Eurokinissi
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο κυβερνητικής επίθεσης -και αγωνιστικών κινητοποιήσεων- που γνωρίζει ο πολιτισμός αυτό το χρονικό διάστημα, τα μουσεία, τον χαρακτήρα και τη διαχείρισή τους, την περασμένη Τετάρτη παρουσιάστηκε η σχεδιαζόμενη επέκταση και ανακαίνιση του «μουσείου των μουσείων του δυτικού κόσμου», του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) στην Αθήνα. Ενώ η εκδήλωση εξελισσόταν εντός του Μουσείου, παρουσία του πρωθυπουργού που μίλησε για ένα προσωπικό του όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, αρχαιολόγοι, εργαζόμενοι στον πολιτισμό και πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από το Μουσείο διαδήλωναν για τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, με συνθήματα όπως: «Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, κρατήστε τα μουσεία και διώξτε τη Μενδώνη». Ωστόσο, σημαντικές διαφωνίες υπάρχουν και για τα ίδια τα σχέδια της επέκτασης και ανακαίνισης του ΕΑΜ, αλλά και για τη διαδικασία επιλογής αναδόχου, οι οποίες πήραν διεθνή δημοσιότητα με σχετικό άρθρο του «Guardian» [ www.theguardian.com/world/2023/feb/16/athens-museum-unveils-design-for-major-renovation ].
Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι πριν επιλεγεί το προτεινόμενο σχέδιο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είχε απειλήσει να θέσει το θέμα των κανόνων του διαγωνισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού είχε καταστεί σαφές ότι μόνο βραβευμένες ξένες εταιρείες με σχετική εμπειρία θα επιτρεπόταν να συμμετέχουν. «Είναι απαράδεκτο να μην επιτραπεί σε έλληνες αρχιτέκτονες να συμμετάσχουν», δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τάσης Παπαϊωάννου. «Σκεφτόμαστε σοβαρά να προσφύγουμε στα δικαστήρια γιατί ο τρόπος που έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα είναι παράνομος». Σημειώνεται ότι τα σχέδια, που επιλέχθηκαν ομόφωνα από διεθνή επιτροπή αξιολόγησης, προτείνονται από τον βρετανό αρχιτέκτονα Sir David Chipperfield, γνωστό για την αναστήλωση του Μουσείου Neues στο Βερολίνο.
Παράλληλα, οι διαφωνίες εστιάζουν και στην κλίμακα της νέας εισόδου, επισημαίνοντας ότι οι φωτορεαλιστικές εικόνες που δημοσιοποίησε η νικήτρια ομάδα, των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε., είναι υπερβολικά αισιόδοξες. «Η νέα κατασκευή θα επισκιάσει ουσιαστικά το αρχικό κτίριο από τη δημόσια θέα στο επίπεδο του δρόμου», δηλώνει στον «Guardian» ο Κώστας Ζάμπας, επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για 25 χρόνια. Ο ίδιος ο Chipperfield, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι τέτοιες ανησυχίες απασχολούν και τη δική του ομάδα: «Υπό ορισμένες γωνίες, είναι αλήθεια ότι επηρεάζεται (σσ. η δημόσια θέα στο επίπεδο του δρόμου), αλλά το ερώτημα είναι αν πρόκειται για σημαντική βλάβη ή απλά για μια διαφοροποίηση. Είναι ένα υπαρκτό ερώτημα».