Μια εικόνα χίλιες λέξεις, εικόνες εμβληματικές με λέξεις φορτισμένες με χίλια συναισθήματα: τον πόνο, την απώλεια, τη φρίκη, την αγωνία, τον χαμό και την απόγνωση. Εικόνες που έχουν τη δυνατότητα με το περιεχόμενό τους να δημιουργούν άμεση σχέση με την συνείδησή σου καθώς μεταφέρουν τη ζωντανή εμπειρία του φωτογράφου με τόση αλήθεια, που άθελα σου νοιώθεις να βρίσκεσαι σε μια παράλληλη βιωματική κατάσταση. Οι εικόνες του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη ιστορούν και αποκαλύπτουν τις πιο ζοφερές και απάνθρωπες στιγμές του αιώνα μας. Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει «δεν γνώριζα»», είχε πει ο ίδιος.

Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας βαθιά στρατευμένος ανθρωπιστής. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του αλλά και η συνεχής υπενθύμιση ότι η ελπίδα επιζεί μέσα στη δυστυχία και στην καταστροφή, είναι η παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.

Η έκθεση με τίτλο: «Ο Μπεχράκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Μαρτυρίες για έναν αυτόπτη μάρτυρα», στη μνήμη του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με τη συμμετοχή της οικογένειάς του, φίλων, συνεργατών και εκπροσώπων της ενημέρωσης από την Ελλάδα και την Ευρώπη, παρουσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την εφημερίδα μας, την Εποχή, και να γίνω κοινωνός των μηνυμάτων από τα πενήντα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της δουλειάς του, από τον πόλεμο, τους δρόμους της προσφυγιάς και τις φυσικές καταστροφές.

Ο Γιάννης Μπεχράκης εργάστηκε για 30 χρόνια ως φωτογράφος του πρακτορείου Reuters και, το 2016, τιμήθηκε και με το βραβείο Πούλιτζερ για τον τρόπο που ο ίδιος και η ομάδα του κάλυψαν την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο τραβήχτηκε μια βροχερή μέρα και απαθανατίζει την αγάπη ενός πατέρα για το παιδί του. Όπως είπε στην παρουσίασή του ο Στ. Κούλογλου, «είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία του Γιώργου Μουτάφη, που απεικονίζει τον Μπεχράκη μέσα στη θάλασσα για να σώσει προσφυγάκια. Τον ευχαριστούμε, λοιπόν, για την προσφορά του στη δημοσιογραφία, αλλά και για την προσφορά του στη διατήρηση των αξιών, που χρειάζονται οι κοινωνίες μας για να προχωρήσουν».

Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στην αίθουσα Μανώλης Γλέζος όπου ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις: η πρώτη με θέμα την προσωπικότητα και το έργο του Γιάννη Μπεχράκη, όπου μίλησαν οι συνεργάτες του: η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη, ο φωτορεπόρτερ Άλκης Κωνσταντινίδης και ο δημοσιογράφος Αντρέας Μπελεγρής. Ο Γιάννης Μπεχράκης και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είχαν συνεργαστεί πολύ στενά. Όπως είχε πει ο ίδιος στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, και το μετέφερε η Ιωάννα Κοτσιόνη εκ μέρους τους: «Είδα την ελπίδα στην προσφυγική κρίση. Είδα την αλληλεγγύη. Μέσα στη μιζέρια και το δράμα τα μηνύματα ελπίδας έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Ένα φιλί, μια αγκαλιά, η αυτοθυσία είναι το μήνυμα του κόσμου ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει το αύριο». Η δεύτερη συζήτηση αφορούσε τις σύγχρονες προκλήσεις της δημοσιογραφίας. Σημαντικό ότι αυτή η συζήτηση εστίασε και στο μέλλον του έντυπου και παραδοσιακού Τύπου που, όπως ειπώθηκε, κινδυνεύει με εξαφάνιση. Σύμφωνα με τους ομιλητές, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες «θα πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και χρηματοδότησης, που θα προσφέρει ευελιξία στα ΜΜΕ να στηρίξουν τους δημοσιογράφους τους στη δουλειά τους, αλλά και ανεξαρτησία, ώστε να μπορούν να διαφυλάξουν το κύρος τους». Ευκαιρίας δοθείσης, ο Στέλιος Κούλογλου δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του, όταν ρωτήθηκε αν βλέπει στο μέλλον «μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες», αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να επουλώσει τα πρόσφατα τραύματά του.

«Θεωρώ ότι η κρίση του Qatargate και το σκάνδαλο διαφθοράς θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφύπνιση, αλλά δεν βλέπω τη διάθεση για μεγάλες αλλαγές. Βλέπω "business as usual"», ήταν η απάντησή του.

Πολλά συγχαρητήρια στον Στέλιο Κούλογλου για την πρωτοβουλία και την άψογη οργάνωση της έκθεσης. Είναι σπουδαίο γεγονός στην καρδιά του Ευρωκοινοβουλίου να εκτίθεται το έργο του Γιάννη Μπεχράκη που επί τρεις δεκαετίες υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και κατέγραψε µε τον φακό του τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, στην Ασία, στα Βαλκάνια και σε άλλα µέρη της Ευρώπης. Ο φακός του αιχµαλώτισε διαδροµές ελπίδας και απελπισίας. Είναι παρακαταθήκη τέχνης και πολιτισμού ο ρεαλιστικός και ταυτόχρονα ιδεαλιστικός τρόπος καταγραφής της ανθρώπινης τραγωδίας.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet