Η κυβέρνηση καταστρέφει το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά και αφήνει άστεγους εκατοντάδες αθλητές

Πολυτελείς βίλες, 27 τον αριθμό, προβλέπεται να κτιστούν εκεί που βρίσκεται σήμερα το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, στο πλαίσιο του έργου του Ελληνικού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταστρέφει τον ιστορικό αθλητικό χώρο του Αγίου Κοσμά, «ξεσπιτώνει» εκατοντάδες αθλητές-αθλήτριες και παράλληλα στερεί από τους απλούς πολίτες έναν χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας. Την αντίθεση τους στις πολιτικές της κυβέρνησης και φυσικά στην έξωση των αθλητών-τριων από τις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά εξέφρασαν τις προηγούμενες μέρες εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, αθλητικοί φορείς και εργατικά σωματεία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με παρεμβάσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου.
 

Με συνθήματα «Κάτω τα χέρια από το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά» και «Άγιος Κοσμάς για μας και τα παιδιά μας, όχι βίλες για τα αφεντικά μας», τη Δευτέρα 13/2 έγινε συγκέντρωση, προκειμένου να αποτραπεί (έστω την ύστατη στιγμή) η (ουσιαστικά) καταστροφή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά στο όνομα της περιβόητης ανάπλασης του Ελληνικού. Συμβολικά οι διαδηλωτές γκρέμισαν τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο, ενώ ο Ηλίας Τζανετάκος, εκ μέρους του ΔΣ του Σωματείου Γυμναστών και Προπονητών Αττικής τόνισε μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της Ελληνικό ΑΕ και της διοίκησης του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά για το ξήλωμα των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη μετατροπή του Αθλητικού Κέντρου σε εγκαταστάσεις για λίγους! Δεν θα τους επιτρέψουμε να τσαλαπατήσουν τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και για σύγχρονες υποδομές άθλησης που στον σχεδιασμό τους δεν χωρούν. Πατώντας στο νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις, αφού πρώτα κάλεσαν τους αθλητές να εγκαταλείψουν τους ξενώνες, τώρα τους στερούν ακόμα και την πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή η εξέλιξη και τα τελεσίγραφα από τους εκπροσώπους των επενδυτών είναι μια ακόμη προσθήκη στις προσπάθειες ξηλώματος της αθλητικής δραστηριότητας συνολικά, φέρνοντας αθλητές και ασκούμενους μπροστά σε τεράστια αδιέξοδα. Διεκδικούμε να σταματήσει η έξωση, εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης όλων των αθλητών και των ασκούμενων, να μην διαταραχθεί η προπονητική διαδικασία και το καθημερινό τους πρόγραμμα, πλήρη εξασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, υποδομές ανοιχτές και δωρεάν για όλο τον λαό, συντήρηση και αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων».

Μια μέρα νωρίτερα, Κυριακή 12/2, συγκέντρωση στον χώρο του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά είχε πραγματοποιήσει το ΚΚΕ, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του αθλητισμού, όπως ο ομοσπονδιακός προπονητής της πάλης και παγκόσμιος πρωταθλητής Μπάμπης Καλτσίδης, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής ομάδας ελληνορωμαϊκής και επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής και πρωταθλητής Ευρώπης, Γιώργος Μπούκης, ο Νίκος Γελαδάς, καθηγητής στη ΣΕΦΑΑ Αθήνας, ο Θωμάς Κυριαζής, προπονητής ρίψεων και συνεργάτης του ΣΕΓΑΣ και ο Γιώργος Ιωαννίδης, πρόεδρος του ΑΟ Νέων Αργυρούπολης δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού - Αργυρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Από την πλευρά του ΚΚΕ παρόντες ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού και η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΕΓΑΣ και η πρόεδρος του Σοφία Σακοράφα στάθηκαν απέναντι στο «κλείσιμο» των εγκαταστάσεων. «Θέλω να δηλώσω ότι η Ομοσπονδία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προασπίσει τα συμφέροντά της και κυρίως τα συμφέροντα των αθλητών και των συλλόγων της», είχε δηλώσει η Σοφία Σακοράφα, μετά από συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά. Η απάντηση από την πλευρά της διοίκησης ήταν μεταξύ άλλων: «...Όπως είναι γνωστό, το έργο που αφορά στην ανάπλαση του Ελληνικού, όπου μέρος του είναι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, έχει υπογράφει από το 2016 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και τέθηκε σε λειτουργία και ανάπτυξη μέσω της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, έχουν απαντηθεί όλες οι σχετικές ερωτήσεις εντός της Βουλής και έχουν γίνει όλες οι σχετικές ενημερώσεις τόσο από τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού, όσο και από τη διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά προς τις Διοικήσεις των Αθλητικών Ομοσπονδιών και των Σωματείων».

Τις προηγούμενες μέρες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έδωσαν μάχη στη Βουλή, προκειμένου να σταματήσει η έξωση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας όλων των Συλλόγων, αλλά και των απλών πολιτών στο ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά. Ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, απευθυνόμενος στον υφυπουργό αθλητισμού Λ. Αυγενάκη ζήτησε να απαντηθεί γιατί η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο του Αγ. Κοσμά χωρίς να έχει δημιουργηθεί το νέο αθλητικό κέντρο, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Από την πλευρά του το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία (που φυσικά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση) που προέβλεπε τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Αγ. Κοσμά και κατήγγειλε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, των επενδυτών του Ελληνικού και της διοίκησης του Αθλητικού Κέντρου για το ξήλωμα των εγκαταστάσεων, την έξωση αθλητών και λαού και τη μετατροπή της σε εγκαταστάσεις για λίγους.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet