Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται το συνεργατικό εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ μετά την πώληση των εγκαταστάσεων στις οποίες λειτουργεί. Άμεσα καλέστηκε μια μαζική συνέλευση αλληλεγγύης, το μεσημέρι της Κυριακής 5/2, στους χώρους του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου, μετά την γνωστοποίηση της πώλησης μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού των εγκαταστάσεων της Φιλκεράμ Johnson σε μέρος των οποίων λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια το συνεργατικό εγχείρημα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συνέλευση και στο πρατήριο της ΒΙΟΜΕ στην Αθήνα.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι γιατί βγάζουν τις αποφάσεις στα μουλωχτά και λειτουργούν ως ανάχωμα στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των θιγόμενων. Είναι ενδεικτικό ότι στην ΒΙΟΜΕ δεν γνώριζαν ότι θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικός πλειστηριασμός. Αντίθετα, σε προηγούμενες απόπειρες δημόσιων πλειστηριασμών, υπήρξε έντονη παρουσία αλληλέγγυων στα δικαστήρια που συνέβαλε ώστε να καταστούν οι πλειστηριασμοί άγονοι.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παράγουν στους χώρους του εργοστασίου, ακόμα και αν το κεφάλαιο και το κράτος στείλουν τα ΜΑΤ για να τους σταματήσουν. Το ίδιο δηλώνουν και οι αλληλέγγυοι/ες που εδώ και χρόνια έχουν στηρίξει ποικιλοτρόπως το εγχείρημα. Στο πλαίσιο των δράσεων που αφορούν την περιφρούρηση της λειτουργίας της ΒΙΟΜΕ, η συνέλευση αλληλεγγύης αποφάσισε την διοργάνωση πορείας στο κέντρο της πόλης, το Σάββατο 11/2 στις 12 το μεσημέρι με συγκέντρωση στην Καμάρα.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αλληλεγγύης, η εταιρεία που «χτύπησε» τον πλειστηριασμό έχει έδρα τη Νότιο Αφρική και δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate. Στόχος της φαίνεται πως είναι η δημιουργία ενός νέου εμπορικού κέντρου και ενός κτιρίου με χώρους γραφείων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένα από τα βασικά κτίρια της ΒΙΟΜΕ δεν έχει πουληθεί λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας εταιρίας προς φορείς του δημοσίου. Έτσι, βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει δίοδος στο εν λόγω κτίριο ώστε να μπορέσει η ΒΙΟΜΕ να συνεχίσει τη λειτουργία της, καθώς και να προστατευθούν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός που είναι εγκατεστημένα σε κτίρια που πουλήθηκαν.

Η ανακοίνωση της ΣΕ ΒΙΟΜΕ αναφέρει:

«Σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει όσο ποτέ. Η δικαστική εξουσία και το κεφάλαιο ξεπούλησαν στα μουλωχτά το οικόπεδο πάνω στο οποίο βρίσκεται το εργοστάσιο σε ένα φαντ.

Εμείς οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε στο εργοστάσιο, ακόμα και αν το κεφάλαιο και το κράτος μας στείλουνε τα ματ. Αλλά και να μας βγάλουν εμείς θα ξαναμπούμε. Γιατί αυτό το μέρος είναι η ζωή μας και γιατί το χρωστάμε σε εσάς. Το χρωστάμε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρεθήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Που ήρθατε στο εργοστάσιο, που τιμήσατε τη δουλειά μας αποκτώντας τα προϊόντα των κόπων μας. Που φωνάξατε μαζί μας στις διαδηλώσεις. Που σιγοτραγουδήσατε σε κάποια συναυλία στο κατειλημμένο εργοστάσιο. Που σταθήκαμε ώμο με ώμο απέναντι απ’ την αστυνομία.

Το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας που λειτουργεί χωρίς αφεντικά, το μοναδικό εργοστάσιο που πληρώνονται όλοι το ίδιο, το μοναδικό εργοστάσιο που απελευθερώθηκε από τον καπιταλιστή και αποδόθηκε στην κοινωνία, κινδυνεύει. Και ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει είσαι εσύ.

Σε αυτά τα 10 χρόνια τα βάλαμε με Θεούς και Δαίμονες. Μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ, μας έκοψαν το ρεύμα εργολάβοι της ΔΕΗ, μας έβγαλε στο σφυρί η δικαστική εξουσία. Αλλά αντισταθήκαμε και αντέξαμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Όμως όσο ακλόνητη κι αν είναι η θέλησή μας η πραγματική μας δύναμη δεν είναι αυτή. Η πραγματική μας δύναμη είσαι εσύ που διαβάζεις αυτές τις λέξεις

Έχουμε ελάχιστο καιρό ακόμα, για να τους μπλοκάρουμε. Και θα το κάνουμε. Κάθε δράση μετράει. Κάθε συζήτηση για τη ΒΙΟΜΕ, κάθε αφίσα, κάθε σύνθημα σε τοίχο, κάθε μοτοπορεία, κάθε συναυλία αλληλεγγύης, κάθε μικροφωνική, κάθε μικρή και μεγάλη συγκέντρωση σε όλη την Ελλάδα. Κάθε παρέμβαση σε ΜΜΕ. Κάθε ψήφισμα σωματείου και κάθε υπογραφή. Και όλα αυτά σα ρυάκια να οδηγήσουν σε ένα μεγάλο ποτάμι κόσμου που θα διαδηλώσει στους δρόμους.

Οι νόμοι του κεφαλαίου είναι πανίσχυροι. Αλλά ο νόμος του οργισμένου λαού, μπορεί να τους διαλύσει».

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet