια ώρα τα ηγετικά στελέχη του ΜέΡΑ25 εργάζονταν συστηματικά και αθόρυβα, προκειμένου να λειάνουν το έδαφος για μια εκλογική συνεργασία του κόμματος με άλλες αριστερές δυνάμεις.

Το τοπίο ξεκαθάρισε αρκετά με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην οποία επικράτησαν οι απόψεις του ΝΑΡ για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, καθώς απορρίπτει μια σύμπραξη με την ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά. Από την πλευρά του το ΣΕΚ επιμένει στην Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, απορρίπτει ωστόσο και τη συνεργασία με το Μέρα25, σε αντίθεση με τη ΛΑΕ, η οποία επιδίωκε εξαρχής μια ευρύτερη συνεργασία τόσο με τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όσο και με τα κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, πλην ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις αυτές και οι διαβουλεύσεις που έχουν ήδη προηγηθεί ανάμεσα στο ΜέΡΑ25 και τη ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά, έχουν δρομολογήσει τη συνεργασία των δύο κομμάτων και πολύ σύντομα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωσή της. Σημειώνεται, όμως, ότι ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι «το ΜέΡΑ25 δεν κατεβαίνει με άλλα κόμματα, αλλά θα δώσει χώρο στα ψηφοδέλτιά του σε εκπροσώπους φορέων, κινημάτων και κομμάτων στο πλαίσιο προγραμματικής σύγκλισης και συστράτευσης στοχεύοντας το ΜέΡΑ25 να είναι –όπως εξαρχής στοχεύαμε– ο καταλύτης της ενότητας που αρνιόταν να γεννηθεί μετά το 2015». Η δήλωση αυτή προκάλεσε κάποια αμηχανία στην ηγεσία της ΛΑΕ, η οποία όμως ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα. Μάλιστα, πηγές του ΜέΡΑ25 διευκρίνισαν στην «Εποχή» ότι το εκλογικό σχήμα θα έχει τίτλο με επιθετικό προσδιορισμό που θα εκφράζει τη συνεργασία.

Ενδεικτικές είναι οι προσεκτικές διατυπώσεις των δύο κομμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της ΠΓ της ΛΑΕ – Ανυπότακτης Αριστεράς αναφέρεται ότι: «Η πολυδιάσπαση της Αριστεράς, οι διαφορετικές ιεραρχήσεις δυνάμεών της σε μείζονα πολιτικά ζητήματα, δεν βοηθούν για να ανατραπεί το ΤΙΝΑ (δεν υπάρχει εναλλακτική) και να αποκτήσει ξανά ο λαός αυτοπεποίθηση… Σε αυτές τις δύσκολες για τον λαό συνθήκες χρειάζεται μια συσπείρωση όλων των αριστερών αντισυστημικών δυνάμεων, τόσο των κοινοβουλευτικών (ΚΚΕ , ΜΕΡΑ25), όσο και των δυνάμεων της ριζοσπαστικής μαχητικής Αριστεράς, ώστε να διαμορφώσουν μια εκλογική συμμαχία, με ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική αυτοτέλεια κάθε δύναμης, να πραγματοποιήσουν μια ενότητα μέσα στις διαφορετικότητες τους, με ένα εκλογικό πρόγραμμα που θα απαντάει στα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων, των νέων, του λαού γενικότερα… Χρειάζεται μια εκλογική συμμαχία που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ανάταση της κοινωνίας και των κινημάτων της, να συμβάλει για να οικοδομηθεί μια αξιόμαχη αποτελεσματική κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση μετά τις εκλογές όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από αυτές, που θα υλοποιεί παρόμοια πολιτική…».

Από το ΜέΡΑ25 δηλώνουν ότι «προχωράμε με το αγωνιστικό κομμάτι της μη συνθηκολογημένης Αριστεράς που δεν το βάζει κάτω, με ανθρώπους ανένταχτους, τίμιους, άσπιλους, με πατριώτες, που δεν αντέχουν να βλέπουν τη δέσμια Ελλάδα σε αυτή τη δέσμια Ευρωπαϊκή Ένωση», ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείναμε διάλογο πριν από τις εκλογές και συνεργασία στη βάση ενός προγράμματος ρήξης με την ολιγαρχία. Δεν τους το προτείναμε, βέβαια, επειδή τους έχουμε εμπιστοσύνη. Τους το προτείναμε από σεβασμό στους προοδευτικούς ανθρώπους που εξακολουθούν να τους ακολουθούν. Εκείνοι επέλεξαν να κλείσουν την πόρτα σε αυτόν τον διάλογο, παραπέμποντας μας για μετά τις εκλογές, δηλαδή, όταν μόνο τις “καρεκλίτσες” και τα αυτοκίνητα μπορούμε να μοιράσουμε, κάτι που, βέβαια, δεν μας ενδιαφέρει. Απλό το μήνυμά μας προς τους προοδευτικούς ανθρώπους που εξακολουθούν να βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ: η ηγεσία σας επέλεξε ως μοναδικό συνομιλητή σας το διαπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που θεωρεί κατόρθωμα του και προσφορά μεγάλη, μεγίστη, στη χώρα, ότι μας έβαλε αλυσοδεμένους στο πρώτο μνημόνιο. Ένα κόμμα για το οποίο ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ντρεπόταν σήμερα, όχι βέβαια όσο ντρέπεται αυτό το κόμμα για τον Ανδρέα Παπανδρέου». Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 αφήνει σαφείς αιχμές και προς το ΚΚΕ, «το οποίο πασχίζει να μας δαιμονοποιεί παρουσιάζοντας μας ως “ανάχωμα του συστήματος”. Το μήνυμα των ηγεσιών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ελήφθη», υπογραμμίζουν στη Μαυροματαίων.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, στην εφημερίδα μας: «Στις πολύ οριακές συνθήκες που διανύουμε, με μια κυβέρνηση να πορεύεται δεδομένα προς εξυπηρέτηση των ολιγαρχικών συμφερόντων, ακόμα και με την επιστράτευση υποκλοπών, καταστολής και νομοθέτησης πρακτικά της "θεωρίας των δύο άκρων", την ώρα που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διχάσει και με την εποποιία του ΕΑΜ, ο δρόμος των προοδευτικών δυνάμεων είναι η ανατροπή της ζοφερής αυτής πραγματικότητας για τον λαό μας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει με τη συνέχιση των πολιτικών της συνθηκολόγησης στην τρόικα και την ολιγαρχία. Αυτός είναι ο λόγος που επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιλέγει ως σύμμαχο του το διαπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το ΜέΡΑ25, όμως, θα συνεχίσει με τις αγωνιστικές δυνάμεις της Αριστεράς».

Τέλος, σημειώνεται ότι στο ΜέΡΑ25 έχουν προσχωρήσει ο καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης και η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Κορωναίου. Επίσης, έχουν δηλώσει τη στήριξή τους ο Στάθης Κουβελάκης, ο Κώστας Λαπαβίτσας και, εσχάτως, οι λαρισαίοι Ηρώ Διώτη, Σωτήρης Λαϊνάς και Δημήτρης Μπαμπαλής.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet